Pokud jste pilotem vrtulníku, pak budete určitě nutně potřebovat dnešní recenzované hodinky. Vyráběla je značka హామిల్టన్ a jmenují se Hamilton Khaki Aviation X-Copter Chronograph. Pojďme se s nimi seznámit.

Materiálem pro výrobu pouzdra se stala nerezová ocel 316L s povrchovou úpravou jemným kartáčováním. కేసులో వ్యాసం ఉంటుంది 44 mm వస్త్రం korunky, 49 mm s korunkou. ఎత్తు కొలుస్తారు 16 mm, což je pro hodinky této velikosti tak akorát. Pouzdro je odolné vůči vodnímu sloupci do 100 మీటర్ల, můžete se s nimi potápět, plavat v bazénu nebo v moři. S připojeným kaučukovým náramkem nebudete mít ani starost s namočením řemenu.

Rýhovaná korunka není šroubovací do pouzdra a má černou vložku s velkým H – logem Hamilton. Barevně zajímavé je tlačítko chronografu, kombinace proužků oranžové a černé pouzdro oživuje. Černo-oranžové jsou i korunky pro ovládání vnitřní lunety a pro výpočet MTOW.

V pevné lunetě s kompasovou škálou je zasazené nepoškrábatelné konvexní safírové sklíčko s antireflexem.

Černému číselníku o průměru 37 mm dominuje bílý výřez s výpočtem MTOW (maximální vzletová hmotnost, což je maximální hmotnost letadla, při které je ještě možné uskutečnit let; obecně je tvořena součtem hmotností prázdného letadla včetně provozních náplní, posádky, nákladu a paliva) స్థానం “9”, ovládá se korunkou na pozici “8”. Dalším výrazným prvkem je velké písmeno H na pozici “6”, které připomíná určení hodinek pro piloty helikoptér a je to také čítač chronografu (12 hodinový). Vnitřní luneta slouží k převodu stupňů Fahrenheita na stupně Celsia – ovládá se korunkou na pozici “2”. యొక్క స్థానం “12” najdeme druhý čítač chronografu (30 minutový), స్థానం “3” dvě datové apertury se dnem v týdnu a s datem – obě mají černý datový kotouč a bílý tisk. యొక్క స్థానం “9” vidíme malou vrtulku s osmi rameny, ano je to mimostředná vteřinová ručka. Poměrně plný číselník se strukturou ženevských pruhů vyplňují arabské bílé indexy, బ్రాండ్, označení hodinek a text “స్విస్ మేడ్”.

Kovové částečně skeletonizované ručky mi připomínají meče se zúženou špičkou. Konce mají vyplněné luminiscenční barvou. Centrální vteřinová ručka chronografu má jehlovitý tvar a je celá bílá.

Pod částečně skeletonizovaným dýnkem se ukrývá mechanický strojek s automatickým nátahem z dílen SWATCH/ETA – Valjoux 7750. Mezi jeho funkce patří, గడియారం, నిమిషాల, కాల నిర్ణయ లేఖిని, den v týdnu a datum. Rezerva chodu je maximálně 46 గంటల, pohybu součástek napomáhá 25 బేరింగ్ కెంపులు. ఫ్రీక్వెన్సీ setrvačky ఉంది 28 800 గంటకు డోలనాలను (4 Hz). రోటర్ చెక్కడం అలంకరించబడి ఉంటుంది, sice na něj máme pouze částečný výhled, ale při řádném natáčení hodinek si ho můžete prohlédnout pořádně.

Kartáčované dýnko je k pouzdru přišroubované šesti šroubky. Zmíněný průhled připomíná vzhledem vrtule rotoru vrtulníku. Nechybí základní údaje o hodinkách včetně referenčního čísla modelové řady.

Existuje několik verzí hodinek, mohou mít bílý číselník, oranžový kaučukový řemen, černý kaučukový řemen nebo nerezový tah (బ్రాస్లెట్). My měli k dispozici variantu s originálním černým gumovým náramkem, který mezi nožkami měří 22 mm a je ukončený jazýčkovou nerezovou sponou. Jakkoli bych odhadovala, že díky náramku budou hodinky lehčí, mýlila jsem se. Protože je pouzdro poměrně masívní a vyrobené z kvalitní nerezové oceli, váží kompletně celých 155 గ్రాములు. Na zápěstí je tedy rozhodně ucítíte. Kaučuk se ale nosí dobře, i když já ho nevyhledávám a vlastně ani žádný gumový řemen v současné době nemám. Dávám přednost kůži nebo látkovým náramkům.

Ať už helikoptéru pilotujete nebo se na to teprve chystáte, jsou tohle hodinky právě pro vás. Nabité funkcemi, odolné pouzdro, ušlechtilá ocel a kvalitní kaučukový řemen, zajímavě barevné ovládací prvky – to vše z Hamilton Khaki Aviation X-Copter Chronograph dělá univerzální hodinky pro přežití v drsné přírodě. Ale určitě vám budou vyhovovat také při vysokohorských túrách, potápění nebo i v běžném dni stráveném v kanceláři. ట్రూ, k obleku se moc nehodí, ale na to máte určitě jiné, vhodnější hodinky. Bohužel už je na stránkách Hamilton nenajdete, není to žádná novinka – byly představeny v roce 2008. Musíte se tedy spolehnout na internet. Ceny se pohybují kolem 25 000 CZK, což není špatné. Tento konkrétní model má referenční číslo H7661633.

రచయిత టెక్స్ట్: చమురు

రచయిత ఫోటోలు: 🙂 kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.

Za zapůjčení děkujeme MartinoviKalifX.