Kdo by neznal Svatý grál sběratelů československých hodinek ప్రీమియంలు, kterým je bezesporu limitovaná edice (300 ks) hodinek pro vojenské potápěče s označením Orlík? O těchto hodinkách jsme už psali v souvislosti s limitní edicí pro sběratele z roku 2010. A co firma Elton Hodinářská a.s. připravila pro své fandy nyní? Jsou to dvě velmi podobné edice hodinek Orlík II. తరం. Jejich označení V a C napovídá, že provedení jsou dvě, asi proto, aby svým provedením oslovily širší okruh zákazníků. Provedení సి నేను “civilní” ఒక లో కోర్సు యొక్క “vojenské”. Rozdíl obou variant je vlastně jen v povrchové úpravě pouzdra, C je leštěné, a také v provedení dýnka, C varianta má v dýnku průhled na kalibr. Pojďme se ale na variantu “లో” podívat podrobněji.

Hodinky se dodávají v krabičce, která je velmi podobná té původní. K hodinkám jsou i dokumenty, které odpovídají těm, které armáda s hodinkami dostávala v roce 1965. Firma Elton také dodává výsadkářský nůž UTON (vzor 1975, série 007), je to moc pěkné připomenutí historie hodinek Orlík a jejich původního určení. Nůž se dodává samozřejmě nový, ale při fotografování jsem použil svůj osobní stejný nůž, na kterém je náročné používání po mnoho let už vidět.

Pouzdro svojí siluetou téměř odpovídá historickému vzoru, samozřejmě po zvětšení na průměr bez korunky 42 mm a tento rozměr je dnes v pohodě nositelný. Přes korunku je to 46,2 mm, pouzdro je silné 15 mm. Materiálem je nerezová ocel (316ఆ). Povrchová úprava je velmi blízká historii, pouzdro je jemně pískované, dává mu to zajímavou barvu a současně i “సైనిక” ప్రదర్శన. I vodotěsnost pouzdra 6 ATM (60 నీటి కాలమ్ మీటర్ల) odpovídá původním orlíkům, osobně si myslím, že výrobce mohl vodotěsnost posunout možná i na vyšší hodnotu.

Původní hodinky připomíná i nápis, který je vygravírovaný naproti korunce. కాదు, já osobně to považuji za zbytečnost, ale třeba se to bude líbit?

CROWN చిత్తు చేశాడు ఉంది (zase, అనుకోకుండా) a je částečně krytá výstupky pouzdra, což původní orlíky neměly. Ale neruší to a praktickému využití hodinek to asi prospěje.

Sklíčko je na hodinkách klenuté – konvexní, safírové s vnitřní antireflexní úpravou. Použití klenutého sklíčka vítám, i když klenutí je mnohem menší, než to mívaly původní orlíky a zmizel tím jeden z charakteristických a nezaměnitelných znaků, totiž silueta průřezu pouzdra.

Otočná luneta je oboustranně otočná s aretací v šedesáti bodech a luminiscenčním zvýrazněním “60”. Materiálem vložky lunety si nejsem jist, mám podezření, že je to eloxovaný hliník, ale jistý si tím nejsem. Tak jak tak, otočná luneta s oboustranným otáčením je šikovná a provedení i aretace je perfektní.

Původní hladký číselník už samozřejmě nemá povrch pokrytý asfaltem, jak to bylo kdysi. Byl jsem velmi zvědavý na jeden z prvních číselníků z nové produkce, který je plastický a má vzor jemné soustředné guilloche. A byl jsem příjemně překvapený, hodinky tím omládly a číselník získal příjemnou plastičnost. Rozložení indexů i použité fonty se podařilo dobře zvětšit a odkaz na orlíky z roku 1965 je zřejmý. Takže tu najdeme částečně plastické hodinové indexy, číselné na pozicích “6”, “9” ఒక “12”, značku výrobce i označení modelu “Orlík”. I tyto detaily jsou provedeny plasticky a ne jen pouhým tiskem. Natištěné bílou barvou jsou zde pak minutové indexy a rámeček apertury data. Datový kotouč je bílý s černým tiskem a graficky částečně nahrazuje absenci číselného indexu na pozici “3”.

Z ruček jsem byl původně zklamaný, očekával jsem, že výrobce použije pro Orlíky typický tvar ruček s bombírováním a také jejich povrchovou úpravu jsem očekával stejnou – nejlépe kartáčováním. కానీ నేను అంగీకరించాలి, že jsem se mýlil a že tyto ručky se k celkovému vyznění hodinek hodí lépe. Kovové ručky jsou bíle lakované a mají tvar mečových čepelí s luminiscenční výplní. Tenká bílá vteřinová ručka má také luminiscenční zakončení.

U čeho se ale musím zastavit, to je provedení ruček. Luminiscenční výplň ruček je nanesena… hanebně. Něco takového jsem ještě asi neviděl a u hodinek za bezmála 60.000 KCZ (3.000 USD) je to vážně tragédie. ఇది నిజం, že na svoje hodinky se lupou nedíváte každý den, ale i tak, za svoje peníze bych chtěl určitě lepší provedení. Je asi možné, že se jedná jen o nepodařený kus, ale i tak tu zůstává otázka, co na to výstupní kontrola a zajímalo by mne, co s tím výrobce udělá? Rádi uveřejníme reakci. A pokud myslíte, že jen přeháním, klikněte na fotografii a “potěšte se” plnou velikostí tohoto detailu. Ve škole by to byla čistá pětka dvakrát podtržená.

Indexy, ručky i bod na lunetě mají luminiscenci v zeleném odstínu. Luminiscence je pěkná, ale má obvyklou chybu hodinek Prim – nevydrží příliš dlouho, škoda. A když se podíváte lupou, najdete nestejnoměrnou záři, tedy asi špatně namíchanou (a i nanesenou – viz výše) luminiscenční barvu. Oznámkoval bych to tak trojkou – čtyřkou.

Plné ocelové dýnko se šroubuje do pouzdra. Dýnko je jemně kartáčované a povrchová úprava zapadá do celkového provedení hodinek. Okolo dýnka jsou vygravírované nápisy – గృహ మెటీరియల్, sklíčka, vodotěsnost pouzdra a označení kalibru. Gravírování je poměrně mělké a nijak neruší. Jen připomínám, ఆ “civilní” varianta těchto hodinek má v dýnku průhled na kalibr.

V hodinkách je in-house kalibr PRIM 98.1, který se vyrábí od roku 2010. Je to mechanický kalibr s automatickým nátahem, možností ručního nátahu a zastavením vteřinové ručky při seřizování (హ్యాకింగ్). Frekvence setrvačky jsou 3 Hz (21.600 గంటకు డోలనాలను) a rezerva nátahu asi 45 గంటల. క్యాలిబర్ ఉంది 22 ložiskových kamenů a ochrana setrvačky proti poškození nárazem Incabloc. Ke kalibru lze mít asi jednu výhradu a to tu, že stále ještě nemá rychlé překlápění data. A pokud jedny hodinky nosíte jen občas, bude vás posunování ruček, abyste našli správné datum, pěkně otravovat.

Fotografie je z hodinek Prim Sport 45, kde má dýnko průhled.

K hodinkám se dodává buď černý kaučukový řemínek s nerezovou nesignovanou sponou nebo černý textilní NATO – పట్టి. Já se seznámil s kaučukovým řemínkem a není špatný, líbila se mi úprava vnitřní strany s jemným “rybinovým” vzorem, hodinky s ním na ruce perfektně sedí.

Výměnu řemínků usnadňují šroubovací stěžejky. A vlastně si k tomuto modelu umím přestavit i nějaký zajímavý kožený řemen. S gumovým páskem hodinky váží 117 గ్రాములు.

Takže můj názor na tyto hodinky? Nápad pěkný, návrh hezký, kontinuita s legendárním modelem je zachována, o ceně můžeme diskutovat. Hodinky se mi líbí, byl jsem překvapený, jak svěže vypadají s novým tvarem ruček a s novým číselníkem. Zajímavý je i nápad s původním balením a za příjemný bonus považuji i autentický vojenský nůž, který je součástí balení.

Co ale nemohu překonat, to jsou ty drobné detaily, které dělají pěkné hodinky krásnými a drahé hodinky luxusními. A detaily ruček jsou všechno možné, ale v žádném případě nejsou krásné nebo luxusní. Dokud s tím výrobce něco neudělá, utratím raději svoje peníze jinde a vám doporučím asi totéž.

రచయిత textu మరియు ఫోటోలు: 🙂 kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.