சுவிஸ் பிராண்ட் கிரேக்க நெடுங்கணக்கின் கடைசி எழுத்து dnes už patří k ikonám hodinkového světa. A v rámci značky je pak model Omega Speedmaster Professional „Moonwatch“ “rodinným stříbrem”. Watch, které se účastnily misí NASA Apollo, se podařilo velmi dobře podpořit reklamou. Vyrábějí se v různých variantách, o modelu Omega ஸ்பீடுமாஸ்டர் நாள் தேதி psal nedávno Táda, já bych vás dnes rád seznámil s modelem Omega Speedmaster Professional Moonphase.

Historie těchto hodinek je zajímavá, první provedení pochází z roku 1985, kdy bylo vyrobeno jen 1300 துண்டுகள். இல் 1986 pokračovala produkce dalšími 700 kusy v modifikovaných pouzdrech, v této úpravě byly prodávány pouze v Německu a ve Švýcarsku. Běžná výroba ocelových modelů s kalibrem 1866 začala v roce 1999 a v roce 2001 přibyly i další materiály pro výrobu pouzder. Ocelová pouzdra mohla být doplněna o zlaté lunety, případně byla celá pouzdra ze zlata. Jako materiál pouzdra (a tahu) se používá i titan. A alternativou černé barvy číselníku je bílá s černě lakovanými ručkami, případně i s modřenými ručkami ve tvaru “Broad Arrow”. Ale pojďme se vrátit k recenzovanému modelu.

Ve tvaru pouzdra nehledejte žádné změny, ten se prostě osvědčil, stejně jako rozměry. வழக்கு விட்டம் உள்ளது 42 மில்லிமீட்டர்களில் (bez korunky a tlačítek). Lug to lug měří 48 மிமீ, tloušťka pouzdra je 14 மிமீ. Je to univerzální velikost, hodinky nejsou zbytečně drobné a současně na zápěstí nebudou překážet. I pod manžetu košile se díky oblému tvaru vejdou snadno. நீர்புகா வீடுகள் இல்லை 50 நீர் நிரலின் மீட்டர், pro běžné použití u vody to stačí. Povrchová úprava pouzdra je stejná jako u tahu, jde o kombinace leštěných a broušených ploch.

Ocelová leštěná luneta obsahuje černou vložku s tachymetrickou stupnicí (eloxovaný hliník). Obklopuje klenuté safírové sklíčko s vnitřní antireflexní vrstvou. Je tak zachována silueta původních hodinek Speedmaster s plastikovým sklíčkem, ale safírové sklíčko bude i pro vás v denním provozu praktičtější než plastové. Můj osobní postřeh ke sklíčku – je přece jen hodně lesklé, எனக்கு தெரியாது, jestli by mu neprospěla antireflexní vrstva i z vnější strany.

Korunka i tlačítka jsou částečně zapustěny do obrysu pouzdra. K tlačítkům nelze mít žádné připomínky, jejich ovládání je precizní. Ale slyšel jsem od majitelů připomínky k ručnímu natahování hodinek. Ovládání korunky vyžaduje větší sílu a více pozornosti, než je obvyklé. Asi to tak nějak k těmto hodinkám patří, nevnímám to jako vadu, spíš jako vlastnost.

Ovládání hodinek doplňuje dvojice tlačítek na levé straně hodinkového pouzdra. S jejich pomocí se nastavuje datum i zobrazení měsíční fáze. A protože se nepředpokládá, že byste to dělali často, je k tomu nutný špičatý nástroj.

Černý číselník na první pohled nijak nepřekvapí, ale už druhý pohled odhalí, že je tu něco “மேலும்,”. K běžným leskle orámovaným subčíselníkům se zobrazením mimostředné vteřinové ručky, minutového a hodinového čítače přibylo na pozici “12” zobrazení data ručkou v samostatném subčíselníku. Na tomtéž místě najdete i výřez v číselníku, kterým se zobrazuje aktuální fáze měsíce. Obdélníkové hodinové indexy jsou luminiscenční a střízlivý bílý tisk indexů a označení značky a modelu doplňuje celkový dojem. Čitelnost všech údajů je výborná, dokonce i pro slabší zrak není problém správně odečíst ručku data.

Jednoduché bíle lakované ručky jsou perfektně čitelné. Zkusíte je spočítat? Já jsem došel k číslici sedm. K čitelnosti ruček nemám žádné výhrady, je perfektní.

Můžete se podívat na ukázku luminiscence ruček a hodinových indexů. Index “12” je tradičně zvýrazněn dvěma tečkami. Nelze také přehlédnout luminiscenci špičky vteřinové ručky chronografu.

V hodinkách je švýcarský kalibr s označením கிரேக்க நெடுங்கணக்கின் கடைசி எழுத்து 1866 (Lemania 1884 “haute luxe”). இது கையேடு முறுக்கு ஒரு இயந்திர இயக்கம் ஆகிறது. Obsahuje komplikace – நேரம் காட்சி, கால வரைபடம், தேதி, zobrazení měsíční fáze. Základem je úžasný kalibr 1861 (Lemania 1873), ke kterému byly přidány komplikace měsíční fáze a data. Rezerva nátahu je 48 மணி. Zajímavé jsou i rozměry kalibru – விட்டம் 12 hodinářských linek (27,5 மிமீ), výška jen 6,87 மிமீ. உள்ளது 18 தாங்கி rubies, frekvence vyvažované setrvačky jsou 3 ஹெர்ட்ஸ் (21 600 ஒரு / h). Povrchová úprava kalibru je perfektní, můstky jsou broušeny do vzoru “ஜெனீவா கோடுகள்” (Côtes டி ஜெனீவே) a povrch můstků je potažen vrstvičkou rhodia. Kalibr také díky průhledu v dýnku postrádá některé plastové díly, ty byly nahrazeny kovovými. Vzhledu kalibru to určitě prospělo.

Ocelové šroubovací dýnko má velký safírový průhled, kterým se můžeme podívat na krásu kalibru. Na nápisy zbylo místo jen po obvodě, ale nemůže tam chybět připomenutí, že model Speedmaster byly první a jediné hodinky na Měsíci. Marketing se tuží, ale úplně vyčerpávající informace to není, Táda by mohl vyprávět.

Hodinky se prodávají s ocelovým nerezovým tahem s překlápěcí signovanou sponou s pojistkou proti otevření. Ten je jedním slovem výborný! Jeho šířka u pouzdra je 20 மிமீ, அன்று கொக்கி செய்ய டேப்பரிங் 18 மிமீ. Vzhledem ke standardnímu rozměru i upínání stěžejkami k pouzdru ho případně nebude problém vyměnit třeba za kožený řemen. Viděl jsem tyto hodinky i na látkovém NATO strapu, a i tak to vypadalo výborně.

Pokud chcete mít “tak trochu jiné” hodinky se slavnou historií, výjimečným kalibrem a vysokou užitnou hodnotou, podívejte se na ně osobně. Já sám na hodinkách třeba datumovku vítám. Hodinky jsou vlastně univerzální, mohou vás provázet jak v kanceláři, tak i na výletech, s tímto modelem rozhodně nešlápnete vedle. குறிப்பு எண் 3576.50.00 a cena okolo 5 500 அமெரிக்க டாலர். Cena u nich ani příliš neklesá, za nošené modely dáte nejméně okolo 4 500 அமெரிக்க டாலர். நான், že cena je přiměřená a tyto hodinky za to stojí.

ஆசிரியர் textu மற்றும் புகைப்படங்கள்: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.

Na Facebooku jsem našel zajímavé fotografie rozebraného kalibrukrok za krokem.

கடன் நன்றி “xjr1”.

நீங்கள் ஆய்வு பிடித்திருக்கிறது என்றால், நாம், தயவு செய்து, மூலம் "போன்ற" svoju Facebook பக்கம். இது எங்களுக்கு மதிப்புமிக்க கருத்துக்களை கொடுக்கிறது, நன்றி!