Úvod a technická data

Modelová řada Alpinist je pro firmu Seiko stálicí již několik desetiletí. Jedná se o sportovní hodinky, které ovšem nepostrádají jistou dávku elegance. S notnou dávkou nadsázky bývají někdy svým designem a zaměřením označovány za „japonské Rolex Explorer“. V této recenzi se budu věnovat modelu SARB 017, což je verze se zeleným číselníkem a zlatými detaily na číselníku.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a jeho průměr je 38mm, tloušťka hodinek je pohodlných 12mm. Číselník je překryt safírovým sklem. Některé zdroje uvádí, že sklo je vybaveno vnitřním antireflexem, ale to bohužel nemohu potvrdit ani vyvrátit. Šroubovací dýnko spolu se šroubovací korunkou na pozici 3 zaručují vodotěsnost 200m. స్థానం లో క్రౌన్ 4, kterou se ovládá vnitřní kompasová luneta, sice není šroubovací, ale mnohými (včetně mě) bylo vyzkoušeno, že hodinkám pobyt ve vodě skutečně neuškodí.

Strojek je spolehlivý a odolný Seiko 6R15, který se vyznačuje dobrou rezervou chodu 50 గంటల. Přesnost výrobce udává v rozmezí +25/-15 s/24h, v praxi majitelé uvádějí odchylku řádově v jednotkách vteřin denně, mé se po servisu pozdí cca o 10s za 24h. ఉద్యమం ఉంది 23 బేరింగ్ రాళ్ళు, což je v této třídě standard, stejně jako hacking, který některým strojkům Seiko dříve chyběl a chybí. Funkce jsou klasické zobrazení času pomocí hodinové, నిమిషం మరియు రెండవ చేతులు. యొక్క స్థానం 3 nalezneme datumovku. Oproti starším strojkům Seiko je 6R15 vybaven i možností ručního nátahu.

Moje dojmy z nošení

Má touha po zelených Seiko Alpinist je staršího data. Rozhodl jsem se ji uspokojit ve chvíli, kdy jsem potřeboval odolné, vodotěsné hodinky na koupání a outdoorové aktivity. Navíc kombinace lesklého zeleného číselníku, zlatých indexů a ruček je prostě neopakovatelná. Lákala mě i otočná kompasová luneta, ke které se dostanu později.

Ocelové pouzdro klasického tvaru má povrchovou úpravu převážně leštěním, pouze nožky jsou shora broušené. Pouzdro jemně přechází v ochranu korunky na pozici 3. Celkově pouzdro vypadá spíš elegantně, než že by mělo patřit drsným sportovním hodinkám. Velikost 38mm může sice mnohé odradit, ale tenká luneta, velká plocha číselníku a i dvě korunky, přispívají k tomu, že hodinky působí větším dojmem. Pro mě osobně je tento rozměr naprosto ideální a nestalo se mi, že by mi hodinky kdy překážely, ať už jsem dělal cokoliv.

Nejzajímavější částí hodinek je jejich číselník. Uznejte sami – kolik jiných hodinek se zeleným číselníkem znáte? A kolik z nich vypadá tak skvěle? Plocha číselníku je tmavě zelená a hází světlé paprskovité odlesky. Hodinové indexy jsou kombinací klasických římských číslic a klínovitých indexů zlaté barvy. Ručky mají krásný, pro někoho archaický tvar, přičemž jedni tvrdí, že hodinovka spíše připomíná klasické „mercedes“ ručky od firmy Rolex. రెండు చేతులు (včetně sekundové) tak číselník, jsou opatřeny luminiscenční barvou LumiBrite, ఆకుపచ్చ వల్ల మెరుస్తున్నది ఇది, silně a dlouho. Jedinou výtku bych měl k tomu, že svítící hodinový index není vůbec odlišen od ostatních. Může se tedy stát, že při rychlém pohledu na odložené hodinky budete chvíli po tmě bádat, kolik je vlastně hodin. Samotná čitelnost číselníku na denním světle je výborná. Zelená a zlatá barva má skvělý kontrast i při ostrém světle nebo pod vodou při potápění.

Kolem číselníku je otočná kompasová luneta, jejíž pomocí je možno určovat světové strany. Má samozřejmě 360 డిగ్రీలు, ale z důvodu přehlednosti je dělena po 10 stupních, což pro základní orientaci spolehlivě stačí. Použití je velice jednoduché – stačí sundat hodinky ze zápěstí, namířit hodinovou ručku směrem k slunci a v polovině vzdálenosti mezi hodinovou ručkou a dvanáctkou (శీతాకాలంలో సమయంలో) లేదా నాయకుడు (వేసవి కాలం) దక్షిణ ఉన్న, pomocí korunky na pozici číslo 4 si tam tedy umístíme značku pro jih a hle – najednou víme, అది దిక్సూచి.

సంవత్సరము, kompas je lepší a umožňuje i dynamickou kontrolu směru při pochodech. Kompasová luneta však nemá sloužit jako plnohodnotná náhrada kompasu. Má to být pouhá nouzová možnost, když kompas selže. V Japonsku, kde je vysokohorská turistika velice populární, je tento model hodinek velmi oblíben. Já jsem po pravdě řečeno kompasovou lunetu párkrát vyzkoušel, abych zjistil, jak to funguje. Skutečně to funguje, ale jen na severní polokouli.

Hodinky jsou standardně dodávány na koženém řemínku poměrně slušné kvality, ale mnoho majitelů ho mění za kovový náramek z modelu SARB015 a to je i můj případ. Kov je pro letní nošení, kdy se člověk potí, a na občasný pobyt ve vodě mnohem vhodnější. Navíc kovový náramek zeleným Alpnistům skutečně sluší!

Hodinky jsem nosil celé léto, především na sport a různé outdoorové aktivity. Bez problémů obstály ve všech zkouškách, kterým jsem je vystavil. Díky neobvyklé barvě budily velký zájem mého okolí a to i u lidí, kteří se o hodinky nijak nezajímají. Přesnost byla po celou dobu nošení velmi dobrá a pohybovala se cca do -9 s/24h.

ముగింపు లోని కొన్ని పదాలు

Seiko Alpinist SARB017 zcela naplnily má očekávání. Jsou to výborné a odolné sportovní hodinky, které jsou velmi pohodlné pro jakékoliv nošení a použití. Navzdory sportovnímu zaměření jim však nechybí notná dávka elegance. Pokud hledáte hodinky na sport, ale nelíbí se vám současná móda velkých a křiklavých hodinek, můžou být zelené Alpinisty zajímavou volbou.

Na úplný závěr si nezbývá než postesknout, že tyto úžasné hodinky nejsou v ČR oficiálně k dostání a případný zájemce si je musí objednat přímo z Japonska.

Autor recenze: Thaddeus టాడ్ షై

రచయిత ఫోటో: 🙂 kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.

A další fotografie s koženým řemenem.