Když jsem nedávno psal o hodinkách Davosa Pares Classic Automatic, netušil jsem, že se tak brzo setkám s jejich variantou s chronografem. A setkání to bylo velmi příjemné.

வேண்டும், co jsem psal o pouzdru automatické varianty, platí i o těchto hodinkách, tedy skoro platí. Zachováno zůstalo velmi nezvyklé oblé pojetí pouzdra, என்றாலும், நிச்சயமாக, vzhledem k použitému kalibru, je výška pouzdra vyšší o tři milimetry. Je to už 14 milimetrů a protože průměr pouzdra zůstal 44 மில்லிமீட்டர்களில், proporce se trochu změnily. Povrchová úprava pouzdra je stále kartáčováním, jen luneta je vyleštěná do zrcadlového lesku. Pouzdro je podobně oblé bez ostrých hran, a to hlavně na spodní straně. Vodotěsnost je příjemných 50 நீர் நிரலின் மீட்டர்.

Korunka má neobvyklý oblý tvar, nepřekáží a manipulace s ní je jistá a pohodlná. Ani oválná tlačítka nemají žádnou aretaci (do vody), chronograf se s nimi obsluhuje pohodlně. A korunka i tlačítka mají příjemné proporce.

Sklíčko je safírové – tedy syntetický korund, prakticky není možné ho poškrábat. Možná by čitelnosti ještě prospěla antireflexní vrstva, alespoň vnitřní. Průhled na kalibr v dýnku hodinek je z minerálního skla. Když už jsem začal o dýnku, to je leštěné, k pouzdru ho pevně připojují čtyři šroubky.

திறமை, என்று கேட்டதற்கு கண்காணிப்பு, je ze švýcarské produkce koncernu ETA, univerzální a oblíbený ETA/Valjoux 7750. V tomto případě není strojek, až na logo výrobce, které je vygravírované na rotoru automatického nátahu, nijak zdobený. அது தானாக சுற்றுகள் கொண்ட ஒரு இயந்திர காலிபர் தான் (pohybem rotoru pouze na jednu stranu), கையேடு விருப்பங்களை சரிபார்த்து வரைந்து, zobrazením data a komplikací chronografu. Kalibr je to známý, tak jen několik technických údajů – kalibr má 25 தாங்கி பாறைகள், அதிர்வெண் 28.800 ஒரு மணி நேரத்திற்கு ஊசலாட்டம், má i ochranu proti poškození zárazem Incabloc, obvyklá rezerva chodu je kolem 46 மணி.

Téma chronografu vévodí i číselníku hodinek. Číselník je moc pěkně udělaný, černěné plastické hodinové indexy, மூன்று subčíselníky (s guilloché) a jemný guilloché ve středu. Výrobce to ani nepřehnal s nápisy a kromě loga značky najdeme už jen připomenutí automatického nátahu kalibru a okénko pro zobrazení data.

Ocelové ručky jsou černě lakované. Pohledem na ně odečteme čas jednoduše a to i v horších světelných podmínkách. Hodinová i minutová ručka nesou luminiscenční výplň (SuperLuminova). I ručky chronografu (centrální vteřinová, 30ti minutový čítač a 12ti hodinový čítač) jsou zřetelné a dobře čitelné.

Kožený černý řemen se vzorem krokodýlí kůže dobře podtrhuje eleganci hodinek. Jednoduchá jazýčková spona je leštěná s gravírovaným logem DAVOSA.

A moje osobní pocity z těchto hodinek? நான் விரும்புகிறேன் – jsou precizně zpracované, líbivé, tradiční a přitom nezvyklé zpracováním pouzdra. Pěkné jsou. Umím si je představit, jak vykukují z manžety obleku, ale i k rozhalence a džínsům. Na vodní radovánky bych si asi vzal jiné hodinky, ale všechny ostatní aktivity lze s nimi dělat, நான், bez omezení. Domnívám se ale, பிராண்ட் தொடர்ச்சி u nás nemá zastoupení (alespoň já ho v České republice nenašel, nejblíž je asi prodej v Košicích) a tedy ani servis a v případné potíže by se asi musely řešit přímo s výrobcem.

Autor textu i fofografií: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.