కంపెనీ TAG హ్యూయర్, která vloni oslavila už 150. వార్షికోత్సవం, asi není třeba zvlášť představovat. Ale i tak mohu doporučit knihu, která mapuje historii této firmy. V oblasti přesného měření času při sportovním nebo třeba i vojenském využití zůstaly v historii stopy, které nelze přehlédnout. Mne osobně fascinují dnes už vintage modely z řady Autavia a mnohé další. Ale i v dnešní době vývojáři firmy neřekli poslední slovo a dál posouvají hranice možností mechanických hodinek.

Limitní edici těchto výjimečných hodinek představila firma TAG Heuer na největší hodinářské výstavě Baselworld లో 2008. Hodinky vznikly za spolupráce s automobilovým designérem Kenem Okuyamou. A kde ještě můžete vidět jeho práci? Třeba na GT vozech Ferrari nebo Maserati Quattroporte. A odkaz na motosport je i v designu těchto hodinek – třeba podoba tlačítek chronografu evokuje pedály GT závodního auta.

Čím jsou hlavně tyto hodinky výjimečné? Použitým automatickým inhouse kalibrem! వ్యాసార్ధము 36 RS je high-beat kalibrem s 36.000 kmity za hodinu. సంవత్సరము, počítáte dobře, 10x za vteřinu. ఇది 315.792.000 za rok. Hodinky tedy umí měřit časové úseky s přesností na 1/10 సెకన్లు, ale jako první kalibr na světě umí toto i zobrazit! కు, že kalibr má COSC certifikaci přesnosti, je už jen třešničkou na dortu. వ్యాసార్ధము 36 vychází konstrukčně z kalibru ElPrimero sesterské značky Zenith (je součástí koncernu LVHM Group).

Hodinky jsou výjimečné i použitými materiály. కేస్ వ్యాసం 43 mm (bez korunky a tlačítek) je z lehkého a pevného titanu zodolněného technologií (నలుపు) PVD. Povlak vlastního kovu nitridem karbidu přináší úžasnou odolnost proti otěru, vrstva je mnohokrát tvrdší, než titan nebo ocel. A navíc to fakt dobře vypadá.

Co najdeme na číselníku? Hodinovou a minutovou ručku, కోర్సు యొక్క, obě jsou leštěné nerezové s luminicencí. యొక్క స్థానం “9” je trojramenná vteřinová ručka (dvě ramena černá, jedno červené) , స్థానం “3” kotouč třicetiminutového čítače chronografu, poblíž datumové okénko (datumový kotouč je černěný s bílým tiskem), మరియు స్థానం “6” kotouč hodinového čítače (do dvanácti hodin). A korunka na pozici “10” ovládá otočnou stupnici pro snadný odečet stopnutých 1/10 సెకన్లు. Tolik popis. A moje pocity? Šílený nářez designéra, který ale dobře ví, co dělá!

Číselník kryje safírové lehce klenuté sklíčko s oboustranným namodralým antireflexním potahem. Vypadá to fakt pěkně.

A na dýnku se dvěma průhledy s kouřovým safírem můžeme podívat na krásu složitého strojku. Černěné dýnko spojuje s pouzdrem šestice šroubků.

Na ruce hodinky drží silikonový řemínek s tradičním vzorem a titanová překlápěcí spona s logem.

A co vy? Když se rozjíždíte s autem, zůstávají po vás dvě široké černé šmouhy na asfaltu? Voníte místo Starým kořením vysokooktanovým benzínem? A dostali jste na tyto hodinky chuť? Nedivím se.

డిన్నర్? V době svého uvedení stály 10.000,- యూరో. S rozšířením výroby cena trochu klesla a můžete je sehnat za cenu pouhých 189.000,- CZK. A to jde, లేదు?

A jak je to s vychytávkou firmy Zenith – striking 1/10th, si řekneme někdy jindy…

రచయిత textu మరియు ఫోటోలు: 🙂 kibi

ఫోటో ఆల్బమ్.