Pokud jste pilotem a vaším pracovištěm je levé sedadlo v Lockheed AC-130U Spectre Gunship, tak byste měli mít i odpovídající hodinky. Vojenští piloti z praktických a cenových důvodů často volí plastové digitálky a ti starší, kterým to dovoluje gáže, pak různé modely Rolex. Ale stejně tak dobře by mohli nosit Breitling Hercules, vždyť Breitling své hodinky inzeruje jako „nástroje pro profesionály“ a zřejmě na tom něco bude.

లక్షణాలు:

Ocelové pouzdro má celkem masivní rozměry – průměr 44,8 mm మరియు మందం 15,7 mm. Váha 215 g také není málo a na ruce o nich rozhodně budete vědět. Vysokou váhu způsobuje jednak skutečně masivní pouzdro a dále také kovový náramek integrovaný do pouzdra hodinek. Sklíčko hodinek je ploché safírové s antireflexem a u pracovních hodinek nepřekvapí pevné dýnko. Vodotěsnost je pro pilotní hodinky naprosto dostačujících 100 m, výrobce by se tedy asi obešel bez šroubovací korunky. Naštěstí je u Breitlingu nenapadlo vybavit hodinky šroubovacími tlačítky, které by znesnadňovala použití chronografu, naopak jsou tlačítka poměrně dobře dimenzovaná a jejich ovládání je velmi snadné.

Strojek hodinek nese označení Breitling 39, nejde však o in-house strojek, jak by se mohlo zdát, ale pouze hezky pojmenovaný stroj ETA 2892-A2 s nástavbou chronografu od Dubois Dépraz. Funkčně na tom není nic špatného, spíše z ideologického hlediska bych v drahých hodinkách raději viděl in-house strojek, ale to je záležitost osobních preferencí. Strojek má celkem normální rezervu nátahu 42 గంటల, ఫ్రీక్వెన్సీ setrvačky ఉంది 28800 kmitů/hod., přesný počet kamenů se mi již nepovedlo vypátrat. Samotný strojek má kamenů 25 a nějaké připadnou na nástavbu chronografu, obvykle jich v součtu bývá i kolem 40. Strojek má samozřejmě automatický nátah. Strojek má chronometrickou certifikaci C.O.S.C., takže o přesnost chodu se bát rozhodně nemusíte!

Jako správné moderní hodinky leteckého stylu poskytují spoustu funkcí. Zobrazení času pomoci hodinové a minutové ručky je základ. Sekundová ručka je malá na pozici 3. యొక్క స్థానం 9 je indikátor času ve 24 h formátu a na pozici 6 je poměrně zvláštní sdružený sčítač chronografu – pomocí dvou titěrných ruček se indikují hodiny a minuty, po které je chronograf spuštěn. Logicky si řeknete, že pro přesný odečet času je to značně nepraktické, ale nebojte se. Hodinky totiž mají mimo centrální sekundové ručky chronografu i centrální minutový sčítač pro snadný odečet minut – kéž by ho mělo víc chronografů.

Moje dojmy z hodinek:

Jsou velké. To je asi můj první dojem. Obdobím, kdy jsem hrdě nosil 44 mm velké a 16 mm tlusté pilotky, jsem si prošel a tohle mi ho trošku připomnělo. Naštěstí ten, kdo tyto hodinky vymyslel, věděl jak zařídit, aby seděly na ruce. A tak i přes své rozměry a hmotnost téměř čtvrt kila na ruce sedí. Po chvíli si zvyknete i na tu váhu a pak jsou vlastně docela fajn. Co mě potěšilo, je velikost a tvar tlačítek chronografu a jejich dostatečné oddělení od ochrany korunky, které zajišťuje jejich spolehlivé ovládání, i když máte na ruce zrovna třeba rukavice. Kvalitně zpracovaná je i oboustranně otočná luneta dělená na 360°. Ta může, spolu s hodinovou ručkou a sluncem, sloužit jako kompas, tento princip jsem popisoval v recenzi úžasných Seiko Alpinist.

Co mě naopak na hodinkách vysloveně vadí, je kovový náramek integrovaný do pouzdra. సంవత్సరము, je výborně zpracovaný a spona se pohodlně ovládá, ale je za prvé těžký a za druhé mám na pracovních hodinkách radši NATO strap. Možná mě teď považujete za kacíře, ale Breitling Hercules jsou podle mě prostě pracovní hodinky. Drahé, kvalitní, ale stále pracovní hodinky – třeba právě pro piloty.

Číselník hodinek je zpracován s velkou pozorností a smyslem pro detail. Aby také ne, děje se toho na něm poměrně dost a precizní zpracování je důležité pro kvalitní čitelnost. Nerezové ručky mají jednoduchý tvar a stejně jako nerezové indexy výborně kontrastují s černým číselníkem. Osobně bych uvítal výraznější odlišení centrální sekundové ručky od centrální minutovky chronografu, třeba tak jak to měly hodinky používající strojek Lemania 5100. Hodinový sčítač na pozici 6 je tak nejslabším místem celého číselníku, je prostě malý a dvě ručky na něm jsou docela hodně. Musíte mít ostrý zrak a chvíli na hodinky prostě koukat, než odečtete hodiny. Většina měřených časů se vám pravděpodobně však vejde do 60 minut a tehdy vám poslouží sčítač centrální.

Hodinky jako celek působí docela vyváženým dojmem a svůj účel plní velmi dobře. Pro mě však nejsou bez výše zmíněných výhrad.

ముగింపు లోని కొన్ని పదాలు:

Někoho možná pobouří můj názor, že Breitling Hercules jsou pracovní hodinky. Neberte to však špatně, je to spíš pocta. Špatné by bylo, kdybych napsal, že se tváří jako pracovní hodinky, to by znamenalo, že všechna jejich velikost a funkce jsou pouze na okrasu. Tady má vše svůj důvod a funkci. Samozřejmě je můžete nosit jen tak ke košili a na volný čas, ale mě osobně by vadila jejich váha a nemožnost vyměnit si ocelový náramek za něco jiného – to by pravděpodobně vadilo i pilotům, protože by si nemohli hodinky zapnout přes kombinézu.

Rozhodně se však jedná o jeden z mála modelů značky Breitling, který se mi líbí. Respektuje filosofii značky. Bohužel se již nevyrábí a pokud tyto hodinky chcete, musíte zapátrat na sekundárním trhu. Cena se pohybuje kolem 3000 USD.

రచయిత టెక్స్ట్: Thaddeus టాడ్ షై

రచయిత ఫోటోలు: :-) kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.

మీరు సమీక్ష ఇష్టపడ్డారు ఉంటే, మాకు తెలియజేయండి, దయచేసి, ద్వారా "వంటి" svoju Facebook పేజీ. ధన్యవాదాలు!