S hodinkami firmy Lüm-Tec (USA, Ohio) jsem se dlouho jen míjel, až poslední dobou se mi do rukou dostalo pár modelů. Psal jsem už o modelech s wolframovým pozdrem M25 ஒரு M27, a tak jsem se těšil na další, tentokrát je to limitní edice (999 ks) Super Combat B1.

Designéři hodinek v dnešní době vycházejí často z military, pilotních nebo divers osvědčených modelů a osvědčených tvarů. Je to asi dáno i módou, kdy “chlapácké” modely jsou trendy a spolu se zvětšováním rozměrů hodinek mají zdůraznit mužný vzhled majitele a nositele. Tyto hodinky vycházejí tvarově z pilotních a vojenských hodinek z první poloviny 20. நூற்றாண்டு. A mně se zdá, že na historický odkaz ukazují velmi vydařeně.

Firma Lüm-Tec tu není dlouho – hodinky vyrábí asi 4 ஆண்டுகள், ale za tu dobu už našla svoji tvář. I u těchto hodinek jsou použity osvědčené (hromadně vyráběné) strojky, výjimečné a odolné materiály a velmi dobrá luminiscence. Podíváme se na ně podrobněji?

Materiálem pouzdra je lehký titan. Nevýhodu menší odolnosti proti poškrábání tentokrát vyřešili tvůrci těchto hodinek tvrdým potahem povrchu pouzdra PVD TiCN potahem, u firmy označovanou jako “Gunmetal”. Výsledná barva není ani typická šedivá titanu, ani uhlově černá, je to tak někde mezi černou a šedou. A odolnosti pouzdra to rozhodně prospělo.

வழக்கு விட்டம் உள்ளது 45 mm bez korunky a síla pouzdra je 12 மிமீ, pro mou ruku to bylo úplně to pravé. Povrchová úprava pouzdra je matná. Tělo pouzdra i nožičky mají jednoduchý tvar, žádné složité designérské kreace.

Zajímavostí je i vroubkovaná pevná luneta, hodinkám dává zajímavý retro vzhled a odkazuje na tradici leteckých hodinek (Hanhart, லாங்கின்ஸ்), které donedávna sloužily personálu i u československého vojenského letectva.

Korunka je šroubovací do pouzdra a i její těsnění zaručuje hodinkám slušnou vodotěsnost – 10 BAR, இவ்வாறு 100 மீட்டர். V praxi to znamená vanu, மழை பொழிவு, koupání a plavání, snad i potápění bez dýchacího přístroje. A to většině z nás postačí.

Číselník kryje odolné safírové sklíčko s oboustrannou antireflexní úpravou. Safírový je i průhled v titanovém dýnku. Viditelnosti jak na číselník, tak i na strojek je skvělá.

Matný černý matný číselník s výraznými minutovými a pětiminutovými číselnými indexy má na pozici “12” tradiční šipku pro snazší orientaci. Najdeme tu i připomenutí původu švýcarského strojku, odkaz na technologii výjimečné svítivosti luminiscence, označení modelu a připomínku, že materiálem pouzdra je titan. நிலை “6” je bílý subčíselník červené mimostředné vteřinové ručky. Hodinová a minutová ručka mají tvar odvozený z leteckého výškoměru a jsou dobře čitelné.

Na luminiscenci (LUM-TEC MDV technology®) jsou u Lüm-Tec právem hrdí a na tomto modelu se povedla také.

Šroubovací titanové dýnko se safírovým průhledem na strojek nese na sobě připomenutí všeho důležitého v gravírovaných nápisech. Díky velké ploše průhledu (விட்டம் 30 மிமீ) vám neunikne žádný detail.

U Lüm-Tec používají do hodinek nejrůznější strojky – čínské, japonské, švýcarské. V těchto hodinkách pomalu tiká švýcarský kalibr ETA Unitas 6498-1 Produc மற்றும் தி ஸ்வாட்ச் குரூப். Je krásně zdobený – blued திருகுகள், leštěná a zkosená nátahová kola, ženevské pruhy na můstcích, rhodiování – “தவறிய” asi jen mikroregulace v provedení husí krk. Kalibr tiká frekvencí 18.000 ஒரு மணி நேரத்திற்கு ஊசலாட்டம், rezerva nátahu je asi 50 hodin a má protinárazové uložení setrvačky Incabloc. Tento strojek najdeme už desítky let v nejrůznějších hodinkách – od mých BWC až k hodinkám Panerai.

தோல் “காற்று” bíle štepovaný řemen se šroubovacím nýtem a černou signovanou sponou, se kterým se hodinky prodávají, je masívní a pěkný. அகலம் 24/20 மிமீ. K hodinkám se dodávají i dva látkové NATO-Strapy (24 மிமீ) v černé a zelené barvě, i na nich vypadají skvěle. Na koženém řemenu hodinky váží jen 92 கிராம், pokud je nasadíme na NATO-Strap, váha ukáže pouhých 98 கிராம்!

Mám-li to shrnout, retro vzhled ukrývá osvědčené i nové technologie, které dohromady tvoří harmonický celek líbivých a spolehlivých hodinek. Spolu s Archimede Pilot XL-H to jsou asi nejkrásnější hodinky, co jsem za poslední měsíce viděl. நான் ஒத்துக்கொள்கிறேன், že na fotografiích mě původně moc nezaujaly, ale naživo jsou perfektní.

அப்படி – pokud chcete utratit něco kolem 1.300 $ za skvělé retro hodinky s ručním nátahem, směle do toho, sám mám velkou chuť si je koupit.

ஆசிரியர் textu மற்றும் புகைப்படங்கள்: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.