ہمیشہ کی طرح پروڈکشن کمپنیوں Elton Hodinářská a.s. یہ ساٹھ کی دہائی کے ڈیزائن پر بناتا ہے – ستر کی دہائی – اسی کی دہائی اور تعجب کرنا بہت تھوڑا. جتنا زیادہ میں ان گھڑیوں کی طرف سے حیران رہ رہا ہوں, které (لیکن معاملات کے ساتھ “صرف” سٹینلیس سٹیل) ایلٹن بعد کی پیداوار ہے 2004. میں مختصر طور پر آپ کے لئے ان کو متعارف کرانے کی کوشش کریں گے.

Nejnápadnější změna se udála s pouzdrem. Obvyklé ocelové nerezové pouzdro z běžné produkce je na tomto kousku nahrazeno materiálem Damasteel. Jednotlivé vrstvy oceli dělají ve výsledném zpracování zajímavé proužky. Ani jsem netušil, že to někdo zkusil v průmyslové výrobě, měl jsem za to, کہ Ondřej Berkus je u nás jediný, kdo to na hodinkách zkusil. Jak snadno se člověk zmýlí. رہائش ایک قطر ہے 41 ملی میٹر, فٹ وقفہ کاری 20 ملی میٹر. Korunka je z nerezové oceli (stejně jako tlačítka chronografu) a nese vygravírované iniciály majitele.

Plastické vzory pouzdra jsou vážně krásné! Předpokládám, že v přesné podobě jsou na hodinkách neopakovatelné a i toto přispívá k individualizaci každých hodinek.

Ploché safírové sklíčko kryje bílý číselník – ten je zaplněný (ne přeplněný) subciferníky, Ruck, okénky plného kalendáře a ručkovým ukazatelem data. Číselníku je někdy vyčítána plochost, ممکن, že by zdobení giloší ještě zvedlo pocit exkluzivity z těchto hodinek, ale mně se takhle líbí nejvíc. Na číselníku najdeme okénka dne v týdnu a měsíce, ukazatel data je okolo číselníku. Subciferníky patří k chronografu (30 منٹ اور 12 hodinové čítače) اور پوزیشن “9” pak ručky ukazují ubíhající vteřiny a čas ve 24 hodinovém cyklu. کی پوزیشن “6” pak ještě vidíme ukazatel měsíční fáze. A vpravo logo výrobce. قیامت, minutová a vteřinová ručka chronografu jsou zlaté a hodinky příjemně oživují. A provedení je precizní, skvělé.

Přes spíše “oblekové” určení mají hodinky na číselníku i ručkách nanesenu účinnou luminiscenci pro základní orientaci v čase i v šeru nebo ve tmě.

Šroubovací dýnko s minerálním průhledem na strojek je pěkné a navíc dává i dost prostoru pro individuální úpravy – gravírování, které hodinky odliší od podobných a i po rocích může připomínat třeba významnou rodinnou událost.

Strojek se u Primek jmenuje 77.51. سال, pokud tušíte, že je to přejmenovaná ETA 7751, تم صحیح ہو. Mechanický kalibr s automatickým (i ručním) jednostranným nátahem, 28.800 فی گھنٹہ جھولوں (4 ہرٹج), 25 پتھر, ریزرو ڈرا چیک کرنے کے لیے 46 گھنٹے. Komplikace – وقت, chronograf (30 minut/12 hodin), full kalendář (ماہ, تاریخ, ہفتے کا دن), 24 hodinový cyklus a ukazatel měsíční fáze. To vše v prostoru o průměru 30 mm a tloušťce pouhých 7,9 ملی میٹر. Pěkné to je. Snad je i škoda, že výrobce nezkusil na strojku žádné zdobení – kromě gravírování na rotoru. Alespoň perličkování můstků, nebo zlacení, جنیوا داریوں, alespoň modřené šroubky tu mohly být – ty hodinky by si to zasloužily.

Kožený řemen (asi krokodýl) سوٹ دیکھ. بس ایک افسوس کی بات ہے, že už na něm není třeba spona (stačila by jazýčková) také z damaškové oceli, takhle to není špatné, ale celkový dojem mohl být ještě lepší.

Zmínil jsem pár věcí, které by mě osobně na nich rozčilovaly, ale i tak to jsou pěkné hodinky. Takže pokud chcete hodinky, které budou opravdu výjimečné a jedinečné a to včetně popisů číselníku nebo rytí na dýnku a na rotoru, poohlédněte se po produkci Primek. Ale bude to stát balík, ne že ne. Hodinky bez individuálních úprav a s nerezovým pouzdrem stojí skoro 100.000 CZK.

 

مصنف textu اور تصاویر: 🙂 kibi

تمام تصاویر کو البم.