Tyto hodinky se ke mně dostaly vlastně náhodou. Už nějaký čas jsem členem slovenského hodinkového fóra Hodinkomania.sk. A mezi jeho členy vznikla akce “Putovne hodinky na pokusy”. Co to znamená? Vlastně přesně to, co čtete – administrátor tohoto webu koupil “erární hodinky” a ty si mohou členové zapůjčit a seznámit se s nimi. Po nezbytném domlouvání a hledání těch správných hodinek padla volba na tyto சிக்கோ 5 SNZJ13K1. Já jsem projevil zájem je nafotit a za pár dní jsem je měl doma.

Jsou to “jenom” சிக்கோ 5. வேண்டும் “jenom” je v uvozovkách schválně, já tuto řadu značky Seiko považuji za velmi vydařenou. Už po desetiletí stylizovaný štít s pětkou hrdě znamená pět důležitých vlastností. கடிகாரங்கள் உள்ளன: 1. odolné proti nárazu, 2. நீர் எதிர்ப்பு, 3. mají automatický nátah, 4. mají zobrazení data, 5. a dne v týdnu. A Japonci to myslí vážně. Viděl jsem Seiko 5 staré nejméně 25 நாம், byly samý šrám, majitel je užíval při všech aktivitách i při hrubé manuální práci. A po celou tu dobu byly bez servisu! Fungovaly spolehlivě a prý i přesně. Moje nejstarší Seiko 5 jsou z roku 1981 a jsou také spolehlivé, ale to je zase jiný příběh.

Zapomněl jsem ještě na jednu perličku. Tyto konkrétní hodinky po svém putování skončí u vylosovaného člena slovenského hodinkového fóra, u jednoho z těch, kteří se s nimi teď seznamují. Zajímavá aktivita, நீங்கள் என்ன நினைக்கிறீர்கள்?

Jednoduché pouzdro z nerezové oceli s masívními nožkami je leštěné, jen přední strana nožek je kartáčovaná. அதன் விட்டம் ஆகும் 42 மிமீ, ale díky větší lunetě, která ho částečně přesahuje, vypadá trochu mohutněji. S korunkou jsem naměřil 44,5 மிமீ, “லக் என்ற லக்” 48 மிமீ. Tloušťka pouzdra je 14 மில்லிமீட்டர்களில். நான், že se co týká proporcí, tak hodinkám není co vytknout a také provedení pouzdra je výborné.

Nerezová korunka je umístěna na pozici “4”. Nešroubuje se do pouzdra, ale díky jejímu umístění a tvaru nemám obavy, že by s ní byly nějaké potíže. Její polohy jsou jisté, hodinky se s ní velmi dobře ovládají.

Luneta je trochu kónická a směrem vzhůru se rozšiřuje. Je jednostranně otočná, s aretací ve 120 புள்ளிகள். Nese na sobě výrazné členění se zvýrazněnými indexy po 10 v minutové škále, mezipolohy jsou černé s bílým tiskem. Trochu připomíná lunetu výrazného modelu Seiko “StarGate”. Nehledejte na ní luminiscenci, tyto hodinky nejsou prioritně potápěčské, vodotěsnost pouzdra je 100 நீர் நிரலின் மீட்டர். நான் நினைவூட்ட, že v podání značky Seiko to nejsou prázdná slova nebo začlenění do nějaké kategorie v normě. U Seiko to myslí vážně, takže zatímco jinde to znamená “nejvýše až”, u Seiko můžeme očekávat “குறைந்தது”. Takže běžných aktivit ve vodě se tyto hodinky rozhodně nebojí.

Sklíčko je na hodinkách ploché minerální a bez antireflexní vrstvy. Je odolnější proti poškrábání, než běžné minerální sklíčko, obchodní označení je “Hardlex”. Tušili jste, že u značky Seiko pochází vše na hodinkách z vlastní produkce? Nejen pouzdra a strojky, ale i díly, které si jiní výrobci raději kupují u specializovaných firem. Zde je i sklíčko 100% சிக்கோ. அதன் விட்டம் ஆகும் 30,5 மிமீ.

Černý matný číselník je skvěle přehledný. Najdeme na něm kovové kulaté a hranaté hodinové indexy s luminiscenční výplní, datovou dvojnásobnou aperturu bíle orámovanou – oceňuji černé kotouče s bílým inverzním tiskem a po obvodu bílou minutovou škálu. Značka hodinek i tradiční logo “5” jsou kovové a plastické. Číselník je perfektně čitelný a snese svou jednoduchostí srovnání s jakýmkoliv potápěčským modelem.

Ocelové ručky jsou bíle lakované s bílou luminiscenční výplní. Jejich tvar možná poznáváte, ஆண்டு, s tímto tvarem se můžete setkat u modelu சிக்கோ “சுமோவில்”, o kterém jsem už také psal. Subtilní sekundová ručka nese na svém kratším konci terčík, který je také luminiscenční. Mně číselník i ručky připadají velmi dobře čitelné, odečet času je intuitivní. Jak to připadá vám?

Luminiscence ruček i indexů je výborná, vlastně jsem ani nic jiného nečekal, luminiscence hodinek se značkou Seiko, zvlášť když mají něco společného s vodou, je vždy skvělá.

V hodinkách je osvědčený a “nezničitelný” kalibr z dílen Seiko – 7S36 – ஆண்டு, tyto hodinky mají vlastně in-house kalibr! Je to jednoduchý mechanický strojek se základním zobrazením času, data a dne v týdnu, automatickým nátahem a zrychleným překlápěním day/date. Jeho rozměry jsou – விட்டம் 27 மிமீ, உயரம் 4,9 மிமீ. Nečekejte tu ani ruční nátah korunkou nebo zastavení sekundové ručky při seřizování (ஹேக்கிங்), je to základní model. Kalibr má 23 தாங்கி rubies, setrvačka je chráněná proti poškození nárazem (Diashock), frekvenci má 3 ஹெர்ட்ஸ் (21600 ஒரு / h). Rezerva nátahu je okolo 45 மணி, závaží rotoru hodinky natahuje při oboustranném pohybu.

Také ocelové dýnko je leštěné, kovová část je tenká a šroubuje se do pouzdra. Nápisy na něm nenajdete, ty jsou natištěny na širokém minerálním průhledu (27 மிமீ) na kalibr. Pohled je to pěkný, i když strojek není nijak zvlášť zdobený, ostatně k tool určení těchto hodinek by se to ani moc nehodilo.

Je úžasné, jak kvalitní tah (காப்பு) umí Seiko vyrobit i v této cenové kategorii! Jeho dílky jsou z plného nerezového materiálu, jen ty první, které dosedají na pouzdro, jsou z lisovaného plechu. Dílky lze bez omezení a bez speciálních nástrojů přidávat nebo ubírat, je to drobnost, ale potěší. Spona je také plechová, nehledejte na ní neoprenovou extenzi, zato má hned dvě pojistky proti otevření a v omezeném rozsahu s ní lze regulovat délku tahu. Hodinky i s tahem zkráceným o několik dílků váží 163 கிராம். Tah lze snadno vyměnit třeba za gumový pásek nebo třeba NATO strap, நிலையான பரிமாணங்களில் உள்ளது (22 மிமீ) i upevnění k pouzdru. Ke sponě se zužuje na 20 மிமீ, tloušťka je 3,5 மிமீ.

Tak jak se vám líbí tyto putovní Seiko 5? நான் ஒத்துக்கொள்கிறேன், že mně moc. V kategorii hodinek s cenou okolo 150 USD stěží najdete podobně kvalitní a líbivé hodinky – myslím hodinky jiné značky. Modelová řada Seiko 5 je velmi široká a kromě podobných “கருவி” modelů v ní lze najít i hodinky s leteckým nebo military vzhledem. A pokud potřebujete hodinky vhodné spíš k formálnímu oblečení, vyberete si také.

I myšlenka “putovních” hodinek se mi také moc líbí. Je škoda, že v Čechách už na hodinkových fórech podobné aktivity nenajdete. Můžete se zde dozvědět něco o plovoucích podlahách, o pánských deodorantech nebo nebo můžete navštívit dokonce “kuchařský koutek”, ale podobná aktivita, kdy hodinky obíhají mezi členy a vše je založené vlastně jen na důvěře, to už ne, துரதிருஷ்டவசமாக. Takže přeju fóru Hodinkomania.sk, aby mu svěží nápady a přátelské vztahy vydržely!

ஆசிரியர் textu மற்றும் புகைப்படங்கள்: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.

Za možnost se s hodinkami seznámit děkuji skvělému fóru o hodinkách Hodinkomania.sk.

நீங்கள் ஆய்வு பிடித்திருக்கிறது என்றால், நாம், தயவு செய்து, மூலம் "போன்ற" svoju Facebook பக்கம். இது எங்களுக்கு மதிப்புமிக்க கருத்துக்களை கொடுக்கிறது, நன்றி!