Možná i vás zajímá, jak vypadají nejdražší hodinky na světě? S luxusními hodinkami se setkáváme poměrně často – అయితే, co to vlastně znamená “luxusní hodinky”? Dražší než 100.000 CZK? Nebo nad milión? Víc než deset miliónů? Za tyto hodinky nabízejí částky v osmimístných sumách, samozřejmě v USD. A navíc v roce 2008 to byly nejsložitější hodinky na světě. Jmenují se “Breguet No. 160”, jsou známé také jako “Marie-Antoinette” లేక“The Queen”.

Poslechněte si příběh jejich vzniku. లో 1782 začal Abraham-Louis Breguet pracovat na výjimečných kapesních hodinkách pro královnu Marii-Antoinettu. Práci zadal neznámý obdivovatel Marie-Antoinetty, má se za to, že to byl její přítel a milenec hrabě Axel von Versen. Měly obsahovat v té době všechny známé komplikace (dohromady 23) a tak se práce na jejich vzniku protáhly až na 44 అనుమతి ఇచ్చు. Byly hotové v roce 1827, ఈ విధంగా 4 roky po smrti Bregueta a 34 let po násilné smrti Marie-Antoinetty.

యొక్క హౌసింగ్ 18 karátového zlata měří v průměru 60 mm, křišťálovými průhledy si můžete prohlédnout strojek, který se skládá z 823 భాగాలు. Mnoho součástek, které se běžně vyráběly z mosazi, jsou zde vyrobeny ze zlata.

Breguet No. 160 byly nakonec prodány markýzi de la Groye, poté je v roce 1887 od anglického sběratele hodinek koupil Spencer Brunton a několikrát změnily majitele, až je zakoupil sběratel hodinek Breguet Sir David Lionel Salomon. Jeho dcera Věra založila muzeum L.A. Mayer Institute for Islamic Art v Jeruzalémě a darovala mu sbírku otcových hodinek včetně Breguet No. 160.

Na fotografii si můžete prohlédnout originální kus, který byl uložen v muzeu jako součást kolekce Davida Lionela Salomona a byly tam až do 15.4.1983, kdy byly ukradeny. V té době měly hodnotu přes 30 mil. USD. Pak se hodinky na dlouhé roky ztratily a nebylo po nich ani vidu ani slechu.

ఆధారము: Breguet

Když Nicolas Hayek v roce 1999 získal značku Breguet, chtěl světu poskytnout hodinky, které se zapíší do historie haute horlogerie (vysoké hodinařiny). Rozhodl se vyrobit reprodukci ukradených kapesních hodinek Breguet No. 160. Práce začaly v roce 2005 a v roce 2008 byly hodinky Marie-Antoinette představeny na BaselWorldu. V té době se jednalo o nejsložitější hodinky na světě a nyní stále patří do první pětice.

Hodinky byly rekonstruovány pouze na základě obrázků originálu a mají také komplikaci automatického nátahu, minutový repeater (zvonkohra hraje počet hodin, čtvrthodin a minut), plný věčný kalendář, rovnici času (equation of time, zobrazení slunečního času proti občanskému), fázi Měsíce, గంట జంపింగ్, indikátor rezervy chodu a bimetalový teploměr. Centrální vteřinová ručka může být kdykoli zastavena a opět spuštěna. Obsahují také jedinečnou ochranu setrvačky proti nárazu Double Para Chute, kterou v roce 1790 vynalezl Breguet. Jak se dílo podařilo, మీరు ఫోటోలో చూడవచ్చు.

ఆధారము: Breguet

Hodinky jsou usazené v boxu ze dřeva dubu Royal, oblíbeného stromu Marie-Antoinetty, který rostl ve Versailles. Výroba boxu samotného stojí víc než 100.000 USD. A kolik stojí hodinky? Neexistuje žádná stanovená cena, ale podle informací, které byly dostupné při jejich uvedení v roce 2008, se pohybuje v desítkách miliónů amerických dolarů.

ఆధారము: Breguet

Příběh Breguet No. 160 ale nekončí. Hodinky se po peripetiích v roce 2007 v tajnosti vrátily zpátky do muzea L.A. Mayer Institute for Islamic Art a zloděj Na’aman Diller byl nakonec odhalen. Bohužel zemřel v roce 2004 na rakovinu, dřív, než byl případ zcela vyřešen a spravedlnost mohla dojít naplnění. Nakonec se našlo 42 z celkem 192 vzácných starožitných ukradených hodinek, z toho bylo 38 značky Breguet. ఇది ఆసక్తికరంగా ఉంటుంది, že izraelská strana po návratu “The Queen” je nechtěla nechat u Breguet renovovat, což svádělo k různým pochybnostem a podezřením. Především Nicolas Hayek měl velký zájem si originál pečlivě prohlédnout a porovnat s novodobým provedením.

రచయిత టెక్స్ట్: చమురు

ఫోటో సోర్స్: Breguet

Pokud se vám aktualita líbila, మాకు తెలియజేయండి, దయచేసి, ద్వారా "వంటి" svoju Facebook పేజీ. ధన్యవాదాలు!