O mohutných hodinkách značky U-Boat s vysokou odolností proti vodě jste se u nás mohli dočíst v několika aktualitách a také v reportáži z BaselWorldu. Dnes vás seznámím s hodinkami z limitované edice U-42, kterou jsme díky laskavému zapůjčení Klenotnictví Dušák Arkády mohli fotografovat v našem ateliéru. I mne zajímal původ označení edice (U-42), a protože “ponorkový” vzhled je na hodinkách patrný, došla jsem až na stránku விக்கிப்பீடியா, která se historii ponorky s tímto označením věnuje. Další zajímavé informace jsem našla na Uboat.net.

Jak už jsem se zmínila, hodinky jsou opravdu velké, my jsme naměřili 53 மிமீ துணி korunky, 57,5 mm s ochranou korunky, “லக் என்ற லக்” 65 மிமீ ஒரு 19 உயரம் மிமீ. Pouhá čísla vám možná mnoho neřeknou, ale zkuste si je na ruce, opravdu tenhle zážitek stojí za to! Hranaté pouzdro je titanové (தரம் 5) s matnou povrchovou úpravou. Z totožného materiálu je také otočná luneta s 60 minutovou škálou – ta je velmi stylizovaná, zbylo z ní pouhých pár plastických indexů. Lunetu je třeba před otáčením odjistit pomocí nenápadné páčky na pozici 3, pak se volně otáčí na obě strany. Díky speciálnímu řešení korunky má pouzdro watertightness 300 மீட்டர். Na bocích najdeme dva štítky – jeden přišroubovaný s pořadovým číslem v limitované edici 999 துண்டுகள், druhý je hluboce gravírovaný a udává název série.

Výjimečné korunce věnuji samostatný odstavec. Je neobvyklá a na levé straně pouzdra, na to už jste ostatně u hodinek U-Boat zvyklí. Řada U-42 se však od ostatních liší. Značka se vrací k designu korunky, kterou měly původní hodinky z roku 1942 pro italské námořnictvo. Byla tak dlouhá, aby s ní mohli potápěči pohodlně manipulovat i v rukavicích. Z této doby také pochází požadavek vodotěsnosti 300 மீட்டர். Polohu titanové korunky rovnoběžně s pouzdrem zajišťuje uzamykatelná páka, korunka díky ocelovému kloubu snadno zapadne do výřezu v pouzdru. Po odemčení a vysunutí korunky z lůžka lze hodinky seřizovat a také ručně natahovat. Celé toto řešení je velmi nezvyklé a současně efektní a nápadné.

Takto vypadá odemčená vztyčená korunka.

A takto detail páčky pro aretaci lunety.

Safírové sklíčko má průměr 40 mm a je mírně klenuté. Jako součást hodinek s vintage vzhledem nemá antireflex. Možná by se ale hodil.

Černý matný číselník výrazně kontrastuje s nepřehlédnutelnými béžovými hodinovými indexy. Štítek s pořadovým číslem najdete i zde, நிலை 6. நிலை 12 je vytištěná značka – a tím výčet popisu číselníku končí. Je jednoduchý, až prostý, velmi přehledný a snadno se na něm zorientujete.

Když jsem se na hodinky dívala z běžné vzdálenosti, byla jsem přesvědčená, že mají obdélníkové hranaté ručky. Až bližší pohled mne přesvědčil, že se mýlím, že mají prostý bâton styl. Nalakovaná černá špička se na číselníku zcela ztrácí a vyniká tak pouze béžová luminiscenční barva. Černou subtilní sekundovou ručku také snadno přehlédnete. Stejnou béžovou barvou jako ručky jsou zvýrazněné i hodinové indexy. Ručky jsou vyrobené z mosazi a černě lakované.

Luminiscence je intenzívní a má světle zelenou barvu. Při sníženém osvětlení určitě nebudete mít problém s odečtem času. Luminiscence ruček je výrazně silnější, než luminiscence hodinových indexů. எனக்கு தெரியாது, zda je to úmysl, ale i pro orientaci polohy hodinek v noci by možná byla lepší luminiscence vyváženější.

V hodinkách najdeme automatický švýcarský kalibr ETA 2824, zde přejmenovaný na U-28. Mezi jeho vlastnosti patří například frekvence setrvačky 28.800 ஒரு / h, 25 தாங்கி rubies, அதிகார இருப்பு 40 மணி. Jedná se o pracovitý spolehlivý strojek, více o něm dočtete v samostatném článku. Jeho funkce: கடிகாரம், நிமிடங்கள், விநாடிகள், komplikace zobrazení data zde nebyla využita. Podle mne to bohatě stačí. அரச நிலையான ஆகிறது, takže se musíme pohledu na kalibr vzdát.

I 6 šroubky přichycené titanové dýnko tvoří výjimečnou část hodinek. Kromě gravírovaných informací o hodinkách na něm najdete 3 zvláštní ocelové šroubky. Občas se stane, že se s hodinkami vykoupete ve slané vodě, případně je velmi horký den a chcete své U-Boaty vyčistit. V krabici s novými zakoupenými hodinkami dostanete také šroubováček, kterým šroubky vyšroubujete. Potom odejmete dýnko a můžete začít hodinky omývat, bez obav o vodotěsnost pouzdra. Dýnko je totiž samostatně jištěné PTFE těsněním. A nezapomeňte také odšroubovat lunetu, aby mohla být údržba kompletní. Podrobný postup se dočtete v கைந்நூல் (பாடப்புத்தகம்).

Kožené řemeny se vyrábějí ručně, stejně jako každé hodinky U-Boat. A také že je kvalita na první pohled poznat. Rozměry odpovídají pouzdru – 23 mm mezi nožkami a 23 பட்டி கொக்கிக்கிள் உள்ள மிமீ, tloušťka řemene je celých 5 மிமீ. Řemen je moc pěkný, z voskované telecí kůže. Používáním určitě získá zajímavou patinu. Titanová signovaná spona (Pre-V) má zvláštní dvojitý jazýček, je to osobité zajímavé řešení tradičního vzhledu. S řemenem hodinky váží 170 கிராம், což odpovídá použitému titanu, ocelová varianta bude jistě výrazně těžší.

Pokud vás neodradí jejich rozměr – 53 மிமீ – nebo cena – 101400 CZK – a máte rádi výjimečné provokující hodinky, zvolte italské U-Boat U-42 Automatic 53 வரையறுக்கப்பட்ட பதிப்பு. Spolehlivý kalibr ETA 2824 vás nezklame v přesnosti, s hodinkami se můžete koupat i potápět. A lze je rozebrat a omýt. Kusy limitované edice budou nabírat na hodnotě, takže hodinky snad můžete považovat i za dobrou investici do budoucna. A díky titanu je na ruce takřka neucítíte. நான், že pro silného odvážného muže jsou tyhle maskulinní hodinky tak akorát. Seženete je v Klenotnictví Dušák Arkády pod referenčním číslem 6157.

ஆசிரியர் உரை: எண்ணெய்

ஆசிரியர் புகைப்படங்கள்: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.

கடன் நன்றி Klenotnictví Dušák Arkády.

நீங்கள் ஆய்வு பிடித்திருக்கிறது என்றால், நாம், தயவு செய்து, மூலம் "போன்ற" svoju Facebook பக்கம். இது எங்களுக்கு மதிப்புமிக்க கருத்துக்களை கொடுக்கிறது, நன்றி!