فرم Junghans Uhren GmbH patří mezi největší německé výrobce hodinek. Založil ji 15. dubna 1861 Erhard Junghans se svým švagrem ve Schrambergu. Letos tedy slaví 150 let od svého založení.

Jako takřka každá mladá hodinářská firma se zpočátku specializovali na výrobu jednotlivých dílů hodinek. Po pěti letech se rozhodli vyrábět své vlastní hodinky značky Junghans. میں 1890 si firma nechala zaregistrovat znak – osmicípou hvězdu – a od té doby začala éra patentů a hvězda Junghans začala stoupat.


میں 1903 společnost zaměstnávala 3.000 zaměstnanců a prodávala 3.000.000 hodinek ročně, což ji pasovalo na největší továrnu na hodinky na světě. میں 1927 začíná výroba náramkových hodinek Junghans. Rok 1930 byl významný pro konstrukci mechanických hodinekna trh byly uvedeny Junghans Meister.

Významným byl i rok 1946, kdy firma Junghans vyvinula legendární kalibr J88 s funkcí chronografu. Ten našel své nejznámější uplatnění především v chronografech vyráběných v padesátých a šedesátých letech pro západoněmeckou armádu. Právě tyto vojenské chronografy jsou velmi vyhledávanými sběratelskými kousky, jejichž cena už jenom roste. Firma Junghans v modelové řadě Meister Pilot stále čerpá z designových prvků těchto chronografů. Již v roce 1950 byla firma Junghans největším německým výrobcem chronometrů, což jasně dokazuje dravost rozvoje firmy v poválečném Německu.

میں 1970 vyrobili první německé quartzové hodinky – “Astro-Quartz”. Rok 1980 byl rokem prvních rádiem řízených stolních hodin, میں 1990 je následovaly hodinky náramkovékolekce MEGA 1.

rádiem řízené digitální hodinky

rádiem řízené analogové hodinky

Inovace made by Junghans pokračovala v roce 1995 výrobou solárně napájených a poháněných hodinek a s použitím keramiky. میں 2004 ohromují hodinkový svět s multifrekvenčními rádiem řízenými hodinkami.

Historie značky Junghans je plná inovací, kvality, německé preciznosti při zpracování a spolehlivosti. Firma spolupracovala a spolupracuje s předními designéry. Na návrh švýcarského architekta a umělce Maxe Billa v roce 1953 vznikly například kuchyňské hodiny. Max Bill navrhl pro firmu Junghans i mnohé náramkové hodinky a není tedy divu, že jedna celá kolekce nese jeho jméno. Hodinky kolekce Max Bill se vyznačují minimalistickým designem německé školy Bauhaus, která je celosvětově uznávaná.

kuchyňské hodiny z roku 1953

V současnosti se firma vrací k řadě Meisterzítra vám přineseme fotografie novinky, prvních hodinek Meister z nové kolekce v České republice.

Junghans je známá značka především v Evropě, zatím relativně neznámá v obou Amerikách, ale začíná se blýskat na lepší časy.

A kde si u nás můžete hodinky Junghans prohlédnout? Například v Olomouci kde sídlí jeden z autorizovaných prodejců www.hodinky-junghans.cz.

Můžete si prohlédnout promo video.

مصنف: تیل

تصویر کے ماخذ: wikipedia, stránky junghans.de.