బ్రాండ్లు చూడండి ఫోర్టిస్ jsou v ČR poměrně dobře zavedenou stálicí na trhu. Především modely inspirované klasickými leteckými hodinkami. Fortis je pak pro mnohé zákazníky synonymem odolnosti a kvality – a jistě právem. Hodinky nabízí dobrou švýcarskou kvalitu s velmi dobrým poměrem cena / výkon. Hodinky Fortis dokonce používá Ruská kosmická agentura pro své kosmonauty, což jistě svědčí o jejich kvalitě. V dnešní recenzi si představíme limitovanou edici klasického chronografu model B-42 FLIEGER BLACK CHRONOGRAPH. Hodinky jsou vyráběny jen jako limitní edice 2012 ముక్కలు, když se vyprodají, máte smůlu.

లక్షణాలు:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 42 మిల్లీమీటర్ల. కు, že je vyrobeno z nerezové oceli, je však ukryto pod vrstvou černého PVD povlaku, který celé pouzdro pokrývá. Tloušťka pouzdra je nezanedbatelných 16 mm. Váha hodinek na koženém řemenu je 125,5 గ్రాములు. Hodinky jsou opatřeny safírovým sklíčkem s oboustrannou antireflexní vrstvou (modrou) a průměrem 36mm. Safírové sklíčko o průměru 26 mm nalezneme i na zadní straně hodinek, అది ఉద్యమం దృష్టిలో ఏర్పరుస్తుంది పేరు.

Tyto hodinky používají klasický strojek ETA / Valjoux 7750, který je “యంత్రం” automatických chronografů již několik desetiletí. Jedná se o spolehlivý strojek s automatickým nátahem, శక్తి రిజర్వ్ 42 hodin a frekvencí setrvačky 28.800 చక్రాల / గంట (4 Hz). Kromě klasického zobrazení času nabízí ještě funkci chronografu s rozložením sčítačů 3,6,9 a datumovku spolu se zobrazením dne v týdnu. Pokud vás zajímají podrobnosti, najdete je u nás ve specializovaném článku.

నీళ్ళు చొరవని hodinek je velmi solidních 200 నీటి కాలమ్ మీటర్ల. ఇది ఆసక్తికరంగా ఉంటుంది, že Fortis přestal na své hodinky před pár lety používat šroubovací korunky, protože na požadovanou hodnotu vodotěsnosti 200 m se bez problémů dostal i s klasickou korunkou. Osobně tento krok vítám, protože běžného uživatele šroubovací korunka nebo tlačítka chronografu pouze obtěžují. Řemínek hodinek je vyroben z černé kůže, విస్తృత 20 mm a ke sponě se zužuje na 18 mm. Na výběr je i řemen gumový, záleží na tom, co vám vyhovuje.

Moje dojmy z hodinek:

Pro chronografy leteckého stylu mám slabost, moje první mechanické hodinky byly v podobném stylu. Hodinky jsou na zápěstí velmi pohodlné, díky tomu, ఆ 42 mm je příjemná velikost a člověk ani nepostřehne, že jsou hodinky celých 16 mm vysoké, což rozhodně není zanedbatelný rozměr. Osobně se k dnešní módě přerostlých hodinek tvářím spíše skepticky, ale tyto jsou dle mého názoru naprosto v pořádku a zcela jistě si dokážu představit jejich pohodlné denní nošení.

Významným „tahákem“ této limitované edice je PVD povlak na pouzdru. Nebudu zabíhat do detailů této technologie, protože jsem si jistý, že jsem se jí věnoval již dříve. Jedná se o odolnou povrchovou vrstvu, která dobře odolává otěru, drobným škrábancům ale i kyselinám (např. మానవ చెమట). Při běžném denním provozu budou hodinky vybavené touto vrstvou dobře odolávat potu a drobným škrábancům. Problém nastane při silnějším nárazu, kdy se může tato vrstva poškodit a její oprava pravděpodobně nebude nic snadného. Nicméně při běžné úrovni opatrnosti, kterou budete hodinkám této ceny věnovat je jejich vážnější poškození spíše nepravděpodobné.

Číselník hodinek je výborně čitelný a vysoce kontrastní, díky kombinaci bílých číslic na černém podkladu. Leteckému stylu hodinek odpovídá i bílý trojúhelník místo číslice 12. Ručky jsou poměrně široké a opatřené stejně jako číselník bílým luminescenčním (lumi) nátěrem. Rozložení sčítačů chronografu 3,6,9 je pro hodinky se strojkem ETA/Valjoux 7750 poměrně typické a čitelnost chronografu je na velmi dobré úrovni. యొక్క స్థానం 3 nalezneme datumovku a na pozici 9 se o prostor dělí malá sekundová ručka a okénko dne v týdnu. Celkově je to kontrast černé a bílé barvy co udává tón této limitované edice.

Velmi dobrá je i luminiscence ruček i indexů, ostatně, posuďte ji sami.

Průhledem na zadní straně hodinek můžeme vidět strojek, který je velmi dobře zpracovaný. కొన్ని మరలు blued ఉంటాయి. Je to pak hlavně rotor hodinek, který je ozdoben logem výrobce a informací o tom, že Fortis je prvním výrobcem automatických hodinek. Žádné další výraznosti na strojku nenalezneme. Celkové zpracování hodinek je velmi dobré. Tlačítka chronografu jsou dostatečně velká a snadno se používají, అలాగే క్రౌన్.

ముగింపు లోని కొన్ని పదాలు:

Tak jak se vám líbí tato limitní edice? Oproti běžnému modelu dostanete atraktivní vzhled PVD povlaku a několik dalších „vychytávek“. Hodinky jsou dobré však samy o sobě. Kvalitní dobře tvarované pouzdro dobře sedí na ruce, černý číselník s bílými kontrastními číslicemi je velmi dobře čitelný a vodotěsnost 200 metrů je více než dostatečná pro běžné použití. Celkově se tedy jedná o velmi kvalitní a vydařené hodinky, které určitě stojí za úvahu, pokud hledáte chronograf s automatickým nátahem na běžné denní nošení, ale i na sport. Vzhled mají jako klasické vojenské letecké hodinky, ale materiály i odolností se vyrovnají jakýmkoliv moderním hodinkám. Možná vás zajímá cena? V Koscomu je mají za asi 60.000 CZK. Mně cena připadá přiměřená kvalitě.

రచయిత టెక్స్ట్: Thaddeus టాడ్ షై

రచయిత ఫోటోలు: 🙂 kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.

రుణ ధన్యవాదాలు Koscom.cz.

మీరు వాచీలు ఇష్టపడ్డారు ఉంటే, మాకు ఇవ్వాలని మర్చిపోతే లేదు, దయచేసి, ద్వారా "వంటి" svoju Facebook పేజీ. ఇది మాకు చాలా విలువైన చూడు ఇస్తుంది, ధన్యవాదాలు.