Společnost Certina లో 1888 založili Adolf a Alfred Kurth v městě Grenchen. Zpočátku vyráběli hodinářské součástky. లో 1955 zaměstnávala Certina 500 zaměstnanců a vyráběla 1.000 hodinek denně. లో 1972 to bylo už 900 zaměstnanců a 600.000 hodinek ročně. లో 1983 se stala součástí koncernu Swatch. Certina je oficiálním sponzorem Sauber Formule 1, sponzoruje jezdce této stáje.

Pro produkci Certina je typické použití při vysokohorských expedicích a při extrémních sportech. Hodinky jsou známé dvojím těsněním u korunky, ochranou proti poškození Double Securityt (DS), zesíleným pouzdrem, vodotěsností minimálně 100 మీటర్ల, sklíčko mají vždy safírové, některé hodinky s oboustranným antireflexem. Vyrobené jsou z antialergických materiálů. V hodinkách najdeme strojky ETA – buď quartz nebo mechanické (ETA Valjoux nebo ETA Valgranges).

Certina DS First Lady Ceramic patří do kolekce Lady Quartz. Pouzdro mají velikost tak akorát pro dámskou ruku – 34.8 mm. Je vyrobeno z kvalitní nerezové oceli 316L, má výšku 10 mm a výrobce ho celé krásně naleštil.

Zesílené dýnko je bez průhledu na strojek, není třeba – na quartzu toho moc zajímavého jako na pohyblivém automatickém strojku nevidíme. Nese vygravírovanou značku Certina, označení řady, vyznačení voděodolnosti, Stainless Steel 316L a Sapphire Crystal.

Hodinky ruku příliš nezatíží, బరువు 108 g. Když odepnete nerezový tah s bílými keramickými středovými dílky a nahradíte ho třeba řemenem, budou ještě lehčí. Rozteč nožek je nezvyklých 17 mm. Nemusíte mít ale starost, పట్టివెయ్యి 18 mm se vejde. Doporučuji na míru vyrobený od మాస్టర్ సీమా. Tah má překlápěcí sponu s pojistkou. Spona je celonerezová a působí bytelným dojmem. Tahy na hodinkách mám obecně moc ráda, dobře se mi nosí. Před dílkovými tahy sice upřednostním pletený mesh, ale ten sluší jen určitým typům hodinek. A tento má navíc krásně zapracované keramické středové dílky!

Uvnitř pouzdra s ochranou proti poškození DS tiká quartzový strojek ETA. Jeho velikou výhodou je, že se o hodinky prakticky několik let nemusíte starat. Stačí ráno navléknout a večer sundat. A jednou za čas očistit od potu a prachu měkkým hadříkem. Výrobce doporučuje nechat hodinky jednou za tři až čtyři roky prohlédnout u autorizovaného prodejce Certina, já odhaduji, že baterie v nich bude mít podobně dlouhou životnost. Zkrátka ideální hodinky pro denní nošení.

Hodinky můžete vzít klidně do vody, mají totiž voděodolnost 100 metrů danou mj. i dvojím těsněním kolem korunky. Horní stranu pouzdra zdobí bílá keramická luneta, která není pohyblivá. Středová korunka je částečně krytá výstupky pouzdra a je zdobená bílým keramickým cabochonem a slouží k nařizování data, hodin a minut. Výjimečné je rychlopřeklápění hodin v první poloze – perfektní při přechodu ze zimního na letní čas a obráceně! Horním tlačítkem se pracuje s chronografem, spodním tlačítkem se chronograf nuluje.

Ráda bych se pozastavila u použití keramiky. Původní patent firmy Rado po padesáti letech vypršel a tak už keramiku mohou využívat i ostatní firmy. A že to dělají, vidíme na produkci takových značek jako je třeba Hublot nebo Panerai. Certina se svým pionýrským přístupem nemohla zůstat pozadu. Keramika je skvělá, technologie už je plně zvládnutá a můžeme si tak dopřát všechny její pozitivní vlastnosti – zůstane lesklá, barevně stálá, nadčasová, pevná a odolná. A buďme upřímní, bílá se prostě hodí ke všemu, ať už k barevnému letnímu tílku nebo béžovému kostýmku.

Bílý číselník je chráněn safírovým sklem. జాలి, že nemá alespoň jednostranný antireflex. Ručky jsou ocelové lesklé a bez luminiscence. Na bílém číselníku umožňují dobrý odečet času. Na číselníku najdeme tři subciferníky. యొక్క స్థానం “2” ఒక “10” jsou subciferníky chronografu, ten na pozici “2” měří desetiny vteřiny, na subciferníku na pozici “10” najdete minuty. యొక్క స్థానం “6” je vteřinový subciferník. Chronograf vám pomůže změřit časový interval až do půl hodiny s přesností 1/10. Datumové okénko orámované tenkou bílou linkou se nachází na pozici “4”. Datový věnec je bílý, číslice černé, přehled o aktuálním datu jsem měla rychle a intuitivně. Indexy vystupují z číselníku ve tvaru pyramidek, jsou lesklé a vkusné. Na číselníku najdeme také nápis Certina s datem 1888 a označení hodinek DS First a vyznačení vodotěsnosti 100 m/330 ft.

Mám slabost pro bílé hodinky, mám jich několik a moc ráda je nosím. A když je bílý nejen číselník, pak jsem v sedmém nebi. Než jsem vzala na ruku Certiny DS First Lady Ceramic, musela jsem překonat psychologickou bariéru danou keramikou. అన్ని తరువాత,, byly to první hodinky s tímto materiálem, co jsem držela v ruce! Sedly mi jako ulité a blok byl pryč. వారు గడియారాలు ఉన్నాయి, co s vámi v pohodě zvládnou výlet na kolech, koupání či běžný pracovní den. A pokaždé vám to s nimi bude slušet. Nemusíte se o ně nijak zvlášť starat, snad jen jednou za tři až čtyři roky je vzít na prohlídku či výměnu baterie, pravidelně nastavovat datum a dvakrát do roka o hodinu přeřídit. Pokud jste pro ně zahořeli, připravte si necelých 17.000 CZK. Za sportovní chronograf z hi-tech materiálů a v odolném provedení to rozhodně není mnoho.

Český manuál najdete ఇక్కడ.

Za zapůjčení děkujeme společnosti డిజైన్ ట్రేడ్.

రచయిత: చమురు

రచయిత ఫోటో: 🙂 kibi

ఆల్బమ్ అన్ని ఫోటోలు.