కాదు, hodinky s vodotryskem vám dnes neukážu, snad příště. Ale jedny hodinky s mechanickým strojkem, výškoměrem a barometrem to vše v pouzdře nositelném na zápěstí – to bych mohl.

Jedná se o hodinky se značkou Breva. Že vám to nic neříká? Nic si z toho nedělejte, já se také o této značce dozvěděl teprve nedávno. Společnost Breva SA byla založena v roce 2010 Vincentem Dupontreué, své sídlo má v Ženevě. A nyní představuje plody svého tříletého výzkumu a vývoje – mechanické hodinky, které vám opravdu naznačí, jaké bude počasí – Breva Génie 01. Sice na nich nenajdeme budku, ze které vykukuje buď panenka se slunečníkem, nebo panáček s pořádným deštníkem, ale i tak to jsou velmi zajímavé hodinky. Výrobce se hrdě hlásí ke skutečnosti, že to jsou první hodinky svého druhu na světě. I název značky má meteorologické vysvětlení, “La Breva” je jméno pro vítr v okolí jezera Como, který přispívá k příjemně mírnému mikroklimatu této oblasti.

Dominantní na těchto hodinkách je číselník. Už první pohled nám ukáže, že něco není v pořádku, takhle přece hodinky obvykle nevypadají?! Druhým pohledem pak zjistíme aktuální čas, nadmořskou výšku, rezervu nátahu kalibru a v předpovědi počasí nám pomůže barometr.

Hodiny a minuty jsou zobrazeny na částečně průhledném safírovém subčíselníku kouřové barvy na pozici “8”.

Škálu nadmořské výšky najdeme u horního okraje číselníku.

Atmosférický tlak nám zobrazí samostatný subčíselník na pozici “2”.

A ukazatel rezervy chodu dostal podobu kompasové růžice a na číselníku ho najdeme na pozici “4”. Rezerva nátahu in-house kalibru Breva (vývoj Jean-François Mojon) je až 65 గంటల. Motiv kompasové růžice se znovu opakuje na zadní straně hodinek u nátahového kola.

I ostatní parametry kalibru jsou velmi zajímavé. Tvoří ho 405 భాగాలు, దాని సంబంధమైన 46 బేరింగ్ రాళ్ళు. Průměr je ale jen 36 మిల్లీమీటర్ల! Mezi součástkami jsou i dvě samostatné kapsle, které měří zvlášť barometrický tlak a tlak vzduchu vztažený na nadmořskou výšku. ఫ్రీక్వెన్సీ setrvačky ఉంది 4 Hz (28800 půlkmitů గంటకు).

Dýnko se safírovým průhledem odhaluje pohled do vnitřností zdobeného kalibru.

A jistě si povšimnete škály po obvodu dýnka, zde je možné sledovat korelaci mezi nadmořskou výškou a tlakem vzduchu.

Hodinkové pouzdro o průměru 44,7 milimetrů a tloušťce 15,6 mm je vyrobeno buď z bílého, nebo z růžového zlata. Vždy ho ale tvoří 70 (!) భాగాలు. Na pouzdře vidíme tři korunky, ta vlevo natahuje a seřizuje strojek, ta vpravo nahoře pak seřizuje a kalibruje ukazatel výšky. Spodní pak slouží ukazateli tlaku vzduchu. Otevírá (a zavírá) se s její pomocí vzduchový ventil, tím vnikne do útrob strojku trochu vzduchu, jehož tlak je pak posouzen. ఇది ఆసక్తికరమైన ఉంది, že vzduch je při tom zbaven vlhkosti za použití membrány a vzdušná vlhkost tak hodinky nijak neohrožuje. Otevření ventilu je indikováno na číselníku červenou “kontrolkou” – SEALED.

Sklíčko je v hodinkách safírové s oboustrannou antireflexní vrstvou. Netradiční číselník tvoří průhledný (různě kouřově zbarvený) నీలం రంగు రత్నం. Stupnice na hodinkách jsou jak v metrických, tak v imperiálních mírách. జలనిరోధక హౌసింగ్ మాత్రమే ఉంది 30 నీటి కాలమ్ మీటర్ల, v praxi to stačí tak na jemný májový deštík.

Řemen na hodinkách je samozřejmě z kůže aligátora, spona je ze stejného materiálu a má stejnou barvu jako hodinkové pouzdro.

Hodinky budou oficiálně představeny už na BaselWorldu 2013. Celkem bude vyrobeno jen omezené množství kusů, proslýchá se, že obou variant bude 55 ముక్కలు. ఈ విధంగా 55 kusů s pouzdrem z bílého zlata a 55 kusů s pouzdrem z růžového zlata. Jsou to jistě zajímavé a překvapivé hodinky, నేను నమ్మకం, že nás překvapí i jejich cena.

రచయిత టెక్స్ట్: 🙂 kibi

ఫోటో సోర్స్: breva-watch.com

Přidám link na video s těmito hodinkami.

Pokud se vám aktualita líbila, మాకు తెలియజేయండి, దయచేసి, ద్వారా "వంటి" svoju Facebook పేజీ. ధన్యవాదాలు! ఇది మాకు విలువైన చూడు ఇస్తుంది.