பிராண்ட் Traser, která se pyšní známkou “சுவிஸ் செய்து”, se zaměřuje na produkci kvalitních hodinek především pro náročné outdoorové aktivity. Jejich hlavním rozpoznávacím znakem je osvit číselníku pomocí trubic s plynným tritiem. Tato recenze se bude věnovat modelu z řady Professional a to konkrétně பி 6507 Commander 100 PRO.

விருப்பம்:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z titanu, který je pevný a oproti oceli mnohem lehčí. Pouzdro hodinek má 43 mm v průměru a na výšku pouhých 11 மிமீ, takže se jedná o relativně ploché hodinky, rozhodně v této kategorii. Povrchová úprava pouzdra je provedena technologií PVD a má matně černou barvu. Tato vrstva by měla hodinky chránit před nepříznivými vlivy, jako je běžný otěr a působení potu. Matná vrstva také zabraňuje nežádoucím odleskům. Sklíčko je safírové, takže v praxi naprosto nepoškrábatelné. Na počátku jsem se zmiňoval, že titan je velmi lehký – celé hodinky, včetně látkového řemínku, pouhých váží 62 கிராம்.

Strojek je švýcarský quartzový Ronda 715. Poskytuje základní funkce, jako jsou zobrazení času pomocí hodinové, நிமிடம் மற்றும் இரண்டாவது கைகள். நிலை 3 ஒரு தேதி, முத்திரை சாளரம் கண்டறிய. Strojek je vybaven zrychlenou korekcí data pomocí korunky. Nutno zmínit, že korunka je šroubovací a hodinky tak mají vynikající vodotěsnost 200m, takže rozhodně není problém brát je s sebou do vody. Šroubovací je samozřejmě i dýnko, na kterém jsou zapsány určité technické údaje hodinek a jejich označení.

Dojmy z hodinek a nošení:

Jako první musím ocenit dobře zpracované pouzdro. Celková velikost hodinek i vzájemné proporce jednotlivých rozměrů jsou dle mého názoru naprosto v pořádku. Skutečné sportovní hodinky by měly především co nejméně překážet a tohle Traser Commander PRO 100 splňují. Díky pouzdru z titanu jsou tak lehké, že o nich na ruce po chvíli ani nevíte. Shora je na pouzdru umístěna jednosměrně otočná luneta s aretací po 60 ஏற்றம். Pro lepší úchop je opatřena drobnými výstupky po celém svém obvodu. Rukama mi prošla již spousta hodinek s otočnou lunetou, ale upřímně říkám, že pevný chod aretace u traserů mě ohromil! Naprosto jasně poznáte, jestli jste otočili lunetu o jedno nebo o dvě kliknutí. Prvních 15 minut je na lunetě děleno po jedné minutě, zbytek je pak označen po pěti minutách velkými bílými číslicemi na lunetě.

Číselník má olivově zelenou barvu (takřka khaki). Jeho potisk je bílý a jedná se o 12 arabských hodinových indexů, pod kterými se skrývá druhá, 24 hodinová stupnice. Toto bývá obvyklé u hodinek vojenského stylu. Zajímavá je kromě barvy i konstrukce číselníku. Kroužek nesoucí minutovou (sekundovou) stupnici je nad povrch číselníku o notný kus vyvýšen. Číselník tak má větší hloubku. A teď se již dostáváme k nejzajímavější vlastnosti hodinek a tou je osvit číselníku a ruček pomocí trubic s plynným tritiem.

Tato technologie funguje na překvapivě jednoduchém principu. Ve skleněných kapslích je uzavřeno plynné tritium, které vyzařuje elektrony. Kapsle jsou z vnitřní strany opatřeny speciálním nátěrem, který na proud elektronu reaguje světélkováním. Hodinky tak svítí neustále bez ohledu na to, jestli byly vystaveny přímému světlu nebo ne. Tuto technologii využívají třeba i armádní hodinky značky Marathon.

Na číselníku nalezneme 11 světlých tritiových trubic (hodinové indexy) a trubice na pozici 12 je oranžová, aby byl odečet času jednoduchý, i když jsou hodinky například na nočním stolku. Oranžový světelný bod nalezneme i na pozici 60 na otočné lunetě, která je tedy do jisté míry použitelná i ve tmě. Tritiové trubice nalezneme i na hodinové, minutové a sekundové ručce. Bílé ručky jednoduchého tvaru na spíše tmavším podkladu číselníku dostatečně vynikají a výsledkem je vynikající čitelnost hodinek. Občas je možno zaslechnout hlasy, že tritium svítí slabě. ஆண்டு, tritiové kapsle skutečně nesvítí tak výrazně jako například nátěr Superluminova poté, co ho vystavíte slunečnímu světlu nebo UV lampě. Jde ale o to, že Superluminova a jiné nátěry velice záhy svojí svítivost ztrácí a po 8 hodinách ve tmě už hodinky sotva přečtete – záleží samozřejmě na kvalitě nátěru. Tritium svítí trošku slaběji, ale svítí stále. Osobně se mi tato vlastnost velice líbí a rozhodně uvažuji o tom, že si v nejbližší budoucnosti nějaké hodinky s tritiovými trubicemi pořídím.

Hodinky samotné jsem nosil něco přes týden. Po celou dobu testu jsem o nich na ruce prakticky nevěděl. Jsou pohodlné, lehké a relativně nenápadné. Látkový řemen o šířce 22 mm se provléká pod hodinkami (“Zulu”) a celkově je velice příjemný a praktický – když se zašpiní, jednoduše ho zpod hodinek vyvléknete a umyjete. Rozhodně jsem hodinky nešetřil. Bral jsem je s sebou na střelnici, do lesa, na kolo i do kuchyně. Vždy jsem ocenil jednoduchý design a skvělou čitelnost za jakýchkoliv světelných podmínek. Otočná luneta mi pomáhala měřit různé časy a mezičasy. Ve tmě jsem velice ocenil jasně vymezený chod lunety a její snadný úchop. Přesnost chodu byla cca + 2 s za týden nošení, což je pro quartzový strojek celkem standardní hodnota.

முடிவில் ஒரு சில வார்த்தைகள்:

Hodinky P 6507 Commander 100 PRO od firmy Traser mě velice příjemně překvapily. Jednalo se o mé první setkání s touto značkou a technologií osvitu číselníku a ruček. Musím říct, že setkání velmi příjemné. Pro hodinky určitě najdou využití ti, kteří se často pohybují ve tmě, ale i ostatní, kteří potřebují jednoduché a odolné hodinky, které je nenechají na holičkách ani ve tmě. Za sebe mohu tyto hodinky jedině doporučit.

ஆசிரியர் உரை: Thaddeus டேட் ஷை

ஆசிரியர் புகைப்படங்கள்: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.

Tyto a další hodinky značky Traser má v nabídce internetový obchod www.chronoshop.cz.