Úvod a technické údaje

Nejenom kulatými hodinkami živ je člověk a proto vám dnes chci představit hodinky pro změnu hranaté. Jedná se o Girard-Perregaux Vintage 1945 XXL Chronograph. Pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli a rozměry udávané výrobce jsou 36 x 37 mm. Hodinky vypadají mnohem větší, než by mohly rozměry na papíře slibovat. Výška hodinek je 12.9 mm, z části je tato výška způsobena velmi vypouklým safírovým sklem s antireflexní vrstvou. Dýnko hodinek je připevněno čtyřmi šroubky a skrz safírový průhled je vidět automatický strojek. Vzhledem k určení hodinek je vodotěsnost pouze 3 ATM tedy 30m.

Strojek je manufakturní výrobek Girard-Perregaux GP033C0 s automatickým nátahem. Frekvence strojku je 28.800 kmitů/hod a rezerva nátahu je 46 గంటల, což je v současnosti pro high-endové hodinky víceméně standardní. తెస్తే రాళ్లు సంఖ్య 63, což je počet značně nadprůměrný. Počet ložiskových kamenů je dán značnou komplikovaností hodinek. Krom klasického zobrazení času zde máme i datumku a chronograf s hodinovým a minutovým sčítačem.

Řemínek je z černé aligátoří kůže a je vybaven překlápěcí sponou, velmi hezky koresponduje s elegantním vzhledem hodinek.

Moje dojmy

Jiné než klasické kulaté hodinky u mě vždy byly tak nějak na okraji zájmu, abych byl upřímný. Velice jsem tedy uvítal si vyzkoušet model Vintage 1945 XXL.

Na první pohled upoutá tvar pouzdra, కు, že je obdélníkové, jsem již zmiňoval, ale při pohledu z boku je velmi nápadně prohnuté a skvěle tak kopíruje tvar zápěstí. Přestože v katalogu rozměry pouzdra (36 x 37mm) nevypadají nijak impozantně, realita je trochu jiná. Na ruce jsou hodinky velmi výrazné. Vydařeným detailem je střídání matného kartáčovaného povrchu s povrchem leštěným, to jasně ukazuje na smysl pro detail, který je hodinkám Girard-Perregaux vlastní. S prohnutým tvarem pouzdra koresponduje i prohnutí obdélníkového safírového skla. Já osobně jsem takto klenuté safírové sklo na jiných hodinkách ještě neviděl. Na pravém boku hodinek najdeme obdélníková tlačítka chronografu a korunku, která je signována logem výrobce. Při zkoušení hodinek jsem si všiml, že ovládání tlačítek chronografu vyžaduje trošku jiný grif než u hodinek s kulatým pouzdrem.

Velké uznání si zaslouží perfektně zpracovaný číselník a ručky. Samotný číselník je galvanicky pokoven, na přímém světle se lehce leskne a je možno vidět jeho jemnou texturu. Hodinové indexy jsou arabské číslice, které jsou plastické a ocelově lesklé. Stejný ocelový lesk mají i jednoduché trojúhelníkové ručky (గంట మరియు నిమిషం), jejich efektnost dotváří i to, že nejsou ploché, ale mají na své středové ose vystouplý „hřbet“.

Zapuštěné subciferníky jsou rozmístěny na pozicích 3, 6 ఒక 9, přičemž na devítce najdeme malou sekundovku, na šestce hodinový sčítač chronografu a na devítce pak sčítač minutový. Ručky na subcifernících jsou tepelně modřené, stejně jako velká centrální sekundovka chronografu. Sčítače chronografu mají plnohodnotné stupnice, což je v této kategorii hodinek značně neobvyklé, až příliš často můžeme vidět, že chronograf bývá redukován na pouhou věc designu a jisté prestiže. Zde je ovšem vše v pořádku a plně funkční!

Za jediný lehce rušivý element na číselníku může být považováno okénko datumovky, které je místěno našikmo mezi indexy 4 ఒక 5. Myslím si, že by se tyto hodinky obešly i bez datumovky. Na druhou stranu je datumovka pro spoustu lidí velmi žádoucí a výrobci hodinek se tomu přizpůsobili. Umístěný datumky našikmo mezi indexy je podle mě bezbolestné řešení. Ač jsem velký odpůrce datumových okének na hodinkách, tak toto řešení mi nevadí.

Pokud bych byl velký hnidopich, mohl bych modelu Vintage 1945 XXL vyčíst použití kulatého strojku v hranatém pouzdře, což je pro některé tradicionalisty naprosto nepřípustné. ఇది నిజం, že i já bych radši viděl strojek, který by byl používán výhradně tímto modelem (nebo dalšími s tímto tvarem pouzdra) a korespondoval by s tvarem hodinek. Po funkční stránce však není použitému strojku co vytknout. I po estetické stránce je celkem vydařený. Modřené šroubky, ženevské pruhy a zdobený rotor automatického nátahu. Hezky jak se na manufakturní strojek sluší a patří.

Standardní pásek z černé aligátoří kůže je k elegantním hodinkám velmi vhodnou volbou. Zajímavé je, že pásek zasahuje až k pouzdru hodinek. Je to způsobeno uchycením stěžejek. V současnosti se s tímto řešením setkávám čím dál tím častěji (nejenom u hodinek Girard-Perregaux), ale zatím si nejsem jistý, jestli se mi tento způsob líbí nebo ne. Ovšem pásku jako takovému není co vytýkat. Je kvalitní stejně jako ocelová překlápěcí spona.

Pár slov závěrem

Zopakuji první větu tohoto článku: „Nejenom kulatými hodinkami živ je člověk.“ V současnosti zažíváme comeback hranatých hodinek, které své zlaté časy prožívaly od 20. let do konce druhé světové války. గిరార్డ్-Perregaux వింటేజ్ 1945 XXL Chronograf je úžasným příkladem spojení tradice a její moderní interpretace. Výsledkem jsou nadčasové hodinky, které se na ruce rozhodně neztratí, ale zároveň jsou elegantní a nositelné takřka k jakékoliv příležitosti. Celková harmonie jednotlivých prvků hodinek, jako jsou pouzdro, číselník a ručky, tvoří úžasný celek.

Osobně velice chválím designéry za to, že nezapomněli na lidi, kteří chronograf skutečně občas používají a tak zachovali plnohodnotně využitelné a čitelné sčítače. Takže si můžete změřit, jak dlouho vám trvá cesta z Paříže do Monaka a podobně.

Pokud jste dosud nosili jen kulaté hodinky a máte chuť na změnu, ale nechcete se vzdát klasického a elegantního vzhledu, tak je model Vintage 1945 XXL Chronograf tím pravým.

రచయిత textu: Thaddeus టాడ్ షై

రచయిత ఫోటో: 🙂 kibi

ఫోటో ఆల్బమ్.