Hledání dokonalých hodinek je tak trochu hledání svatého grálu. Blížíme se k nim, někdy se i vzdalujeme, ale stejně nás na tom asi nejvíc baví to hledání. A velmi zajímavé jsou tyto hodinky z produkce značky Seiko. Jsou dostatečně univerzální a odolné, aby vás provázely při sportu, a pod manžetou košile v kanceláři vám také neudělají ostudu. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Hodinky s quartzovým strojkem mají tu nepříjemnou vlastnost, že je pohání baterie. Je to vlastně velmi pohodlné, nemusíme se starat o natahování nebo to, jestli rukou dostatečně hýbeme při automatickém natahování. Hodinky můžeme klidně odložit na víkend a když se k nim v pondělí ráno vrátíme a vezmeme je na ruku, nemusíme je natahovat a seřizovat… Ale je tu jedno ale – baterie si obvykle vybere tu nejméně vhodnou chvíli k tomu, aby v ní došla energie. Někdy si myslím, že hodinky jsou zlomyslné a dělají mi to schválně. Moderní quartzové strojky alespoň podávají pár dní předem informaci o potřebné výměně baterie (EOL), vteřinová ručka poskočí jen jednou za několik vteřin. Ale co dělat, když zrovna nemáte cestu k hodináři na výměnu a zkontrolování vodotěsnosti pouzdra?

Jako řešení se jevila hybridní technologie kinetic od firmy Seiko – mechanickým pohybem je dobíjena baterie – akumulátor. Takové hodinky také mám, už jsem psal o Seiko SUN 005, rezerva chodu je až půl roku. Ale i tak je nutné občas zkontrolovat stupeň nabití baterie. Bohužel jsem ještě neviděl chronograf s takovým kalibrem.

Je tu ještě mechanický a elektronický kalibr s technologií Spring Drive firmy Seiko. Tam už těžko hledat nějakou výhradu, snad kromě ceny. Chronograf s cenou nad 5.000 USD…

Když jsme na loňském BaselWorldu viděli potápěčské hodinky s nápisem “solar” డయల్ న, já osobně jsem zajásal. Solární dobíjení znám už dlouho z digitálních hodinek కాసియో, setkal jsem se s ním i u nových modelů firmy Junghans. Jeho použití u potápěčských hodinek se mi zdá jako velmi žádoucí i vzhledem k omezení četnosti manipulace s korunkou a tím i namáhání jejího těsnění. A tak jsem se s touto technologií toužil seznámit blíže. A díky internetovému obchodu Koscom.cz jsem měl možnost se s hodinkami důkladně seznámit při uživatelském testu.

Průměr pouzdra z nerezové oceli je 45 mm (s ochranou korunky), přes korunku a tlačítka je to 47,5 mm, “గట్టిగా లాగు కు గుంజుకొను” 50,5 mm, výška je 14,5 mm. Hodinky podle rozměrů působí mohutným dojmem, ale při osobním kontaktu zjistíme, že to tak vlastně není. చూడండి, నా, budou slušet různě velkým zápěstím a bát se jich nemusí ani spíše štíhlejší typy.

Vodotěsnost pouzdra je celých 200 నీటి కాలమ్ మీటర్ల (20 BAR) a podle výrobce hodinky zvládnou bez problémů i potápění s dýchacím přístrojem (Air Diver).

కటకపు వ్యాసం 31,5 mm je zodolněné minerální (Hardlex). Oproti safírovému ho lze snáze poškrábat, ale je prý zase trochu pružnější a nárazy i tlak vody zvládne lépe. Hodinky Seiko už několik let nosím v nejrůznějších náročných podmínkách a musím přiznat, že se mi sklíčko nepodařilo zatím ani rozbít a ani poškrábat.

Korunka je šroubovací do pouzdra. Její zoubkování i rozměr mají příjemný tvar a vesele ji zdobí červený kroužek v barvě ruček chronografu. Korunka je před poškozením částečně krytá výstupky pouzdra. Šroubování korunky i její ovládání bylo naprosto spolehlivé.

Obě kulatá tlačítka chronografu mají aretaci vnějším ozubeným šroubováním. Má to zabránit nechtěnému stisknutí tlačítek pod vodou a tím i ohrožení vodotěsnosti hodinek. S tímto typem aretace jsem měl u chronografů značky Dievas velký problém, proto jsem byl zvědavý na kvalitu provedení od firmy Seiko. A byl jsem příjemně překvapen, nezaznamenal jsem žádný problém. Chronograf má obvyklé ovládání – horním tlačítkem se chronograf zapíná a vypíná, spodním se resetují naměřené hodnoty. అయితే అది మాత్రమే, hodinky umí i měřit mezisoučty, kdy se dočasně zastaví chronograf spodním tlačítkem a po opětovném stisku skokem ručky doženou stopovaný čas a pokračují v měření. U mechanických chronografových kalibrů mi to někdy při praktickém využití chybí, takže další kladné body pro tyto hodinky.

Ocelová leštěná luneta je ozubená a otočná – jen proti směru hodinových ruček. Aretaci má ve 120 పాయింట్లు. V oceli je vsazena kovová eloxovaná vložka černé barvy s bílými minutovými a číselnými pětiminutovými indexy. మరియు స్థానం “12” najdeme obvyklý zvýrazněný index s luminiscenčním bodem. నేను, že hodinkám by slušela vložka lunety například skleněná (Hardlex), jak už jsem to viděl u jiných hodinek Seiko, ale je pravda, že nárazům při náročném využití nejlépe vyhoví jednoduše výměnná plechová vložka.

Matný černý číselník není moc plastický, vlastně jen obvodový kroužek, který nese kulaté a hranaté hodinové indexy, vystupuje z plochy. Indexy samy mají lesklý kovový rámeček a silnou oblou vrstvu luminiscenční barvy. Bíle vytištěné jsou na číselníku obvyklé nápisy – బ్రాండ్, připomenutí solární technologie dobíjení akumulátorku, chronograph a vodotěsnost pouzdra 200 మీటర్ల. మరియు స్థానం “4:30” je úplně nenápadně umístěna apertura data. Zobrazení data vůbec neruší, datový kotouč je v černé barvě číselníku s bílým potiskem.

Ocelové ručky jsou bíle nebo červeně lakované (červeně vteřinová ručka chronografu a ručka minutového čítače), అవర్, minutová a vteřinová ručka na pozici “9” mají stejně jako indexy luminiscenční výplň. Všechny ručky jsou perfektně čitelné a umožňují rychlou orientaci a odečtení hodnot. Já osobně mám s tímto tvarem ruček (hlavně minutové) trochu problém, nelíbí se mi už od jejich tradičního použití u potápěčských modelů SKX. Měl jsem z toho trochu obavy, ale s překvapením jsem si uvědomil, že mi tento tvar na těchto hodinkách vlastně vůbec nevadí. Všechny ručky (samozřejmě kromě vteřinové na pozici “9”) mají plynulý pohyb. Vteřinová ručka chronografu má takřka plynulý pohyb a bez problémů s ní odečtete na škále i intervaly 1/5 క్షణ.

Jak se na hodinky pro potápěče sluší, mají hodinové indexy, i tři ručky a luminiscenční bod na lunetě velmi intenzívní luminiscenci v příjemné zelené barvě (SuperLuminova). Co se týká výdrže, bez problémů jsem na hodinkách bez speciálního nasvěcování večer ještě ráno bez problémů odečetl čas. Ostatně potápěčské hodinky Seiko jsou svou skvělou luminiscencí pověstné.

Inhouse kalibr Seiko (vlastní výroba) nese označení V175. Je to elektronický – క్వార్ట్జ్ విధానం. Jeho baterie má solární dobíjení článkem pod číselníkem, takže žádná pravidelná výměna baterií. Zkušenosti majitelů podobných hodinek mluví až o 18 letech bezproblémového provozu bez výměny baterie. Kalibr má komplikaci chronograf (1/5 క్షణ. – 60 నిమిషాల), zobrazení 24 hodinové škály, తేదీ. Pokud by hodinky nebyly vystaveny světlu, jejich baterie vydrží v provozu 6 నెలల. ఒక PRECISION? Pro tyto kalibry je někde v rozmezí 15 sec měsíčně, ale já jsem u testovaných hodinek za dva týdny nezjistil žádnou odchylku.

Ocelové je i šroubovací dýnko, je vysoce vyleštěné a jak je u Seiko zvykem, najdeme na něm několik užitečných údajů. Středu dominuje plastická stylizovaná vlna, která připomíná, že tyto hodinky se vody nebojí a mohou sloužit i při přístrojovém potápění. Výrobní číslo nám zase napoví datum výroby. Dýnko je na ruce příjemné a hodinky skvěle sedí na zápěstí.

Ocelový tah je skvělý, je vyroben z plného materiálu, jen koncovky u pouzdra a spona jsou plechové. Střední část jednotlivých článků je leštěná, krajní jsou kartáčované. Spona je sice plechová, ale nebál bych se jí, mám s podobnou sponou zkušenosti už několik let a nezaznamenal jsem žádné problémy. Spona má dokonce dvojitou pojistku proti otevření a neoprenovou extenzi. Hodinky nejsou žádné “pírko”, i s ocelovým tahem mají hmotnost poctivých 188 గ్రాములు. A osobní postřeh – tah na hodinkách bez problémů stačil obepnout i mé poměrně silné zápěstí (22 cm) a to mne opravdu potěšilo!

Mé dojmy z těchto hodinek? Líbily se mi, moc se mi líbily. Moderní i sportovní, ale ne moc křiklavé, zobrazení data, chronometr, vysoká odolnost proti vodě, dostatečná přesnost, solární dobíjení akumulátoru a tedy prakticky bezúdržbový provoz. A to vše za velmi rozumnou cenu, v Koscom.cz je mají pod 10.000 CZK. Za celou dobu testu jsem nezaznamenal s hodinkami žádný problém, a pokud se zeptáte, jestli vám je doporučím, moje odpověď je rozhodně ano! Sám o jejich koupi velmi vážně uvažuji.

రచయిత textu మరియు ఫోటోలు: 🙂 kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.

రుణ ధన్యవాదాలు Koscom.cz.