Úvod:

Kolik světových metropolí se může pochlubit tím, že pro ně byly vyrobeny speciální náramkové hodinky? Jistě jich nebude mnoho. Na tento seznam se nyní přidala i Praha, pro kterou ve spolupráci se svým pražským butikem připravila značka Girard Perregaux speciální limitovanou edici. Jedná se o model WW.TC Chronographe, který byl upraven tak, aby odkazoval k Praze a České republice. Samotnému vzniku této limitované edice se budeme věnovat v některém z dalších článků.

نردجیکرن:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 43 ملی میٹر. Povrchová úprava je provedena leštěním a jemným broušením. ہاؤسنگ اونچائی ہے 13.4 ملی میٹر, což je celkem slušná hodnota, uvážíme-li veškeré funkce, které se do hodinek musí vejít. Číselník je překryt safírovým sklem s antireflexní vrstvou. Dýnko hodinek je upevněno šesti šroubky a safírovým průhledem je možno pozorovat strojek. Vodotěsnost je výrobcem udávána na 50 م, což je hodnota pro denní nošení naprosto dostačující, ale vodní aktivity bych s těmito hodinkami raději vynechal.

Strojek s automatickým nátahem je samozřejmě z manufakturní výroby firmy Girard-Perregaux a nese označení GP033C0. Jeho frekvence je 28,800 kmitů/h (4ہرٹج). Rezerva nátahu činí 46 گھنٹے, což jsou bezmála dva dny. Počet ložiskových kamenů je velmi vysoký – 63, což je bezpochyby dáno počtem funkcí (hodinářských komplikací, chcete-li).

Krom klasického zobracení času – hodiny, منٹ اور سیکنڈ, zde nalezneme i datumové okénko, indikátor času ve 24 hodinovém režimu a světového času. Navíc zde nalezneme i chronograf s minutovým a hodinovým sčítačem v klasickém rozložení 3, 6 ایک 9.

Řemínek z aligátoří kůže byl na hodinkách, které nám byly předvedeny, černý s překlápěcí sponou. Zákazníkům však bude dodáván řemínek modrý, taktéž z aligátora a s největší pravděpodobností také s překlápěcí sponou.

Moje dojmy z hodinek:

Kolekce WW.TC patří mezi stálice výrobního portfolia značky Girard-Perregaux. Není těžké pochopit proč. Jedná se hodinky s výrazným, svébytným designem, které jsou navíc nabité funkcemi. Hodinky tohoto typu tak mohou oslovit milovníky designu, stejně tak jako ty, kteří hledí spíše na technickou stránku věci.

Ocelové pouzdro klasického tvaru vyniká vyváženými proporcemi a bezvadným zpracováním. Po pravdě řečeno, nic jiného jsem od této světoznámé značky ani nečekal. Boky pouzdra jsou broušené, zatímco luneta a horní plocha nožiček pro uchycení řemínku jsou leštěné. Naopak tlačítka chronografu jsou opět leštěná. Umné střídání broušených a leštěných ploch pomáhá vytvářet velice komplexní dojem z celého pouzdra hodinek. دلچسپ بات یہ نہیں ہے, že hodinky nemají jednu, ale dvě korunky. O tom ale až později.

 

Nejzajímavější je na celých hodinkách bezesporu jejich číselník. Dovedu si představit, jak náročný to byl úkol, vměstnat na číselník tolik ukazatelů a přitom zachovat jeho čitelnost. Již na první pohled je jasné, že vše zde má své místo a je na svém místě. Po obvodu číselníku je prstenec s názvy 24 دنیا کے شہروں, který slouží pro nastavení funkce světového času. Jsou na něm zobrazena důležitá světová velkoměsta čtyřiadvaceti časových pásem. Pro střední Evropu, tedy GMT +1, je zde výrazným červeným písmem napsáno PRAHA. Právě tento nepatrný nápis činí tyto hodinky tolik výjimečnými, ale nejenom on. Prstenec s názvy měst se pohodlně ovládá pomocí korunky na pozici 9.

Blíže ke středu číselníku se nachází prstenec indukující čas ve čtyřiadvaceti hodinovém formátu. Ten je zároveň rozdělen na velmi světle šedou a modrou polovinu – den a noc. دلچسپ بات یہ نہیں ہے, že tento prstenec se otáčí proti směru hodinových ručiček.

Samotný číselník je jednoduchý, stříbřitě bílý. Je osazen velkým ocelově lesklým číselným indexem 12 a zbytek hodinových indexů, krom těch, které musely ustoupit sčítačům chronografu, jsou plastické body vybavené luminiscenčním nátěrem. Luminiscenční nátěr tvoří většinu plochy ruček, jednoduše tvarovaných ruček. پوزیشن 3,6 ایک 9 nalezneme mírně zapuštěné subčíselníky. کی پوزیشن 3 se jedná o malou sekundovou ručku, پوزیشن 6 o hodinový sčítač chronografu a na pozici 9 o minutový sčítač chronografu. Ručky na těchto subčíselníků jsou modřené, stejně tak jako centrální sekundová ručka sloužící pro měření sekund pomocí chronografu.

Mezi indexy 1 ایک 2 se nachází datumové okénko, které je takto umístěno lehce našikmo. یہ بات قابل ذکر کیا جانا چاہئے, že samotný datový věnec je zapuštěn poměrně hluboko pod povrch číselníku. Čitelnost data však nečiní sebemenší problémy.

Zajímavá konstrukce číselníku vynikne především při pohledu pod úhlem. Jednotlivé konstrukční prvky jsou totiž uspořádány ve vrstvách nad sebou a číselník má tedy několik pater. Toto „patrové“ uspořádání mu spolu se zapuštěnou datumkou dává skutečnou hloubku a činí ho tak naprosto nezaměnitelným a výjimečným.

Samotné ovládání funkcí (chronograf, světový čas) je velmi komfortní a jednoduché. Čitelnost a přehlednost hodinek bych označil jako výbornou. گھڑی کیس, jak již jsem psal výše, je velmi vyvážené a hodinky skutečně skvěle sedí na ruce.

Na safírovém sklíčku, tvořícím průhled v v dýnku hodinek, je vyobrazen český lev – jeden ze symbolů naší státnosti. Další odkaz na to, že hodinky jsou určeny speciálně pro pražský butik. Dále zde nalezneme referenční číslo modelu a označení čísla, které konkrétní kus zaujímá v limitované edici. V našem případě jsme měli k dispozici kus s označením 06/10.

نتیجے میں چند الفاظ:

Skutečně se nepoštěstí každý den mít možnost recenzovat takto výjimečné hodinky. Už fakt, že vznikly v limitované edici pouhých deseti kusů a to pouze pro butik v Praze, je činí velice speciálními. Nadto se v nich snoubí vynikající technické i estetické vlastnosti s každodenní použitelností. Nejedná se tedy o hodinky, které by navzdory své vzácnosti, byly určeny pouze pro uložení v trezoru. Jsou určeny k tomu, aby se nosily a sloužily svému majiteli.

Pokud se vám limitované edice WW.TC Chronograph určená pro pražský butik značky Girard-Perregaux líbí, tak byste si měli pospíšit. Dle mých informací je již osm z deseti kusů zamluvených. Jejich nákupem získáte vynikající hodinky jedné z předních hodinářských značek s tradicí sahající až do roku 1791, které budete mít jen vy a nejvýše dalších devět vyvolených. To je příležitost, která se možná již nikdy nebude opakovat.

Za možnost možnost fotografování děkujeme Ing. Kláře Votrubové a pražskému butiku Girard Perregaux!

مصنف textu: Thaddeus Tad شرمیلا

مصنف تصویر: 🙂 kibi

تمام تصاویر کو البم.