Dnes bych vám chtěl krátce představit krásný, i když nedokončený, počin československého průmyslu v sedmdesátých letech – hodinky Prim “ladičkové”

ladičkové Primky

ladičkové Primky

Co je to ladičkový strojek? Podrobně se tomu ještě budeme věnovat, zkusím to shrnout jen krátce. Je to elektro-mechanický strojek, který k odměřování času nevyužívá kyv setrvačky, jako mechanické strojky, ale ani chvění křemíkového krystalu jako je v quartzových hodinkách. Je to prostě někde mezi. Hrst elektro součástek zajišťuje chvění raménka v přesné frekvenci 300 Hz, ఉద్యమం చాలా చిన్న దంతాలతో చక్రం చేత స్కాన్ చేయబడుతుంది మరియు యాంత్రికంగా నిర్వహిస్తుంది,,cs,ఆపరేషన్ సమయంలో, వారు ఒక స్పష్టమైన టోన్ను ఉత్పత్తి చేస్తారు,,cs,ప్రిమా కోసం Hz,,cs,ట్యూనర్లు,,sk,సెకండ్ హ్యాండ్ యొక్క ఉద్యమం మృదువైనది,,cs,అందంగా మృదువైన,,cs,చాలా సున్నితమైన,,cs,యాంత్రిక గడియారాల నుండి మాకు తెలుసు,,cs,వివరాలు "ట్యూనర్,,sk,అసలు ఆలోచన బులోవా నుండి వచ్చింది,,cs,సంప్రదాయ గడియారాల కచ్చితత్వంతో వారి అక్యూటన్లు గొప్ప విజయాన్ని సాధించాయి,,cs,ఖచ్చితత్వం మధ్యకు చేరుకుంది,,cs,ఒక రోజు సెకన్లు,,cs,మరియు సుమారు ముందు,,cs,విమానాలు కోర్సు యొక్క విషయం కాదు,,cs,ఖచ్చితత్వాన్ని,,cs,సాధారణ,,cs,మనకు నేడు తెలిసినట్లుగా క్వార్ట్జ్ పెరగడంతో వచ్చింది,,cs,మరియు డిజిటల్,,cs. Při provozu vydávají nezaměnitelný tón (360 Hz v případě Primu) ladičky. A pohyb vteřinové ručky je plynulý, nádherně plynulý, mnohem plynulejší, než ho známe třeba z mechanických hodinek.

detail ladičky

detail "ladičky"

Původní myšlenka pochází od firmy Bulova, jejich Accutrony byly velkým průlomem v přesnosti běžných hodinek. Dosahována byla přesnost mezi 1-2 vteřiny denně. A to před cca 40 lety nebyla samozřejmost. Přesnost “obyčejných” గడియారాలు, jak je známe dnes přišla až s nástupem quartzových (a digitálních) గడియారాలు. I proto byly hodinky Bulova Accutron používány i v kosmickém programu USA. Na světě pouze čtyři výrobci zvládli vlastní produkci. A ostatní výrobci od nich strojky odebírali. Značka Prim byla tedy pátým výrobcem. Ve zkušebním provozu bylo vyrobeno údajně deset kusů těchto hodinek, já vím o třech kusech, které se dochovaly do dnešní doby. Jejich cena je… pouze sběratelská. A sběratelé jsou ochotní utratit i spoustu peněz, když objekt své touhy prostě musí mit.

provedení s bílým číselníkem

provedení s bílým číselníkem

Pátý výrobce… ono to není až tak jednoduché. Slyšel jsem o jednom exempláři hodinek Bulova Accutron, který se našel při vyklízení továrny někde v Primu ve skladu. A byl také prodán. A ve světle toho, že ladičkový kalibr Prim je totožný s kalibrem Bulova 214 a údajně je lze i zaměnit… Skoro to vypadá, že soudruzi strojek prostě “obšlehli”. S duševním vlastnictvím, patenty a průmyslovými vzory si prostě hlavu nedělali. Ostatně design ikon hodinkového průmyslu – దూత చూడండి (రోలెక్స్) nebo Prim Orlík (గ్రీక్ వర్ణమాలలో చివరి అక్షరం) napovídá hodně.

Ale zpět k Prim “ladičkovým”. Jsou to prťavé hodinky (నేను, že pouzdro má jen 34 mm), vysoká konstrukce daná způsobem seřizování – vyklápěcí páčkou na dýnku. Masivní kryt baterie, kterou bylo třeba měnit údajně každý rok. క్రౌన్ లేకపోవడం మరియు సర్దుబాటు పద్ధతి చాలా సులభ కాదు,,cs,ఇది రోజువారీ దుస్తులు కోసం ఒక వాచ్ కాదు,,cs,ఇప్పటికీ, వారు ప్రతి కలెక్టర్, ప్రైంక్ యొక్క కలలు,,cs,నేను నా చేతిలో ఉన్నాను మరియు నేను ఛాయాచిత్రాలు తీసుకున్నాను,,cs,నమూనాలను,,cs,సాధారణ తెలుపు డయల్ తో రెండు,,cs,డయల్ యొక్క చాలా ఆసక్తికరమైన అస్థిపంజరం రూపకల్పనలో కొన్ని,,cs,అది యంత్రం యొక్క స్ట్రోక్ వరకు కనిపించేటప్పుడు,,cs,ఈ మూడు ముక్కలలో ఒకటి మాత్రమే పనిచేయవలసి ఉంటుంది,,cs,కానీ అతను కూడా ఉంటుంది,,cs,ఇది కేవలం అరుదుగా ఉంది,,cs,కానీ శస్త్రచికిత్స సమయంలో మహిళల టోన్ వినడానికి టెంప్టేషన్ బహుశా బలంగా ఉంది,,cs,నేను విన్నాను,,cs,యజమానులు ఒకటి కాని ఫంక్షనల్ ఒక స్థానంలో పరిశీలిస్తోంది అని,,cs,అసలు,,cs… nejsou to hodinky pro běžné denní nošení. Ale i tak jsou snem každého sběratele Primek. Měl jsem v ruce a fotografoval jsem 3 exempláře – dva s běžným bílým číselníkem, jedny ve velmi zajímavém skeletonovém provedení číselníku, kdy je vidět až do útrob strojku. Z těch tří kusů je údajně provozuschopný pouze jeden, ale i ten odpočívá, je to prostě vzácnost. Ale pokušení slyšet tón ladičkových hodinek při provozu je asi silné, slyšel jsem, že jeden z majitelů zvažuje výměnu nefunkčního “původního” strojku Prim za obdobný ze starých hodinek Bulova. O původnosti hodinek lze pak pochybovat, ale i to jsou sběratelé.

nezvyklé dýnko

nezvyklé dýnko

Firma Bulova vydala v loňském roce limitní edici hodinek s ladičkovým strojkem, údajně jeden exemplář je i v České republice – యొక్క 25 kusů mimo USA. Pokud to bude trochu možné, pokusím se vám i tyto hodinky představit. Firma Elton Hodinářská a.s., která se považuje za nástupce původního výrobce hodinek pod značkou Prim, ale reedici neplánuje. నాకు తెలీదు, jestli jsou příčinou ekonomické možnosti firmy nebo hodináři už ztratili ten správný fortel. కానీ అది ఒక తలవంపు! Bzučení ladičkových hodinek je překrásné… Naštěstí lze za poměrně rozumné částky sehnat sběratelsky zajímavé kousky původních výrobců – a některé i v dnes nositelných rozměrech.

Za zapůjčení hodinek k fotografování a informace děkuji: Ing. Hovorkovi a Robertu Wolfovi.

రచయిత textu మరియు ఫోటోలు: 🙂 kibi

Galerie s dalšími fotografiemi.