Dnes vám představím své (bývalé) பார்க்கலாம் சேமிக்க&யேல் சாண்டி 490, které byly vyrobeny podle armádních specifikací MIL W 4637 4E už v roce 1991. Primárně byly určeny pro vojáky Severoatlantické aliance (நேட்டோ). Já jsem před časem neodolal jejich historickému kouzlu a koupil jsem si je. A musím říct, že i po dvaceti letech to byly velmi zachovalé a běžně použitelné hodinky, přestože jejich předpokládané použití bylo původně určeno na maximálně pět let. Lze se jen dohadovat, jakou cestou prošly ze skladu NATO do České republiky, na kolika zápěstích mezi tím byly a co všechno zažily.

Pouzdro hodinek je o průměru 37 மிமீ (துணி korunky). Vyrobeno bylo z tmavě zeleného plastu, který je pro větší odolnost plněný skelnými vlákny, tvar pouzdra je klasický soudkovitý. Hodinky nemají ani nožky, vysouvací stěžejky jsou vsunuty rovnou do dírek v pouzdře. Sklíčko hodinky mají minerální bez antireflexu. Jediným kovovým prvkem na pouzdře je luneta z hliníku kolem sklíčka. Vodotěsnost je pro vojenské užití dostačujících 100 stop/30 metrů – na žádné velké potápění to nebude, ale zmoknout se s nimi bát nemusíte.

Na korunce jsou už vidět uplynulé roky, je mosazná a nese drobné stopy denního ručního nátahu. Výstupky pouzdra korunku trochu chrání před nárazem. Hodinky se korunkou natahují i seřizují velmi pohodlně.

Matný černý číselník je vojensky strohý, najdeme na něm pouze bíle tištěné hodinové indexy – a to i s druhou škálou (13-24), která je menším fontem. A dva symboly připomínají, že v hodinkách je použito radioaktivní tritium. Označení výrobce, typu nebo vodotěsnosti chybí, asi nic takového nebylo třeba na číselník vytisknout.

Ocelové ručky jsou bíle lakované, jsou skvěle čitelné a i v šeru dobře zřetelné. Ručky a indexy mají luminiscenci zajištěnou skleněnými kapslemi tritia (H3), je v nich radioaktivní plyn, který aktivuje luminofor na stěnách kapslí – hodinky svítí stále, திரைத்தியம் பாதி வாழ்க்கை பற்றி 12 நாம். நான் இன்னும் இருக்கும் பொருள் கவனம் இங்கே. Tyto konkrétní hodinky byly vyrobeny v roce 1991 a i po dvaceti letech lze na nich v noci odečíst čas, což je opravdu překvapivé. Není to sice žádný ohňostroj světel a barev, ale pro použití ve tmě to postačí.

Strojek je z produkce švýcarské firmy Swatch – ETA 2801-2 – je mechanický s ručním nátahem. Bez zajímavosti jistě není, že tento kalibr má stejný základ jako dnes hodně využívaný kalibr ETA 2824, který z typu 2801 vychází. Ovšem kalibru 2801 chybí funkce automatického nátahu a nátah hodinek je pouze ruční. Frekvence திறமை உள்ள 28.800 půlkmitů மணி, ரிசர்வ் ட்ரா சோதனை 46 மணி, strojek má 17 ložiskových kamenů a vyrábí se od roku 1983. Strojek má i hacking – zastavení vteřinové ručky při seřizování a Incablok – ochranu setrvačky proti nárazu. Zajímavé jsou i rozměry strojku – jeho průměr je pouhých 25,6 mm a výška jen 3,35 மிமீ.

Podle těchto armádních specifikací se hodinky vyrábí i dnes, například firma Traser (Traser பி 5900 மாதிரி 3) அல்லது நெடுந்தூர ஓட்டப்போட்டி vyrábějí hodinky určené hlavně pro vojáky. Rozdíl je dnes hlavně v použitém strojku, mechanický vystřídal většinou quartzový. Na jednu stranu je to škoda, protože mechanický strojek byl spolehlivý a přesný – a tiká, na druhou chápu, že rozdíl pár dolarů v ceně strojku může být při masové výrobě, použití i “spotřebování” hodinek důležitý.

Ptáte se, jaké je na těchto hodinkách dýnko? Plastové a pevné. Je v něm vsazen pouze čep, který upevňuje mechanický strojek. Na dýnku najdeme spoustu nápisů – normu, které hodinky vyhovují, označení výrobce, důležitý údaj, že ani radioaktivita tritiových kapslí nositele nijak neohrozí. A také důležité datum výroby – pro odhad doby svícení je to důležité, bohužel výrobci poslední dobou tento údaj vynechávají. A zajímá vás, jak se do hodinek dá dostat? ஆண்டு, tušíte správně, ze strany číselníku po odstranění lunety a korunky.

Hodinky se dodávají v obvyklém provedení se zeleným látkovým řemínkem o šířce 18 மிமீ. I v tomto případě je vše podřízeno snadné dostupnosti (ceně) a funkčnosti. U tohoto látkového strapu není problémem vlhkost nebo zašpinění při použití ve válce. Já jsem je nosil na látkovém velcro strapu (suchý zip), i tak jim to, நான், slušelo a na ruce seděly perfektně. Určitě tomu napomáhala i nízká hmotnost hodinek, i se strapem vážily pouze 43 கிராம்.

A jaká je moje osobní zkušenost? சேமிக்க&யேல் சாண்டி 490 jsou malé (vejdou se snadno pod manžetu nebo do rukavice), odolné, levné a snadno nahraditelné a nenáročné hodinky, kus vojenské historie. A jestli vás zajímá dnešní provedení podobných hodinek pro vojáky, podívejte se třeba na recenzi současných மராத்தான் வழிநடத்துநர் தேதி. Hodinky už nemám, bylo mi líto, že je nosím málo a tak jsem je raději prodal. Ale někdy se mi po nich zasteskne, i když mé aktuální noční hodinky Marathon je nahradily velmi dobře.

ஆசிரியர் textu மற்றும் புகைப்படங்கள்: :- ) kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.