Úvod a technická data

Girard-Perregaux má dlouholetou tradici výroby hodinek spojených s vodním živlem. S trochou nadsázky bychom se tak mohli dostat až k roku 1880, kdy firma Girard-Perregaux vyrobila a dodala náramkové hodinky na zakázku německého císařského námořnictva. Určitě jedny z prvních náramkových hodinek v sériové (byť velmi omezená série) výrobě, ale o vodotěsnosti tehdy asi nemohla být řeč. Model Sea Hawk Pro 3000 m jsou, oproti svému prapředku z konce devatenáctého století, pravověrnými potápěčskými hodinkami, které by měly zvládnout i ty nejextrémnější podmínky.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z titanu, jeho průměr je 44mm a výška (கனம்) hodinek činí úctyhodných 20.1 மிமீ. Dalším úctyhodným rozměrem je síla safírového sklíčka, které musí odolat extrémním tlakům vody ve velkých hloubkách, jeho tloušťka je rovných 5 மிமீ. ஸ்லைடு ஆகிறது, jak je dnes zvykem, opatřeno antireflexní vrstvou. Vodotěsnost udávaná na 3000 metrů by měla stačit snad každému, kdo by se odvážil tyto hodinky vzít do vody. Šroubovací korunka je netradičně umístěna na pozici „4“, což má u sportovních hodinek své opodstatnění – nepřekáží při ohýbání zápěstí a nezarývá se do hřbetu ruky například při plavání.

Manufakturní strojek Girard-Perregaux GP033R0 má automatický nátah, அதிர்வெண் 28.800 Vib/h a 26 தாங்கி பாறைகள். Rezerva nátahu je dostatečných 46 மணி. Kromě klasického zobrazení času (klasicky hodinová, நிமிடம் மற்றும் இரண்டாவது கைகள்) a data, na číselníku nalezneme na pozici „6“ ukazatel rezervy nátahu.

Lehce atypicky může u potápěčských hodinek působit řemen z teletiny (v nabídce je ještě aligátoří kůže, kaučuk a titanový náramek), kožené řemeny nejsou pro častý kontakt s vodou úplně vhodné, ale ruku na srdce – kdo by je bral do vody? Překlápěcí spona je stejně jako hodinky vyrobená z titanu.

Hodinky určené pro potápění do velkých hloubek se neobejdou bez héliového ventilu. Výrobce vybavil model Sea Hawk Pro 3000 m hned dvojicí automatických héliových ventilů, na každé straně pouzdra jeden. Dle vyjádření výrobce se nejedná o věc funkční, ale pouze estetickou – dva héliové ventily prý pomáhají vyvážit celkový design pouzdra hodinek. Omlouvám se, že jsem zklamal ty, kteří za dvěma héliovými ventily hledali nějaké výjimečné technologické řešení.

Moje dojmy

Velké hodinky se mi hodnotí poměrně obtížně, příroda mě totiž neobdařila příliš silným zápěstím a tak mi hodinky podobných rozměrů málokdy dobře sedí na ruce. Jak tedy v tomto ohledu dopadly Girard-Perregaux Sea Hawk Pro 3000 மீ?

Hodinky se svými rozměry skutečně patří spíš mezi větší, i když při současné módě velkých hodinek může zaznít názor, že jejich 44 mm je normální a průměrná velikost. Říkejte si, co chcete, ale podle mě jsou velké. Naštěstí jsou výrobci, kteří dovedou pouzdro hodinek vytvarovat tak dovedně, že i přes větší rozměry perfektně sedí i na hubenějším zápěstí. Girard-Perregaux mezi tyto výrobce patří. Nožičky pro uchycení řemínku jsou tvarovány tak, aby obepnuly zápěstí a zabránily tak nežádoucímu plandání hodinek na ruce, jsou i poměrně krátké, takže nepřesahují přes okraje zápěstí. Snad jenom výška (கனம்) hodinek může působit lehkou nekompatibilitu s jistými druhy oblečení. Pod manžety košile je skutečně neschováte, na druhou stranu proč takové krásné hodinky schovávat? Nemluvě o tom, že jejich místo je spíš na palubě luxusní jachty, než na plese v Opeře.

Na povrchu hodinek se střídají leštěné (vrchní strana pouzdra a reliéfy na lunetě) a kartáčované (boky pouzdra) plochy, přičemž leštění je pro titan velice neobvyklá úprava a chvíli jsem si proto myslel, že pouzdro je ocelové. Je to až hmotnost hodinek, která prozradí, že něco tak velkého a přitom tak lehkého, respektive nepříliš těžkého, nemůže být vyrobeno z oceli.

Výše jsem se zmínil o otočné lunetě. Ta je prakticky nedomyslitelnou součástí každých potápěčských hodinek. Slouží k odměřování času stráveného pod vodou. Luneta je samozřejmě také vyrobena z titanu. Je vybavena svítícím bodem na pozici „60“, aby bylo možné odečíst čas ponoru i po tmě. Má po obvodu jemné vroubkování, které usnadňuje její úchop při otáčení. Luneta je otočná pouze jedním směrem, எதிர்திசையில். Člověku se tak nestane, že by si omylem „přidal čas“ po který mu vystačí kyslíková zásoba pod vodou. Luneta má 120 „kliknutí“, tedy po půl minutě a lze tak nastavit poměrně přesně.

Číselník hodinek je krásným příkladem toho, jak by měl číselník sportovních/potápěčských hodinek vypadat. Jednoduchost a čitelnost jsou hlavní parametry, když potřebujete rychle a přesně odečíst čas. Index na pozici „12“ je řešen obráceným trojúhelníkem, aby hlavně po tmě usnadnil zjištění, v jaké pozici se hodinky nacházejí. Hlavní hodinové indexy jsou samozřejmě opatřeny luminiscenční barvou a jsou lehce vystouplé. Na fotkách se mohou zdát bílé, ale jejich odstín mi přišel lehce do zelena, ale je to prakticky nepostřehnutelné. Samotná plocha číselníku je matně černá a má při pohledu z určitého úhlu lehce zrnitou strukturu, která spolu s plastickými indexy dává číselníku zajímavou texturu. Označení modelu a údaj o vodotěsnosti nalezneme červeným písmem v horní části číselníku a jméno výrobce písmem bílým v části spodní. Na pozici „půl druhé“ nalezneme datové okénko. Datum je poněkud utopené a dává tak možnost nahlédnout, jak tlustý je číselník hodinek. Lidé s horším zrakem by však s čitelností datumovky mohli mít jisté potíže. Na pozici „6“ najdeme ukazatel rezervy nátahu, což je možné u hodinek s automatickým nátahem považovat za zbytečnost, ale u potápěčských hodinek to slouží jako jistý bezpečnostní prvek – můžete se před ponorem ujistit, že vaše hodinky jsou dostatečně natažené a nevypoví službu, když na nich závisí vaše zdraví a možná i život.

Jednoduchost a účelnost designu číselníku se nutně odrazila i v designu ruček. Hodinovka je poměrně masivní a má šipkovité zakončení, které jí jasně odlišuje od ručky minutové a umožňuje její dobrou čitelnost, i když se zrovna překrývají. Minutová ručka má tvar, který ze všeho nejvíc připomíná čepel širokého meče. Ručky jsou bíle lakované a jejich výplň je tvořena lehce nazelenalou luminiscenční barvou. Sekundová ručka má u svého konce malý obdélník, na kterém je také nanesena luminiscenční barva. Jinak je sekundovka taktéž bílá a její konec je červený. Jako celek funguje barevná kombinace ruček, indexů a číselníku velmi dobře. Kontrast bílé a černé je většinou základem všech hodinek, u kterých je vyžadována dobrá čitelnost. A hra světla, kterou na číselníku tvoří silné safírové sklo, je velice působivá.

Zadní strana hodinek je neméně zajímavá. Šroubovací dýnko není vybaveno průhledem, což by u hodinek vodotěsných do 3000 m šlo jen velice těžko. Ale nápaditost dýnku rozhodně nechybí. Nalezneme zde reliéf kotvy, trojzubce a jakéhosi mořského draka. Tento reliéf patří mezi ty zajímavější, které v současnosti na hodinkách nalezneme. Já osobně bych se přimlouval za více hodinek s takto nápaditě provedeným dýnkem, naproti dnešní módě průhledů na strojek téměř za každou cenu.

Silný dojem ve mně zanechal i bíle prošitý řemen z hnědé teletiny. ஆண்டு, kožený řemen je na potápěčských hodinkách neobvyklý a ano, najdou se i tací, kteří budou tvrdit, že kombinace hnědého řemenu, šedého pouzdra hodinek a černého číselníku nemůže fungovat. A přesto to funguje! Hnědý řemen dává hodinkám úplně jiný rozměr, než který by měly s řemenem černým. Má velice jemnou texturu a navzdory své tloušťce je velmi poddajný a na ruce je skutečně příjemný. Titanová překlápěcí spona zajišťuje rychlé a pohodlné „oblékání“ a „svlékání“ hodinek z ruky. Jedinou výtku bych snad směřoval k tomu, že řemen je uchycen poněkud atypicky ne u konce nožiček, ale velice blízko pouzdru. V současné době je to velice módní řešení, aby mezi pouzdrem hodinek a řemenem byla co nejmenší mezera. Z čistě tradicionalistického pohledu se s tímto řešením nedokážu ztotožnit.

முடிவில் ஒரு சில வார்த்தைகள்

Ač odpůrce současné módy velkých hodinek, musím přiznat že Girard-Perregaux Sea Hawk Pro 3000 m ve mně zanechaly skutečně hluboký dojem. Je to nepochybně vidět i na délce této recenze. Zpracování pouzdra, provedení jednotlivých detailů a různé zvláštnosti do sebe perfektně zapadají a tvoří nadmíru zajímavý celek. I přesto, že málokdo bude tyto hodinky využívat jako skutečný potápěčský nástroj, jsou na tuto možnost skvěle připraveny, extrémní vodotěsnost, chytře umístěná šroubovací korunka a tlusté safírové sklo, to vše dává jasně najevo, že hodinky se vodních radovánek rozhodně nebojí, snad jen kožený řemen by mohl protestovat, ale ten se dá vyměnit za kov nebo kaučuk. Perfektní čitelnost, datum a ukazatel rezervy nátahu z nich činí velmi praktické hodinky na každý den, snad jen jejich rozměry jsou pro mne příliš velké pro denní nošení, ale to je čistě subjektivní věc. Jaké tedy jsou Girard-Perregaux Sea Hawk Pro 3000 மீ? Jsou osobité, perfektně zpracované a na ruce se určitě neztratí. Nepochybuji, že si najdou své oddané stoupence.

கடன் நன்றி butiku Girard-Perregaux v Praze.

ஆசிரியர் textu: Thaddeus ஷை

ஆசிரியர் புகைப்படம்: 🙂 kibi

ஆல்பம் அனைத்து புகைப்படங்கள்.