Rád bych vám dnes ukázal quartzky, které jsem nějakou dobu vlastnil. Něco o historii firmy దేవుని si můžete přečíst ఇక్కడ. Pod touto značkou se vyrábějí hodinky nějak spojené s vojenstvím, letectvím, prostě odolné kousky.

Z hodinek Dievas Chronograph Orange jsem byl nadšený. Mám slabost pro chronografy, hodinky s vysokou vodotěsností a odolností se hodí. A také jsem byl zvědavý na technologii osvětlení indexů a ruček kapslemi s plynným tritiem. Některá z mých očekávání se splnily, některá ne.

Hodinky mají ocelové nerezové pouzdro o průměru 42 mm. Povrchově je pouzdro upraveno kartáčováním, takže nějaké drobnější šrámy na nich nejsou moc vidět. Číselník je krytý safírovým sklíčkem (bez antireflexu) a vložka lunety je keramická. Hodinky jsou tedy “nezničitelné”.

Dýnko mají hodinky šroubovací, nerezové, povrchová úprava je pískování s leštěnými nápisy. Těsnění dýnka, korunky a tlačítek zaručují vodotěsnost 200 మీటర్ల.

Šroubovací korunka bez značení výrobce je mohutně skryta v pouzdře.

డయల్… hluboký. To je můj dojem ze všech hodinek s luminiscencí tritiovými trubičkami od firmy MB-Microtech (H3). Co mě u těchto hodinek celkem pobavilo, bylo to, že malá vteřinovka na pozici “6” má obvyklý krok skákající po vteřinách, ale i velká chrono vteřinovka nestopovala plynoucí vteřiny plynule, ale skákala taky. Pro mne nezvyklé.

Na číselníku ještě najdeme na pozici “12” minutový a na pozici “9” hodinový (až do 12 గంటల) čítač chronografu. మరియు స్థానం “3” datumovku.

Luminiscence naplnila moje očekávání. Na světle to není znát, ale s temnícím se šerem vystupuje luminiscence indexů stále zřetelněji. A ve tmě hodinky prostě svítí. Ne tak, aby oslňovaly, ale tak, aby se dostatečně dal odečíst čas. ట్రిటియంలో సగం జీవిత గురించి 12 అనుమతి ఇచ్చు, takže tato vlastnost jim vydrží. Měl jsem nějaký čas i vojenské hodinky భద్రపరుచుకోండి&యేల్ SANDY 490 సంవత్సరము 1991, tedy tehdy skoro 20 let staré, a i na nich přečíst ve tmě čas nebyl problém. Indexy jsou barevné, oranžové a na dvanáctce modrý. Hodinová a minutová ručka pak svítí zeleně a stejně i velká vteřinovka.

Vroubkovaná luneta je, jak jsem říkal, s keramickou nepoškrábatelnou vložkou. Na dvanáctce je vsazen luminiscenční bod – tedy ne osvětlení tritiem. Škoda, luminicence nebyla moc vydatná a rychle vyhasínala. Luneta je jednostranně otočná proti směru hodinových ruček, aretace je dobrá.

Na hodinkách byl nasazen celkem příjemný silikonový pásek, který dosahoval až k pouzdru. Pro nasazení jiného pásku byl v nožkách další pár dírek na stěžejky. Nezvyklé řešení. K pásku jsem ale měl výhrady, byl krátký a na mou ruku se dal zapnout až na poslední dírku. Rychle jsem ho vyměnil za nato-strap a ručně šitý kožený řemen.

A moje zkušenosti s těmito hodinkami? Po čase se začaly zadrhávat závity v zajištění chrono tlačítek. Podle vyjádření hodináře by pomohlo jen jištění tlačítek vyměnit, ale tento náhradní díl je tady asi nedostupný. Sice mě to štvalo, ale smířil jsem se s tím. Ve všem ostatním se mi hodinky líbily. Ale pak je ode mne vyloudil kolega, moc se mu taky líbily a nefunkčnost šroubování tlačítek mu nevadila.

Po čase se mu ale stalo, že se mu uvolnila jedna trubička indexu a volně cestovala po číselníku. Zařídil jsem mu opravu a on je s nimi dál spokojený…

Je možné, že jsem měl jen smůlu na hůř udělaný kus, ale možná taky ne. Mne tyto hodinky zklamaly, i když vypadají pěkně.

టెక్స్ట్ మరియు ఫోటోలు రచయిత: 🙂 kibi

ఫోటో ఆల్బమ్.