Pokud jsem se včera rozkoukávala ve třpytu prestižních značek, dnes jsem se vydala do říše rozkoší, které skýtá vysoká hodinařina (హాట్ Horlogerie). Stan s honosným názvem Palace poskytl již tradičně po dobu konání veletrhu azyl nezávislým. To jsou takoví hodináři, kteří budují vlastní značku nezávisle na tradičních, zavedených brandech. Našli svoji tvář, svůj nezaměnitelný styl, který drží. I mezi nimi jsou samozřejmě významné rozdíly – jen pár z nich tvoří tzv. první ligu. Takoví určují laťku jak téměř nedostižnou technickou kvalitou provedení a precizností, tak i neoddiskutovatelnou uměleckou úrovní.

Jedna z prvních zastávek vedla neomylně ke stánku Stefana Kudoke. Jeho doménou jsou individuální umělecká díla, která náhodou mají podobu dokonalých hodinek. Jeho charakteristický rukopis skeletonových hodinek se nově rozšířil o reliéf. Naprosto mě uchvátily hodinky White Flower, pasující jedině k ženě, která ví, ఆమె కోరుకుంటున్నారు ఏమి, a nemá zapotřebí za to platit jmění. Zažili jsme tu dvě překvapení – příjemným zjištěním bylo, že to k němu z Prahy do Drážďan máme kousek, šokující bylo poznání, že autorem dokonalých fotografií v katalogu je přímo Stefan Kudoke.

Ani další setkání nebylo tuctové. Se štěstím i drzostí začátečníka jsem se vydala ke stánku značky Konstantin Chaykin. Podotýkám, že Kibi k podobnému kroku sbíral odvahu dva roky. ఇప్పుడు, postaven před hotovou věc, kdy nás oba George Lukutin pozval do své svatyně, bral do rukou se zatajeným dechem model Carpe Diem. చూడండి, na nichž Chronos s kosou připomíná nekompromisní uplývání našich životů a funkční miniaturní mechanické přesýpací hodiny zrnko po zrnku odměřují každých pět minut, jež jsou nám vyměřeny. U této značky platí, že co model, to překvapující nápad. Pak se George Lukutin po krátké diskuzi s Kibim vydali společně vyfotit legendární hodinky Lunochod na denní světlo. Váháte, zda se dají vyfotit 5cm hodinky společně se symbolem veletrhu Basel World, obrovským číselníkem nad vstupem do výstavní haly? సంవత్సరము, dají.

 

U vedlejšího stánku Nord Zeitmaschine Kibiho přátelsky vítal Daniel Nebel, který si jej pamatoval z předchozího ročníku veletrhu. Nadšeně nám předvedl čtyři modely vlastních hodinek s unikátně řešeným zobrazením minut. Minutová ručička se pohybuje po nelineární dráze, navíc její pohyb lze sledovat. Tento princip předvedl Daniel Nebel již loni, letos jej rozpracoval do dalších variací. Fascinující je skutečnost, že hodinky od prvního nápadu po finální realizaci vytváří jen jeden člověk, jde tedy o one man brand.

Další hodinky, jež přitáhly nejen naši pozornost, jsme objevili na stánku značky Ressence. Jejich výjimečnost tkví především v kombinaci mechanického kalibru s magnety. Mě osobně nejprve překvapilo, že ručičky, ukazující čas, jsou namalované na kruzích, které se samostatně, ale přitom synchronně pohybují. Hodinky nám s podrobným výkladem předvedl sám jejich tvůrce, Benoît Mintiens.

Nakonec jsem si dnes nechala u nás málo známou značku Bremont. Tyto hodinky znají především piloti a outdooroví nadšenci. Vynikají především nezaměnitelným designem, který vytváří svébytný styl. Ani jejich expozice nezapřela inspiraci letectvím. A tak jsem se uprostřed množství krásných leteckých hodinek usadila do funkčního pilotního vystřelovacího křesla.

Basel World 2014 potrvá až do 3. dubna, my už bohužel musíme odjet. Dva intenzivní dny pobytu přinesly nová i obnovená pracovní přátelství, nečekané objevy i chvíle rozkoše z dokonalými hodinkami. Těším se opět za rok v Basileji!

రచయిత టెక్స్ట్: Evelyn

రచయిత ఫోటోలు: 🙂 kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.

Jestli se vám článek líbil, మాకు తెలియజేయండి, దయచేసి, ద్వారా "వంటి" svoju Facebook పేజీ. ఇది మాకు విలువైన చూడు ఇస్తుంది, ధన్యవాదాలు!