Hodinkám švýcarské značky வீர காவியத்தில் எடுத்தாளப்பட்ட பல வகையான நிகழ்ச்சிகள் se moc nevěnujeme a je to škoda, věřte mi. Hodinky z produkce této firmy jsou vždy perfektně vyrobené, mají klasický design a obvykle nějaký zajímavý technický detail. A nejinak je to i v tomto případě. Hodinky z řady Epos Collection Originale (குறிப்பு 3415) புதிய ஆண்டு 2011, i když nesou klasický vzhled chronografů z přelomu padesátých a šedesátých let. Návrat ke klasickým designům můžeme vidět už nějaký čas i u jiných značek, třeba Girard-Perregaux, Audemars Piguet nebo Jaeger-LeCoultre, டியூடர்… Hodinky byly sice představeny na BaselWorldu 2011, ale výroba byla o pár měsíců odložena, důvodem bylo stěhování ateliérů i výroby z Grenchenu do blízkého Lengenau, do nových prostor.

A dobrou zprávou jistě je, že od roku 2011 si hodinky Epos můžete koupit i v Plzni v hodinářství a klenotnictví Altman.

Ocelové nerezové pouzdro s leštěnou povrchovou úpravou má průměr (ஒரே ஒரு) 39,5 மில்லிமீட்டர்களில், கனம் 13,7 மில்லிமீட்டர்களில். Vejdou se tedy i pod manžetu košile a klidně mohou patřit i k vašimmontérkám” – k obleku. Pokud preferujete zlatou barvu, hodinky můžete mít i v kvalitně pozlaceném pouzdře. Korunka ani tlačítka nejsou šroubovací, ale i tak výrobce zaručuje odolnost proti statickému tlaku vody do 100 படி நீர் நிரலின் மீட்டர். Když si to přeložíme do praktického použití, அது பொருள், že hodinky se vody rozhodně nebojí a běžné aktivity s nimi můžete dělat bez strachu z namočení. Snad jen kožený řemen bych pak vyměnil za něco vhodnějšího do vody.

Hodinky jsem měl s temně modrým číselníkem, dělají se i jiné barevné variantykrémový, கருப்பு. Ale modrý číselník je asi nejzajímavější. Jeho barva se mění podle dopadajícího světla od blankytné až po tóny na rozhraní modré a černé. Číselník je elegantně jednoduchý. Najdete na něm drobné hranaté indexy, jen několik číselných, na které zbylo místo, velké okénko zobrazení data (பெரிய தேதி) a pak už jen stříbrné subciferníky s guilloché a potisk s uvedením značky a země původu. Minutové indexy jsou na bílém okruží po obvodu. நான் நினைவூட்ட, že barva subciferníků a číselných indexů vždy ladí s barvou pouzdra a u modelů s pozlaceným pouzdrem jsou i subciferníky a číselné indexy a ručky pozlacené.

Když zmiňuji ručkyjsou opět jednoduché, elegantní a dobře čitelné. Centrální vteřinová a ručka sčítače minut chronografu (30 நிமிடங்கள்) jsou červené. Spolu s modrou a bílou je číselník – எனக்கு தெரியாது, jak to jinak napsatveselý a optimistický. Ale přitom decentně. Netuším, jak se to výrobci podařilo tak perfektně sladit, ale podařilo se to.

Univerzálnost hodinek zvyšuje i luminiscence ruček a indexů. Není, நிச்சயமாக, tak silná a nesvítí tak dlouho, jako třeba u potápěčských hodinek, ale pro orientaci v čase to postačí.

Zobrazení data s komplikací Big Date je velmi příjemné pro slábnoucí oči a navíc číselník skvěle doplňuje. Jen je datum (oproti produkčním fotografiím) சிறிய “utopené”, tedy hluboko pod rovinou číselníku. Neruší to, nevadí to, ale výrobci by udělali lépe, kdyby hodinky prezentovali reálnými fotografiemi, நான். Zajímavým drobným prvkem je i lupa nad datumovým okénkemv rovině číselníku.

Číselník je zakrytý plochým safírovým sklíčkem (எதிர்ப்பு சொறிய), ஆனால் எதிர்ப்பு ரிஃப்ளெக்ஸ் இல்லாமல்.

Ocelové šroubovací dýnko s průhledem chrání a současně ukazuje kalibr. இல்லை, nejedná se v tomto případě o (upravený) ETA 7751 Valjoux, tipnete si, jaký kalibr to je? Pokud odpovídáte, že se jedná o ETA 2824, ovšem s nástavbou Dubois Dépraz 2040, máte naprostou pravdu. Výhodou v tomto případě je třeba i to, že rotor automatického nátahu pracuje na obě strany a hodinkám oproti chronografickému kalibru 7751 stačí o něco méně pohybu. Nedostatek pohybů ruky pro nátah někdy vede až k zastavení hodinek v neočekávanou dobu a to v tomto případě nehrozí. Hodinky mají takt 4 ஹெர்ட்ஸ், இவ்வாறு 28.800 ஒரு மணி நேரத்திற்கு ஏற்றத்தாழ்வுகளை, இருப்பு சரிபார்த்து வரைந்து 38 மணி.

Kalibr je krásně zdobený – blued திருகுகள், ஜெனீவா கோடுகள், gravírovaná značka výrobce na rotoru samonátahu… pěkné to je, மிகவும் நன்றாக!

A celkový vzhled hodinek velmi příjemně podtrhuje černý kožený řemen s krokodýlím vzorem a jednoduchou ocelovou jazýčkovou sponou se signováním. Na kvalitu řemenů bývám dost náročný, v tomto případě mu ale vážně není co vytknout, je skvělý! Ale když ho stejně budete chtít vyměnit za jiný, nebude s tím žádný problém, šířka nožek je standardních 20 மில்லிமீட்டர்களில். Hodnky na ruce sedí skvěle a díky o pár milimetrů nižší výšce, než by měly s jiným typem kalibrů, ani nijak nepřekáží.

Takže jaký je můj závěr v tomto případě? Úžasný a elegantní chronograf, jen lituji, že pro něj nemám dost štíhlou ruku! நீங்கள் விரும்பினால், ஈ české stránky výrobce. A co se týká ceny, mohu vám prozradit, že se vejdete do 45.000 CZK.

ஆசிரியர் textu மற்றும் புகைப்படங்கள்: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.