Poslední dobou se mi do ruky dostalo pár hodinek Fortis, kibi nedávno psal o Fortis B-42 Diver, dnes bych vám chtěla krátce ukázat jejich leteckou variantu Flieger.

Je asi zbytečné opisovat சமீபத்திய விமர்சனங்கள், vlastně všechno, co kibi psal o hodinkách s otočnou lunetou, platí i o tomto modelu. S výjimkou lunety. Luneta na těchto hodinkách není pohyblivá, சுழலும். Je poměrně tenká a jen lemuje číselník.

Ocelové pouzdro má průměr 42 மிமீ, உயரம் 15 mm a je kartáčované. Stejně jako GMT verze jsou vodotěsné do 200 மீட்டர். Luneta není po okrajích zoubkovaná, hodinky tak působí uhlazenějším, civilnějším dojmem. A je v barvě kovu, பிரஷ்டு, bez stupnic. Korunka mi připadá opticky větší, ale je to logické, aby bylo možné ji v rukavicích ovládat. Zdobí ji korunka Fortis. Stěžejky jsou šroubovací, pro výměnu tahu třeba za řemen tak potřebujete jen malý šroubováček a trochu zručnosti.

Bílému číselníku dominují modřené skeletonové ručky. Mění barvu od jasně modré po modrozelenou podle úhlu, ze kterého je pozorujete. Stejně mění barvu i centrální vteřinová ručka. Je příjemně dlouhá, odečet vteřin je tak snadný a rychlý. Plastické modré arabské indexy vystupují z hladkého číselníku, jsou nepřehlédnutelné a velmi dobře čitelné. நிலை 12 nenajdeme číslici, ale rovnostranný trojúhelník. Dva rovnostranné trojúhelníky se nacházejí na bocích datumového okénka. Kromě data ukazuje i den v týdnu. Na bílém věnci jsou číslice a text znázorněny černou barvou a dostatečně velkým fontem, což usnadňuje zjištění, kolikátého vlastně je. Nechybí logo Fortis, கிரீடம், označení typu hodinek (B-42), údaj o pohonu hodinek (தானியங்கி) a údaj o vodotěsnosti. Vnitřní luneta nese stupnici 13 எப்போது 24 மணி.

Číselník kryje ploché safírové sklíčko s antireflexním potahem. Sklíčko je mírně zapuštěné pod úrovní lunety, takže je lépe chráněné před případným poškozením poškrábáním. Antireflex je pouze slabý, நான், že by hodinkám slušel antireflex zabarvený třeba do modra.

Neodolám a vrátím se znovu k ručkám. Miluju modrou barvu v kombinaci s bílou. Skeletonové prořezání ručky odlehčilo, působí křehčím dojmem. Rozhodně jim to není na škodu, naopak jim to mnohem víc sluší. Líbí se mi i jejich tvar, hned na první pohled poznám, இது என்ன நேரம். A ta barva! Dlouhé chvíle jsem strávila naklápěním hodinek a pozorováním, jak v různých úhlech mění odstín od světlé až k modrozelené. Nemohla jsem se vynadívat a odtrhnout se.

Luminiscenční barva je nanesená na indexechmalý čtverečeka na konci hodinové a minutové ručky. Luminiscence ruček a indexů není nijak intenzívní, krátkodobě postačí, ale pro noční dálkové přelety to moc není. நான் ஒத்துக்கொள்கிறேன், že od leteckých hodinek bych čekala, že budou svítit více. Na druhou stranu, hodinky bych zařadila na pomezí casual a leteckých hodinek, slabá luminiscence tak nemusí být na škodu. Na noční toulání lesem si stejně vezmete nějaké G-Shocky, இல்லை? A když náhodou zůstanete uvíznutí ve výtahu při výpadku proudu, tak nějakou tu hodinu svítit vydrží.

Ocelové šroubovací dýnko s průhledem na švýcarský mechanický kalibr ETA 2836-2 தானியங்கி சுற்றுகளை கொண்ட, možností i ručního nátahu, dále má i hacking vteřinovky při seřizování a zobrazení data a dne v týdnu. Kalibr není nijak zdobený, odpovídá tomu, že hodinky jsou především profesionálním nástrojem, pouze gravírování na rotoru automatického nátahu připomíná značku Fortis. Každopádně pohled na bříško hodinek a kmitající srdce setrvačky v něm potěší. Pokud chcete nějaká technická data, tak kalibr ETA 2836-2 se vyrábí od roku 1999, உள்ளது 27 தாங்கி பாறைகள், rezerva nátahu je cca 40 மணி, setrvačka kmitá 28.800 kmitů za hodinu a jedná se o spolehlivý, osvědčený a přesný kalibr.

Ocelový tah je perfektní v každém detailu. Plechová spona s pojistkou hodinky udrží na ruce spolehlivě. Na sponě nemůže chybět logo Fortis s nezbytnou korunkou. Tah sedne jako ulitý. A když vám bude dlouhý, se šroubováčkem lze snadno sundat několik koncových článků, jsou totiž spojeny šroubovacími trny.

Pokud vás už dříve zaujaly hodinky Fortis B-42, ale z nějakého důvodu vám vadí “potápěčské” provedení a třeba tíhnete víc k leteckým hodinkám, zkuste se podívat znovu na tyto Fortis Flieger. Referenční číslo mají 645-10-12-L. Možná vám udělají spoustu radosti. Já osobně bych je s chutí nosilajsou přece nádherně modrobílé.

ஆசிரியர் textu: எண்ணெய்

ஆசிரியர் புகைப்படம்: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.