Nedá se nic dělat, a protože někdy i kovářova kobyla chodí bosa, musím se zase důkladněji podívat na svoje hodinky. Poslední dobou mám “digitální období”, నేను తెలియదు, jestli je to způsobeno velkým množstvím hodinek, které mi procházejí každý měsíc rukama, nebo prostě poslední dobou víc doceňuji praktické aspekty hodinek, které sice mohou někomu připadat nevzhledné nebo “bez duše”, ale jejich praktické využití je bez diskuze úžasné. Odolné hodinky značky కాసియో, konkrétně řadu G-Shock, mám obzvlášť v oblibě. Pojďme se podívat na můj poslední přírůstek, Casio G-Shock G-7800. నేను అంగీకరిస్తున్నాను, že tento model, který tak vybočuje z obvyklého jednoduchého schématu, mne zajímal už dávno, ale až teď, kdy se ke mně vlastně náhodou dostal základní model řady 7800, jsem mohl důkladně vyzkoušet jeho možnosti.

Hranaté pouzdro (square) se zkosenými hranami tvoří vlastně osmiúhelník. Jeho rozměry jsou 50,5 × 44 × 15 మిల్లీమీటర్ల. Materiálem pouzdra (case) je plast, pouze luneta (నొక్కు) je ocelová. Rozměry jsou ve skutečnosti celkem přiměřené, z velikosti nemusí mít obavy ani majitelé s tenčím zápěstím. Rozměry dokonce umožňují bezproblémové nošení hodinek pod manžetou nebo pod okrajem rukavice.

Odolnost pouzdra odpovídá odolnosti celé řady G-Shock, takže o odolnost hodinek proti pádům, nárazům, vibracím, elektrickým a magnetickým polím nebo o jejich watertightness (200 మీటర్ల) nemusíte mít vůbec obavu. Hodinky pravděpodobně vydrží mnohem víc než vaše ruka pod nimi.

Čtveřice ovládacích ocelových tlačítek na bocích pouzdra je zapuštěna ve výřezech a nebezpečí, že byste je stlačili omylem, నేను, vůbec nehrozí.

Totéž platí i pro páté tlačítko naspodu přední strany pouzdra, i to je zapuštěno pod úroveň okolního plastového materiálu. Přitom ovládání všech tlačítek je příjemné, lze je po tmě snadno nahmatat, ovládací síly jsou na rozdíl třeba od řady “Mudman” mnohem menší a ovládání hodinek je tak velmi pohodlné. Klasické přepínání jednotlivých funkcí doprovází nevýrazný zvukový signál, při jeho vypnutí (mute) na hodinkách při přepínání krátce a slabě blikne červená LED – velmi šikovné!

Jak už jsem psal, v pouzdře je vsazený ocelový plíšek jako luneta, připadá mi to jako velmi odolné řešení. Je rozhodně odolnější než jen plastové pouzdro nebo hliníkový plíšek, který také na některých modelech najdeme. Tloušťka materiálu v tomto případě dovoluje dokonce poměrně výrazné gravírování nápisů na jinak kartáčovaném povrchu. Daní za odolnost je v tomto případě nápadnost, hodinky na ruce neskryjete tak snadno jako u tmavých modelů. Pokud bych našel model s černou úpravou lunety (PVD), sáhl bych po něm asi ještě raději. A taková barevná mutace existuje, viděl jsem fotografie šedé, bílé nebo zcela černé verze.

Sklíčko, které kryje displej, నేను ఖనిజ. Očekávat safírové u hodinek v tomto cenovém segmentu by bylo bláhové. Je zapuštěné cca 2,5 milimetru pod úroveň ocelové lunety a tím je samozřejmě částečně chráněné proti poškození.

Displej je obdélníkový, opět se zkosenými rohy, zde najdeme jednoduché ukazatele několika základních zvukových funkcí hodinek. V rozích je poměrně nenápadné zobrazení o aktivaci zvukových funkcí – క్లాక్ సిగ్నల్, jakýkoli budík, snooze nebo vypnutí zvukového signálu tlačítek. Displej se dělí na tři základní segmenty, přičemž každý z nich zobrazuje něco jiného a v základním zobrazení času můžete dokonce výrazně ovlivnit informace, které horní a spodní část zobrazuje. Také si můžete vybrat ze dvou fontů, kterými jsou informace v horní a spodní části displeje zobrazeny – buď “tučný” hranatější nebo slabší oblý.

Hodinky mají, stejně jako jiné z řady G-Shock, elektroluminiscenční podsvícení displeje v celé ploše displeje, ten svítí asi 1,5 క్షణ. po stisknutí pátého tlačítka. Dlouhým stiskem se zapíná (a vypíná) automatické podsvícení při náklonu zápěstí směrem k obličeji.

V zobrazení času nejsou žádná překvapení, šest číslic oddělených dvojtečkami. Pro přehlednost bych se přimlouval k trochu méně výraznému zobrazení sekund, ale s tím asi nic udělat nejde. చాలా ఆహ్లాదకరంగా ఉంది, že na displeji můžete mít zobrazení kompletního kalendáře, tedy mimo zobrazení času i plné zobrazení data – తేదీ, వారంలో రోజు, zkratku měsíce (nebo jeho číslo) a dokonce letopočet. Zobrazení horní části displeje lze vyměnit za dvě individuální připomínky (custom memo) v rozsahu 14 znaků. Namátkou tam můžete mít třeba zobrazení své krevní skupiny nebo důležité telefonní číslo, ale přiznám, že zadávání nebo mazání není moc pohodlné.

Domácí časovou zónu lze nastavit podle 31 ప్రపంచ నగరాలు, totéž platí i pro zobrazení času ve druhé časové zóně (world time), včetně výjimečných odchylek o půlhodiny nebo i jiné časové úseky. Nastavování výrazně zjednodušuje současné zobrazení rozdílu oproti UTC a zobrazení nejen třípísmenné zkratky (letiště) v daném městě, ale při seřizování i celé jméno města ve spodní části displeje. Pro cestovatele to jistě znamená větší komfort obsluhy.

Rozsah timeru (countdown) je až 24 గంటల, pro mne je to velmi zajímavý rozsah. Vývojáři Casio pro nás dokonce připravili několik hodnot, ze kterých lze jednoduše vybírat – 1, 3, 5, 10, 15, 30, 45, 60 నిమిషాల. Samozřejmě si můžete nastavit svoji (custom) hodnotu. A to nejen v rozsahu hodin a minut, ale tyto hodinky jako jedny z mála umožňují i nastavení sekund. Ukončení měřeného intervalu může být trojí – buď hodinky jen zapípají (10×) a tím vše končí, druhou možností je automatické opakování (repeat) intervalu až do ručního zastavení (ale jen úsek do 60 నిమిషాల). A uchvátila mne třetí možnost, kdy po skončení intervalu hodinky zapípají a automaticky se zapne samostatný chronograf! Takže pokud si třeba spustíte upozornění do začátku (nebo konce) pracovní doby, tak rovnou vidíte, o kolik jste přišli pozdě (nebo přetahujete). Pro mne je to velmi šikovné, doporučuji tuto možnost alespoň vyzkoušet.

Když už jsem začal na téma chronografu – stopek (stopwatch), hodinky samozřejmě umožňují měření intervalů s přesností na 1/100 sekundy a to až v rozsahu 99 రోజులు, 23 గంటల, 59 నిమిషాల – tedy sto dní. Rozsah je v tomto případě ještě větší než u řady “Mudman”, kde je to “మాత్రమే” 1000 గంటల. Hodinky znovu umožňují “rattrapante”, tedy měření mezičasů, několikanásobné (dvojnásobné) ukončení, మొదలైనవి.

U popisu alarmů – budíků začnu trochu netradičně. Taky vám leze na nervy, když hodinky na zápěstí pípají i v noci třeba obvyklý hodinový signál? S tímto modelem to není žádný problém, můžete si totiž předem nastavit rozsah hodin, ve kterém vás vaše 7800 budou na plynoucí hodiny upozorňovat. మరియు మాత్రమే, můžete si určit, jestli to budou dělat každý den v týdnu nebo jen v pracovní dny, případně jen o víkendu.

A podobné možnosti nastavení mají i budíky. Celkem tu jsou čtyři běžné a jeden opakovaný (snooze). Sice u nich nemůžete nastavit pípání na konkrétní datum (kdo z nás by chtěl riskovat, že zapomene na narozeniny své drahé tchyně), ale můžete si také vybrat ze čtyř možností – jednorázové upozornění, každý den, víkend, pracovní dny. Snooze pípání se opakuje vždy po pěti minutách. S funkcí zvukových signálů také souvisí další specialita, se kterou jsem se zatím setkal jen u prastarých DW-8050, u kterých souvisela s “hracím automatem” a zvukovými funkcemi. Casio tomu říká “flash alert” a beze sporu je to velmi užitečná možnost, kterou někdy využijete. Pokud tuto možnost aktivujete, hodinky při zvukovém signálu postupně blikají třemi barvami LED. A když už hodnotím zvukové signály, tak jejich intenzita u G-7800 je tak někde uprostřed mezi hodně tichými a hodně hlasitými. Nadšený nejsem, ale zažil jsem už i tišší hodinky.

Všechny tyto funkce zajišťuje “mozek” těchto hodinek, ఎలా 3163. Nečekejte od něj rádiové seřizování a bohužel ani solární dobíjení. To mi připadá jako opravdu velká škoda, pro solární článek by se na displeji místo asi našlo a bohaté možnosti hlasových a blikacích funkcí k tomu přímo vybízejí. Škoda. Přesnost jsem zatím nijak zvlášť nesledoval, ale odhaduji ji okolo +1,5 క్షణ. týdně, což mi naprosto stačí. Přesnost lze navíc (po odšroubování dýnka) seřizovat trimrem. Energii modulu dodává baterie CR2025, měla by vystačit na asi pět let, já se domnívám, že budu potřebovat výměnu o něco častěji.

Dýnko je u těchto hodinek klasické – plechový výlisek připevněný čtyřmi šroubky s křížovými hlavami. Na ruce sedí dobře a to je asi tak všechno, co se o něm dá říci. Najdete na něm klasické údaje jako u ostatních řad G-Shock, bohužel zrovna řada 7800 nemá svého zvířecího “మస్కట్”, takže uprostřed dýnka najdeme jen označení “shock resist”.

Gumový pásek je jeden z nejlepších, co jsem na hodinkách viděl, a to nejen u řady G-Shock. Je velmi příjemně tuhý a široký, hodinky na ruce perfektně drží. V horní části u pouzdra má dokonce cosi jako větrání, je totiž konstruován ve dvou úrovních s otvory na bocích, fotografie asi napoví více.

Pásek spíná jednoduchá ocelová jazýčková spona. U pouzdra drží klasicky stěžejkami a také čtyřmi šroubky s křížovou hlavou. I s páskem hodinky váží 66 గ్రాములు. Povrch pásku je příjemně matný, jakoby “sametový”, stejně jako u plastové části pouzdra.

Jak jsem už řekl, ఈ గడియారాలు ఉన్నాయి – alespoň pro mne – téměř dokonalé. Vyzdvihnout musím možnosti nastavení displeje, budíků, funkce timeru, flash alert i odolnost. Jako velkou slabinu vidím snad jen absenci solárního dobíjení baterie, všechno ostatní mi naprosto vyhovuje. Alespoň mám důvod dál hledatdokonalé digitálky”. Orientační cena na českém trhu je okolo 2700 CZK (nebo přibližně 60 GBP při nákupu jinde v Evropě) a tyto hodinky za to opravdu stojí! A pro hodinky s baterií připomenu důležitou drobnost, při jejich nákupu v Koscomu máte výměny baterie po dobu životnosti hodinek zdarma.

రచయిత textu మరియు ఫోటోలు: 🙂 kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.

Zde najdete anglický manuál k modulu 3163.

Jestli se vám recenze líbila, మాకు తెలియజేయండి, దయచేసి, ద్వారా "వంటి" svoju Facebook పేజీ. ఇది మాకు విలువైన చూడు ఇస్తుంది, ధన్యవాదాలు!