Rád bych vám představil další hodinky japonské značky కాసియో z bohaté modelové řady G-Shock. Hodinky s označením G-800D jsou ale trochu atypické. Nevypadají totiž jako puk (jako by byly určené pro hraní hokeje a jen omylem se ocitly na vašem zápěstí) nebo jako součást vojenského vybavení. Spíš mi připomínají třeba “civilní” మోడల్ Casio RadioControlled WVA-430TDE-1A2VER, o kterém jsem před časem psal. Ale odolnost hodinek proti poškození – měříme-li to třeba odolností proti vodě – je zhruba dvojnásobná, stejně jako u ostatních G-Shock. నేను, že tato kombinace – velmi odolných digitálních hodinek, na kterých jejich odolnost není poznat na dálku – může být i pro někoho z vás zajímavá.

Pouzdro těchto hodinek je plastové. Skládá se z pevného plastu lakovaného ve dvou metalických odstínech šedé. అనుభవం నాకు చెబుతుంది, že při náročném zatížení se po několika letech toto lakování oloupe, ale vzhledem k ceně a snadné dostupnosti těchto hodinek je to vlastně jedno. Plastový bezel doplňuje ocelová luneta. Ta má povrchovou úpravu jemným broušením (s černě barvenými gravírovanými popisky), její vnitřní strana je leštěná do vysokého lesku.

Vnější rozměry pouzdra jsou 44,5 x 53,5 x 15 మిల్లీమీటర్ల. Osobně se domnívám, že pouzdro není příliš velké a lze je nosit na slabších i na objemnějších zápěstích. Váha pouzdra i s ocelovým tahem je 124 గ్రాములు. Nepřipadá mi to ani málo a ani příliš moc, na ruce se nosí pohodlně.

Cele provedení pouzdra hodinky velmi zcivilňuje a jsou vlastně takovým vlkem v beránčím rouše. నేను, že je lze běžně nosit do kanceláře nebo na jednání, ale pokud je vezmete na výlet na horském kole nebo do bazénu, tyto hodinky to zvládnou stejně samozřejmě. జస్ట్ గుర్తు, že odolnost hodinek ze sérií G-Shock prochází velmi náročným testováním a hodinky obstojí v extrémním přetížení (při pádu), ve vibracích, elektrických a magnetických polích, pod vodou. Vodotěsnost tohoto “kancelářského” modelu je standardních 200 నీటి కాలమ్ మీటర్ల, vydrží tedy všechny vaše vodní aktivity bez omezení.

Pro porovnání přidám společnou fotografii s modelem G-9000 “Mudman”.

Čtyři plochá tlačítka z tvrdého šedivého plastu po stranách ovládají všechno dění v hodinkách. Tlačítka jsou krytá proti poškození nebo neúmyslnému stlačení vystouplými rámečky okolo. Pro stisknutí potřebují sice výrazně menší tlak, než u modelu “Mudman”, ale i tak není stlačení vždy jednoduché, kvůli krytu je lepší některá tlačítka stlačit okrajem nehtu. Pocitově je odezva tlačítek neurčitá. Přepínání jednotlivých režimů doprovází tiché pípnutí, pro návrat do základního zobrazení času je pípnutí odlišné. Díky tomu lze hodinky ovládat i bez kontroly očima. Pípnutí lze samozřejmě vypnout (ధర్మము “mute”).

Zapomněl jsem ještě na tlačítko na čelní straně hodinek pod displejem, kterým se ovládá podsvícení displeje. Je plastové, chromované a výrazné černé “G” připomíná řadu G-Shock. Sílá potřebná ke stlačení je velmi malá, ale z neúmyslného svícení displeje nemusíte mít obavy, tlačítko je částečně zapuštěné do přední strany pouzdra a omylem ho nestisknete.

Ploché minerální sklíčko je o 2-3 milimetry zapuštěné pod úroveň lunety, je tak částečně kryté proti poškození. Ochrana to není absolutní, na těchto hodinkách už někdo malinký škrábanec vyrobil.

Přehlednost displeje je ukázková. Část horního displeje není segmentová, ale jemný maticový rastr umožňuje zobrazit tři písmena nebo grafické symboly. Velikost jednotlivých prvků i odrazná fólie pod displejem také přispívají k dobré čitelnosti.

Podsvícení displeje je perfektní, elektroluminiscence osvětluje velmi dobře celý displej zeleným odstínem. Délku podsvícení lze nastavit na 3 లేక 5 సెకను. Lze zapnout i automatické podsvícení s využitím pohybového senzoru, kdy se světlo aktivuje pozvednutím zápěstí před oči.

Jen pro zajímavost přidám ukázku podsvícení mého modelu G-9000 “Mudman”, který mám už pár let. Zde je barva oranžová.

V hodinkách je stejný modul, jako u modelů G-9000 “Mudman” – tedy modul s číselným označením 3031 (చేతితో చేసిన). Považuji to za velmi dobrý nápad, tento modul je opravdu hodně povedený. Jsou tu drobné rozdíly, barva a podsvícení displeje, ale funkce jsou stejné. యొక్క పరిశీలించి లెట్, co umí.

Zobrazení času – na displeji je současně zobrazení času i datum, měsíc a den v týdnu. Velmi šikovné! Současně je vidět, jestli jsou zapnuté stopky (a to hned dvoje nezavislé) a orientační přehled, kolik pětiminutových intervalů naměřily. Přesvědčit se také můžete o zapnutí / vypnutí všech budíků, hodinového signálu, ధర్మము “mute” ఒక “flash”. Vše je pěkně pohromadě.

První chronograf (స్టాప్వాచ్) – s přesností na 1/100 sekundy můžete měřit interval o délce až 1000 గంటల! Na lomené liště u horního okraje displeje vám blikání příslušného dílku indikuje měřené pětiminutové intervaly a oválný dílek uprostřed displeje vlevo ukazuje aktivaci chronografu. Můžete měřit i mezičasy (స్ప్లిట్). Příjemné je i zobrazení aktuálního času před spuštěním stopek na horním displeji.

Druhý chronograf – platí o něm totéž, jen k indikaci využívá lištu na spodním okraji displeje. Oba chronografy jsou absolutně nezávislé. Dlouhá doba, kterou hodinky umožňují měřit, svádí k vymýšlení i netradičního využití – od délky cestování za měsíc, k měření pracovní doby nebo sledování času potřebného pro konkrétní pracovní projekt. నేను, že i vás nějaké využití napadne.

Timer – můžete si nastavit upozornění na časové intervaly od 1 minuty do 24 గంటల. Upozornění může být jednorázové nebo automaticky opakované a má dokonce dvojí způsob indikace zvukem. Buď po uplynutí časového intervalu 10x hodinky pípnou (tón off) nebo bohatší možnost s indikací krátkým pípnutím každou minutu, poslední půlminutu a také posledních deset sekund. Hodinkám Casio občas někdo vyčítá nemožnost nastavit ve funkci timer i sekundy, jak to umožňují třeba některé digitálky značky Timex. Já osobně jsem to nikdy nepotřeboval. Ale někdy by se mi hodila třeba funkce automatického spuštění stopek po odměření intervalu nastaveného na timeru.

Budíky – celkem si jich můžete nastavit pět, వీటిలో ఒకటి పునరావృతమవుతుంది (snooze). Kterýkoliv z nich (nebo všechny) si můžete nastavit i na konkrétní datum (నెలలు – ది) nebo opakování ve zvoleném měsíci nebo zvoleném dnu. Velmi šikovné. Už nikdy nezapomenete na narozeniny své drahé tchýně! Samozřejmostí je možnost zapnutí pípnutí v každou celou hodinu. Zde musím zmínit, že zvukový signál mi připadá poměrně slabý a už při nízké intenzitě rušivých zvuků ho snadno přeslechnete. I proto asi mají tyto hodinky možnost zapnout funkci “flash”, kdy zvukový signál timeru nebo alarmů je indikován i krátkým blikáním podsvícení displeje.

World time – zde si můžete nastavit a sledovat čas ve druhé časové zóně. Nastavit lze samozřejmě všechny časové zóny, včetně těch s posunem o půl hodiny. Nastavení je jednoduché, u standardního času posun + లేక – oproti UTC. Druhá časová zóna se nastavuje podle velkých měst nebo lokalit, nastavení je možné pro 29 časových zón a 48 měst.

నేను నిజంగా లేదు, co tomuto modulu vytknout. Mně osobně schází asi jen solární dobíjení baterie. Pokud se ale smíříme s výměnou baterie jednou za několik let, pak modul vážně nemá žádnou chybu.

Plechové kartáčované dýnko je přišroubované k pouzdru čtyřmi šroubky. Ty jsou skryté pod plastovými částmi pouzdra, na které se napojuje tah. Pro odšroubování dýnka je třeba pouzdro hodinek (నొక్కు) částečně rozebrat. Až to bude třeba, asi to raději svěřím autorizovanému servisu. Na dýnku najdeme ve střední části výrazné logo řady (G-Shock) a okolo spoustu dat o technických vlastnostech hodinek. Na dýnku bohužel nenajdeme žádný typický obrázek (krtek, želva…) jako je tomu u některých řad G-Shock.

Je až nezvyklé, jak kvalitní je u těchto hodinek tah (బ్రాస్లెట్). Tvoří ho jednotlivé dílky z plného materiálu (స్టెయిన్ లెస్ స్టీల్), které jsou spojeny krátkými stěžejkami. Na ubrání nebo přidání dílku stačí i jen kancelářská sponka nebo vystěžejkovač. A celé to zabere i laikovi maximálně minutu. Povrchová úprava tahu je také velmi kvalitní, středy dílků jsou leštěné, okraje jsou pískované stejně jako luneta. Rozměry tahu u pouzdra jsou 22 మిల్లీమీటర్ల, బకాల్ తో 18 mm a tloušťka tahu je 4,5 mm.

Žádné námitky nemám ani vůči sponě, je překlápěcí, z poměrně masívního materiálu. Má dvojitou tlačítkovou pojistku proti otevření. Povrchová úprava spony je rovněž pískovaním.

కాబట్టి ఎలా మీరు Casio G-Shock G-800D ఇలా? Já jsem z testování nadšený a určitě si stejný model pořídím hodně brzo pro sebe. నేను, že mne bude provázet pěkně dlouho. Pokud vás modul zaujal, ale máte raději “సైనిక” provedení hodinek, ఎగిరి recenze modelů G-9000. Tyto hodinky jsou i celkem dostupné, sehnat se dají už okolo 100 USD a to vážně není moc!

రచయిత textu మరియు ఫోటోలు: 🙂 kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.

మీరు సమీక్ష ఇష్టపడ్డారు ఉంటే, మాకు తెలియజేయండి, దయచేసి, ద్వారా "వంటి" svoju Facebook పేజీ. ధన్యవాదాలు!