Minule jsme vám představili klasické hodinky Jaeger-LeCoultre Reverso Ultra Thin Tribute to 1931, dnes bych vám rád představil trochu složitější model வேட்டைக்காரர்-LeCoultre Reverso Grande Calendar. O historii značky nebo vzniku tohoto unikátního konceptu “překlápěcích hodinek” jsme už napsali hodně, tak se pojďme rovnou podívat na hodinky, které vám možná budou připadat neobvyklé, ale přitom je to vlastně velmi klasický model, v němž se spojuje tradice, dokonalá preciznost výroby a invence při vývoji kalibru.

Obdélníkové pouzdro z leštěné nerezové oceli měří 29,7 × 35 மிமீ, lug-to-lug 48,3 உயரம் மிமீ மற்றும் 10,5 மிமீ. Klasické pouzdro s typickými linkami na kratších stranách má oblé boky a velmi krátké nožky. Pouzdro se na delší straně překlápí a hodinky tak můžete otočit číselníkem dovnitř a dýnkem vzhůru. Nožky spojuje druhé nerezové obdélníkové dýnko, zdobí ho perličkování. Ačkoli je dýnko dvojité a předpokládal bych tak vyšší hmotnost, displej váhy ukázal hodnotu pouhých 104,3 கிராம். Tento typ hodinek se používal původně hlavně při sportu, dnes už je to spíš model vhodný k formálnímu a snad i ke casual oblečení. Odolnost proti vodě je tedy pouze 3 ஏடிஎம், není to mnoho, ale v běžném provozu to postačí.

Na bocích pouzdra najdeme drobnou signovanou korunku a celkem tři zapuštěná tlačítka pro seřizování jednotlivých komplikací.

Sklíčko je vyrobené z plochého syntetického safíru, பரிமாணங்களில் உள்ளது 21,4 × 27,1 மிமீ. Díky použitému materiálu vyniká odolností proti poškrábání. Antireflexní vrstva pravděpodobně chybí (výrobce je v tomto směru skoupý na informace), což může ztížit odečet za jasného slunečného dne.

Stříbřitý číselník se skládá z několika plastických částí, vnější okraj ohraničuje dekorativní linka. Plocha s černými arabskými hodinovými indexy je jemně kartáčovaná. Vnitřní obdélník zdobí výrazná guilloché, நிலை 12 plochu narušují 2 apertury – den v týdnu a měsíc. Mají bílý kotouč s černým tiskem a jsou hlouběji zapuštěné pod plochou číselníku. நிலை 6 se nachází subčíselník s kroužkem škály kalendáře (zdobený soustředným guilloché) a ukazatelem měsíční fáze.

Tyto hodinky mají annual kalendář, ten se od perpetual kalendáře liší pouze v zobrazení data v únoru, kdy všechny únory mají 29 நாட்கள், ať už je nebo není přestupný rok. Když tedy není přestupný rok, musíte hodinky přeřídit. Všechny ostatní měsíce mají správný počet dní a tak se o správné zobrazení data nemusíte starat.

Ručky najdeme na číselníku tři – bâton hodinovou a minutovou, a také ručku pro zobrazení data. Všechny jsou zahrocené, எஃகு, tepelně modřené. A vzhledem k určení tohoto modelu nemají luminiscenci.

Mechanický in-house kalibr s ručním nátahem má neobvyklý hranatý tvar, v převážné většině hranatých hodinek najdeme totiž kalibr kulatý. இயக்கம் JLC 843 vysoký 4,29 mm se skládá z 231 கூறுகள், setrvačka kmitá frekvencí 21600 půlkmitů மணி (3 ஹெர்ட்ஸ்), chodu napomáhá 21 தாங்கி பாறைகள். Jeden pérovník z plného natažení dodává energii po celých 45 மணி. V manufaktuře kalibr seřídili v 5 பதவிகளை. Mezi komplikace patří ukazatel hodin, நிமிடங்கள், dne v týdnu, தரவு, měsíce a měsíční fáze. Velkým safírovým průhledem můžeme obdivovat guilloche zdobení lůžka, ženevské pruhy na deskách, můstcích a lůžku, a modřené šroubky. Strojek samozřejmě prošel 1000 hodinovým testováním, jak je u Jaeger-LeCoultre zvykem, v hodinkách tak dostanete opravdu velmi důkladně otestovaný a seřízený strojek.

Jak už jsem se zmínil výše, dýnka mají tyto hodinky vlastně dvě. Dýnko samotného pouzdra s průhledem na kalibr vidíte výše, na spodní fotografii je dýnko, které se opravdu dotýká ruky. Je rovné, jemně kartáčované a najdeme na něm gravírování s logem značky, příslušností k řadě Reverso a několik popisných údajů.

Hodinky mají krásný černý řemen z aligátoří kůže s dokonalou leštěnou překlápěcí (பட்டாம்பூச்சி) sponou s gravírovaným logem. Tento řemen patří k tomu nejluxusnějšímu, co lze obecně na hodinkách najít a není mu vůbec co vytknout. Mezi nožkami měří 21,5 மிமீ, buckles உடன் 19,5 உயரம் மிமீ மற்றும் 2,1 மிமீ, je tedy poměrně subtilní a k celkovému vyznění hodinek se perfektně hodí.

V dnešní době je koňské pólo rozšířené především v Anglii a v jejích bývalých koloniích, ale tyto hodinky oblékají muži, kteří na koňském hřbetě nikdy neseděli a snad to ani nemají v plánu. Pohyblivé pouzdro klasického tvaru a výborně čitelný číselník působí důstojným dojmem a sluší i drobnější ruce. Watch Jaeger-LeCoultre Reverso Grande Calendar jsou vhodným doplňkem k formálnímu i casual oblečení. Cena je luxusní, těžko také čekat něco jiného, na cenovce uvidíte skoro 250.000 CZK, ale za své peníze dostanete precizní spolehlivé moderní hodinky s dlouhou tradicí a trvalou hodnotou. Jejich referenční číslo je Q375420.

ஆசிரியர் textu மற்றும் புகைப்படங்கள்: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.

கடன் நன்றி Jeweller Dušák.

நீங்கள் ஆய்வு பிடித்திருக்கிறது என்றால், நாம், தயவு செய்து, மூலம் "போன்ற" svoju Facebook பக்கம். இது எங்களுக்கு மதிப்புமிக்க கருத்துக்களை கொடுக்கிறது, நன்றி!