Dnes bych vám rád krátce představil velmi nezvyklé hodinky. இல்லை, nezvyklé… Když jsem je fotografoval, tak jsem jim pracovně říkal “obludy”. Pocházejí z malé dílny Enzo Mechana, všechny kusy jsou vlastně jedinečné a vznikají podle momentálních nápadů svého tvůrce. Všechny hodinky, které si zde můžete objednat, jsou určitě… nezvyklé. Důraz na odolnost a vodotěsnost je na nich vidět na první pohled. Na číselníku a ani jinde na pouzdře na nich není označena vodotěsnost, to je proto, že hodinky jsou při výrobě obvykle testovány jen na 300 நீர் நிரலின் மீட்டர், ale pokud chcete, aby proběhl test na vyšší odolnost, výrobce vám zajistí testování i na 1000 அல்லது 3000 மீட்டர். Na dodání si ale musíte počkat zhruba o měsíc déle. Pokud se chystáte potápět takto hluboko, určitě si rádi počkáte?

வீடமைப்பு – nelze začít jinak, než rozměry. Průměr pouzdra má vcelku průměrnou hodnotu 41,5 milimetru bez korunky, கள் korunkou 46 மிமீ. உளிச்சாயுமோரம் விட்டம் ஆகும் 42 மிமீ, lug to lug jsem naměřil 52 மிமீ. Ale ta výška! Ta je celých 27 மில்லிமீட்டர்களில்! வீட்டு எஃகு செய்யப்பட்ட, povrchová úprava všech ploch je pískováním, hodinky mají příjemný matný a šedý povrch. Tvar pouzdra je jasný, masívní válec s masívními hranatými nožkami. Výška pouzdra je vážně impozantní, zapomeňte na to, že by se tyto hodinky vešly pod jakoukoliv manžetu. Pokud je ale nechcete nosit zrovna k obleku, நான் நம்புகிறேன், že jsou i ke casual oblečení nositelné vlastně normálně.

Vzhledem k rozměrům mne trochu překvapila hodnota, kterou jsem viděl na displeji digitální váhy. Očekával jsem hodnotu přes 250 கிராம், ale to jsem se spletl o hodně, na displeji bylo pouze 189 gramů நான் கள் řemenem. A to není žádná extrémní hodnota. Co se týká váhy, jsou hodinky také naprosto v pohodě nositelné.

Korunka má průměr celých 8 mm a velmi důkladně se šroubuje do pouzdra, závit je opravdu nezvykle dlouhý. Najdeme na ní i značku výrobce – Poseidonův trojzubec – ஆண்டு, tyhle hodinky mají mořské DNA velmi výrazné.

Trochu mne překvapila také luneta, najdeme na ní hodinovou škálu, ne minutovou, která je na potápěčských hodinkách obvyklá. Nezvyklé je i to, že není nijak aretována a je vlastně volně otočná na obě strany. Její využití si umím přestavit spíš jako ukazatel druhé časové zóny, než pro její využití při potápění.

Sklíčko je safírové, tvoří ho tedy syntetický korund. Ještě, že moderní technologie umožňují výrobu takového sklíčka, protože v přírodě byste korund o průměru 30 mm a výšce přes 5 mm hledali možná dlouho. Na sklíčku není antireflexní vrstva, to je trochu škoda. Odlesky na tomto sklíčku jsou opravdu výrazné a fotografovat detaily číselníku, který je velmi “hluboko”, šlo jen hodně těžko.

ஆண்டு, číselník se nefotografoval jednoduše, snad si i tak z mých fotografií uděláte představu, jak vypadá. Je jednoduchý, černý a najdeme na něm jen značku výrobce, výrazný trojzubec a připomenutí automatické funkce kalibru. Ještě také hodinové indexy, ale vzhledem k hloubce, ve které je číselník, jen stěží všechny najednou.

Jednoduché ručky jsou dobře čitelné, jsou černé s béžovou luminiscenční barvou. Tvar hodinové ručky asi nejvíc připomíná tvar této ručky u hodinek Tudor, nebo se mýlím? Na číselníku trochu zaniká černá sekundová ručka, jen světlý luminiscenční terčík na jejím konci nikdy nepřehlédnete.

Luminiscence ruček i indexů je velmi výrazná se zeleným odstínem. Neměl jsem možnost zkontrolovat její výdrž, ஆனால் நான் நம்புகிறேன், že i v tomto jsou tyto hodinky předimenzovány.

V hodinkách je švýcarský mechanický kalibr ETA 2824-2 தானியங்கி சுற்றுகளை கொண்ட. Jen krátce zopakuji, že se jedná o spolehlivý a přesný kalibr, který zobrazuje čas, umí zastavit vteřinovou ručku při seřizování (ஹேக்கிங்). Hodinky s tímto kalibrem lze natahovat i korunkou. Kalibr umí také zobrazení data, zde ale tato komplikace byla vynechána. Frekvence Incabloc setrvačky je 4 ஹெர்ட்ஸ் (28800 a/h), காலிபர் கொண்டிருக்கிறது 25 ložiskových rubínů a rezerva nátahu je okolo hodnoty 42 மணி.

Dýnko těchto hodinek je znovu velmi masívní. நான், že mnohohran, kterým se utahuje, by se vám hodil i jako nástroj pro opravu tlakových ventilů v ponorce. I dýnko je pískované a nejsou na něm žádné nápisy. Přes svůj několika stupňový tvar a velkou výšku na ruce sedí překvapivě dobře.

K hodinkám patří hnědý kožený řemen o šířce 24 mm se nerezovou jazýčkovou sponou obvyklou u hodinek Officine Panerai. I na sponě najdeme značku výrobce. Řemen je velmi kvalitní a pohodlný. Trochu pro mne bylo překvapením, že stěžejky nejsou masívní šroubovací, ஆனால் “வெறும்” obvyklé teleskopické.

A jaký je můj závěr? Jsou to opravdu nezvyklé hodinky, na ulici jich moc nepotkáte a klidně se s vámi vsadím, že se vás na ně zeptá i naprostý hodinkový laik. Provedení je perfektní, není mu co vytknout. Jestli bych si je sám koupil? To je těžká otázka, na jednu stranu se mi líbí tak moc, že klidně ano. Na druhou stranu, ta výška pouzdra je vážně strašidelná. A rozhodování mám o to těžší, že o jedněch, které jsou teď na prodej za skvělou cenu 25000 CZK, zrovna vím. நான், že pro majitele budou zdrojem mnoha zajímavých situací a radosti. Pokud budete jejich majitelem právě vy, přeji vám veselé otloukání dveřních zárubní.

ஆசிரியர் textu மற்றும் புகைப்படங்கள்: 🙂 kibi

கடன் நன்றி IzTaPa, முட்டுகள் க்கான Amers.cz.

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.

நீங்கள் ஆய்வு பிடித்திருக்கிறது என்றால், நாம், தயவு செய்து, மூலம் "போன்ற" svoju Facebook பக்கம். இது எங்களுக்கு மதிப்புமிக்க கருத்துக்களை கொடுக்கிறது, நன்றி!