Úvod:

Firma ELTON Hodinářská a.s. z Nového Města nad Metují se specializuje především na hodinky ve stylu retro. Všichni víme, že český (československý) design zažíval v šedesátých letech své zlaté období a má co říct i dnes. Původní model Spartak začal svůj život již v roce 1949, jako první model značky Prim. Na to, jak mohou vypadat Spartaky současné, se zaměřím v této recenzi.

లక్షణాలు:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 39,7 mm – model se jmenuje Spartak 40, takže se lehce zaokrouhlovalo. Povrchová úprava je provedena leštěním na horní straně pouzdra (hlavně tedy tenká luneta kolem sklíčka) a boky pouzdra jsou jemně broušené. Číselník kryje lehce vypouklé safírové sklo a ze zadní strany můžeme pozorovat strojek průhledem taktéž ze safírového skla. తయారీదారు జలనిరోధిత ఇస్తుంది 50 m, takže hodinky nezničí ranní rosa a případné umytí rukou by je taky nemělo zahubit.

V této limitované edici nalezneme strojek s označením PRIM kalibr 94 (ve standardní verzi je to kalibr 98). Jedná se o nový strojek vyráběný v přímo v Novém Městě nad Metují, kde jsou na nové strojky patřičně hrdí. వ్యాసార్ధము 94 je strojek s ručním nátahem a rezervou chodu dostatečných 48 గంటల. Frekvence setrvačky činí 21.600 చక్రాల / గంట (ఈ విధంగా 3 Hz) a stroj má 17 బేరింగ్ రాళ్ళు. Funkce jsou základní – hodinová, నిమిషం మరియు రెండవ చేతులు + datumovka na pozici 3. Samozřejmostí je precizní dekorování pomocí zlacení, kruhového broušení a šroubky jsou modřené.

Celkově musím strojek hodnotit jako vizuálně velmi povedený a obnovení výroby in-house strojků v Novém Městě za krok správným směrem.

Moje dojmy z hodinek:

Musím se přiznat k tomu, že mám rád retro. O to víc, jedná-li se o jednoduché a elegantní hodinky. Spartaky jsou bezpochyby velmi elegantní. Jednoduché tenké pouzdro střídmého průměru sluší každému zápěstí a hodinky krásně vklouznou i pod těsnou manžetu košile. K pouzdru nelze mít sebemenších výhrad, myslím si, ఆ 40 mm je velmi dobrý kompromis mezi současnou módou velkých hodinek a rozumnými rozměry pro hodinky elegantní. Samotné zpracování pouzdra a jeho kvalitu mohu ponechat bez výhrad, snese srovnání s jakoukoliv konkurencí.

Samotný bílý číselník se nese ve stejně jednoduchém a střídmém duchu jako celé hodinky. U této limitované edice navíc vylepšen plastickými arabskými číslicemi, které dle mého názoru posouvají celé hodinky o celou třídu výše, oproti standardnímu modelu, kde je číselník pouze tištěný. I samotný nápis Spartak, provedený vkusným retro fontem, působí velmi dobře. Číselník má velmi jemnou zrnitou strukturu a je dobře čitelný. Vkusné jsou i jednoduché jsou i ručky, které mají jemný střechovitý profil a stříbřitě lesklý povrch. Bílá datumovka je vkusně zakomponována, takže nepůsobí příliš rušivým dojmem. Osobně bych ale upřednostňoval číselník bez datumovky.

Hodinky působí jako celek velmi harmonickým dojmem a jednotlivé designové prvky velmi pěkně zapadají jeden k druhému. Elegantní dojem podtrhuje i pásek z černé aligátoří kůže se signovanou jazýčkovou sponou.

ముగింపు లోని కొన్ని పదాలు:

Limitovaná edice hodinek Spartak je v tomto provedení omezena na 150 ముక్కలు, což je dle mého skromného názoru trošku škoda. Osobně bych si přál, aby se číselník vybavený plastickými indexy objevil i ve standardní verzi, protože celé hodinky pozvedá na úplně novou úroveň.

Celkově hodnotím model Spartak jako velmi vydařený, včetně nového strojku. Je to krok správným směrem a dokazuje, že i výrobce českých hodinek s českými strojky může skutečně oslovit.

రచయిత టెక్స్ట్: Thaddeus టాడ్ షై

రచయిత ఫోటోలు: 🙂 kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.

ఆధారాలు అద్దెకు ధన్యవాదాలు Penshop.cz.