Úvod a technické údaje

V tomto kratším článku bych Vám rád představil hodinky Girard–Perregaux Laureato EVO3. Kořeny modelové řady Laureato sahají až na přelom 60. ایک 70. دو. A model Laureato EVO3 je současnou interpretací tohoto nadčasového designu.

Představení hodinek by nemohlo být kompletní bez pár technických údajů:

Průměr pouzdra z nerezové oceli činí 42.6mm a tloušťka hodinek je 12.9mm. Vypouklé safírové sklíčko je opatřeno antireflexní úpravou. Dýnko hodinek je taktéž opatřeno safírovým sklíčkem a je zajištěno šesti šroubky. Korunka je šroubovací a vodotěsnost hodinek je 10 ATM tedy 100m.

Průhledem na zadní straně hodinek je vidět manufakturní strojek Girard-Perregaux GP03330 s automatickým nátahem. Frekvence strojku činí 28.800 kmitů hod / (4ہرٹج), přičemž udávaná minimální rezerva chodu je standardních 46 گھنٹے. Ložiskových kamenů je 35 – jejich poměrně vysoký počet je dán množstvím hodinářských komplikací (funkcí), které strojek poskytuje. Kromě klasického zobrazení času (hodinovka, minutovka a malá sekundovka) zde nalezneme i ukazatel aktuální fázi měsíce, rezervy nátahu a na pozici 12 se nachází velké datumové okénko. دلچسپ بات یہ نہیں ہے, že strojek má spíše obdélníkový tvar (rozměry strojku činí 25.6 x 28.8mm), ačkoliv hodinky jsou v zásadě kulaté. Samozřejmostí je perfektní zpracování a zdobení strojku, tak jak je u hodinek Girard-Perregaux zvykem.

Ocelový náramek vybavený motýlovou sponou perfektně navazuje na pouzdro hodinek a na první pohled s ním tvoří jednolitý celek. Více k němu vyjádřím dál v textu.

Moje dojmy z hodinek

Abych byl upřímný tak mám pro značku Girard-Perregaux docela slabost a model Laureato EVO3 se mi líbí obzvlášť. Naštěstí se ale nesnažím o nějaké objektivní hodnocení, ale rád bych Vám zprostředkoval své subjektivní dojmy z těchto hodinek.

Na první pohled člověka upoutá tvar těchto hodinek. Nosným designovým prvkem pouzdra hodinek je osmiúhelníková luneta, která jim zajišťuje nezaměnitelný vzhled. Povrchová úprava lunety a pouzdra hodinek je zajištěna kartáčováním – takže hodinky jsou lehce matné. Na lunetě ovšem z boku najdeme i menší leštěné plochy. Při pohledu z boku zjistíme, že luneta není rovná, ale jednotlivé strany osmiúhelníku jsou prohnuté, což spolu s prohnutým safírovým sklem tvoří velice harmonický designový celek.

Ačkoliv se hodinky na první pohled zdají poměrně masivní (42.6mm není rozhodně málo), tak při vyzkoušení na ruce mi hodinky nepřišly nijak zvlášť velké. To je dáno jednak poměrně malou tloušťkou hodinek (12.9ملی میٹر) a tvarem pouzdra, které svým lehce prohnutým tvarem velmi dobře kopíruje zápěstí.

Kovový náramek je velice elegantně napojen na pouzdro, jak jsem již psal výše, a tvoří s pouzdrem velice harmonický celek. Na jeho povrchu se střídají kartáčované a leštěné plochy. Spona je motýlová s pojistkou, což je standardní a pohodlné řešení. Já osobně preferuji u svých hodinek kožené řemínky, ale kovový náramek na Laureato EVO3 je natolik precizní, že bych klidně udělal výjimku.

Zcela samostatnou kapitolu tvoří perfektně zpracovaný ciferník. Má antracitovou barvu a mřížkovanou strukturu, což mu spolu s hodinovými indexy z leštěné oceli dává úžasně plastický vzhled. Velice přehledně jsou zakomponovány i jednotlivé hodinářské komplikace. کی پوزیشن 4 nalezneme ukazatel rezervy nátahu, پوزیشن 12 je okénko velkého data, jehož jasně červené číslice velmi pěkně kontrastují s antracitovým číselníkem. Prakticky celou levou spodní čtvrtinu číselníku zabírá ukazatel aktuální měsíční fáze kombinovaný s malou sekundovou ručkou. Malá sekundová ručka je, stejně jako číslice datumovky, jasně červená a obíhá stupnici tvořenou broušeným ocelovým kruhem. Uvnitř tohoto kruhu se pohybuje měsíc tvořený lesklým ocelovým kotoučem. Lesklý měsíční kotouč tvoří velice zajímavý efekt – při pohledu na něj se nositel hodinek vidí jako v zrcadle. Určitě to není náhoda, ale chytrý záměr designéra hodinek. Měsíční fáze se nastavuje zapuštěným tlačítkem na boku hodinek a datum se seřizuje klasicky pomocí korunky.

Číselník i přes svou složitost tvoří velice promyšlený celek a jeho celková čitelnost i estetický dojem jsou na velmi vysoké úrovni. Ručky ukazující hodiny a minuty jsou na druhou stranu velmi jednoduché. Mají prostý „mečovitý“ tvar a vzhled leštěné nerezové oceli. Jsou vyplněny luminiscenční barvou (na okraji číselníku najdeme luminiscenční hodinové indexy) a jsou tak čitelné i ve tmě.

Pár slov závěrem

Jak již jsem se zmiňoval na začátku, pro hodinky Girard-Perregaux mám slabost, a pro model Laureato EVO3 obzvlášť. Libí se mi jako celek a i v jednotlivých detailech jsou naprosto perfektní a nedá se jim toho mnoho vytknout. Pokud bych měl najít jednu věc, která se mi trošku nelíbí, tak je to strojek, který i přes pěknou dekoraci, vypadá trošku obyčejně. Možná bych místo průhledného dýnka uvítal dýnko plné s nějakým hezkým gravírováním (jako má např. model SEA HAWK Pro 3000m). Takže jaké jsou podle mě hodinky Girard-Perregaux Laureato EVO3 ? Určitě jsou to velice zajímavé hodinky sportovního střihu určené pro denní nošení, vodotěsnost 100m a šroubovací korunka zaručují, že se nezaleknou ani vody, přestože to není potápěčský model. Zároveň nabízejí komplikace (měsíční fáze a velké datum), které se na sportovních hodinkách vyskytují jen zřídka. Jedním slovem bych je zhodnotil jako VÝJIMEČNÉ.

Mé speciální poděkování patří Ing. Kláře Votrubové z pražského butiku Girard-Perregaux za možnost si tyto úžasné hodinky prohlédnout.

مصنف textu: Thaddeus Tad شرمیلا

مصنف تصویر: 🙂 kibi

Album se všemi fotografiemi.