Už jsme se dlouho nevěnovali jedinečným hodinkám – solitéru z dílny Ondry papiho Berkuse. Je třeba, abych to tedy napravila. Tyto hodinky jsou už z roku 2010, ale i tak doufám, že vás zaujmou. Jsou výjimečné použitými materiály i invencí a pečlivostí, s nimiž Ondřej Berkus z tak obyčejného předmětu, jakým hodinky také mohou být, vytvořil jediný a jedinečný šperk. Moderní materiály se v něm setkávají s tradičními hodinářskými a metalurgickými technikami a dohromady tvoří víc než jen hodinky.

Začneme pouzdrem – je kulaté, válcovité a spolu s nožičkami i zadním dýnkem je vyrobeno z kvalitního titanu. Díky tomu jsou hodinky i přes svoji velikost velmi lehké. Jejich průměr je 45 milimetrů துணி korunky, tloušťka pouzdra je 11 மிமீ. Jednoduché a přitom velmi efektní válcové nožky jsou do samotného těla pouzdra vsazeny a zafixovány už při jeho výrobě.

Válcovitá korunka je vyrobena také z titanu a nejsou na ní žádné vroubky nebo zářezy. Hodinky s ní jdou i tak natahovat a seřizovat. Kovová vložka, kterou vidíme na horní straně, je vyrobena ze stejného materiálu jako číselník, இது mokume gane. Jedná se o tradiční technologii, která má kořeny v Japonsku 17. நூற்றாண்டு. Jde tu o spojení různých kovů, aniž by se úplně roztavily. Ty pak v řezu ukážou vzor, vždy jedinečný a neopakovatelný.

Ploché sklíčko, zasazené v titanové lunetě, je ze safíru. Syntetický korund je velmi tvrdý a odolný proti poškrábání, takže tyto hodinky se jejich majitel nemusí bát nosit. Byla by přece škoda, kdyby jen spaly uložené v trezoru.

Číselník je částečně skeletonizovaný a průhledem můžeme vidět otevřené srdce hodinek – setrvačku a také část soukolí, tak hodinky získaly svůj italský název“Otevřené srdce”. Číselník tvoří kovový plíšek, také z materiálu mokune gane. Zkusíte uhodnout, jaké kovy jsou při výrobě použity? ஆண்டு, je to stříbro a měď. Číselník tím získal neopakovatelný vzor.

Mečovité ručky s černým lakem jsou skvěle čitelné i díky své bílé luminiscenční výplni. Drobná vteřinová ručka v samostatném subčíselníku, který vlastně tvoří průřez číselníkem, má neobvyklou hnědou barvu. Ta je výsledkem kalení vyleštěné ručky přesně danou teplotou. Tyto hodinky jsou sice především šperkem a uměleckým dílem, ale díky dobře čitelným ručkám zůstala zachována i jejich funkce přístroje pro měření času.

Ručky mají nanesenou luminiscenční barvu – bílou Superluminovu, s nazelenalou luminiscencí.

V hodinkách je upravený kalibr, pocházející ze švýcarského mechanického kalibru ETA/Unitas 6498 கை சுற்றுகை. Ten byl ale při výrobě rozebrán do posledního šroubku, upraven, prořezán, můstky byly upraveny a přebroušeny, strojek vyleštěn a znovu sestaven. Výsledkem se můžete potěšit při pohledu minerálním průhledem v dýnku. Základní parametry kalibru zůstaly zachovány, அதிர்வெண் setrvačky உள்ளது 2,5 ஹெர்ட்ஸ் (18.000 ஒரு / h), 17 தாங்கி rubies, rezerva chodu delší než 48 மணி. Částečnou skeletonizací získal kalibr neobvyklé pohledy na vnitřní soukolí.

I dýnko hodinek je titanové, u hodinek ho drží šest šroubků. A o plochém průhledu z minerálního skla jsem se už zmínila.

Na hodinkách byl nasazen hnědý kožený řemen Hirsch z kůže žraloka s ocelovou překlápěcí sponou. Ondro, lépe by jim určitě slušela spona titanová z tvé dílny! Ale i tak musím uznat, že jde o pohodlný měkký řemen.

K hodinkám patří ještě doplněk: soupravu pro muže spolu s hodinkami tvoří i ručně vyráběný kapesní nůž s automatickým otvíráním. Spojují je stejné (nebo podobné) மூலப்பொருள்கள், obdobný design a rozhodně shodná pečlivost a smysl pro detail. Čepel tvoří moderní nerezová damašková ocel s překrásným vzorem. நான், že taková sada ryze pánských doplňků by udělala radost nejednomu muži! Letošní Vánoce už určitě nestihnete, Ondra je zavalen prací a vytvářením nových (zatím tajných) překvapení. Podobný jedinečný solitér můžete mít pro někoho blízkého (nebo snad pro sebe) jako dárek nejdříve příští rok, ale na krásné věci se vyplatí počkat.

ஆசிரியர் textu: எண்ணெய்

ஆசிரியர் புகைப்படம்: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.

Za zapůjčení děkujeme Ondrovi!