Archaický vzhled je to, co charakterizuje tyto hodinky.

Precisty typ PRS-20 mají opravdu hluboké kořeny, původní návrh pochází z třicátých let dvacátého století od firmy Rolex, převzatý později firmou Officine Panerai a ještě později několika dalšími výrobci.

Precista PRS-20 Italian

Hodinky mají původ v potápěčských hodinkách osádek „živých torpéd“ italské armády. Tehdy byla požadována vodotěsnost a snadná čitelnost času pod vodou – a s tím související luminiscence.

Pouzdro je z nerezové oceli s velmi zvláštním způsobem uchycení řemenu. Do otvorů v hraně pouzdra se vkládají drátěné nožičky, ty jsou připevněny šrouby. Celé toto řešení nevypadá moc stabilně, ale v praxi se osvědčilo. Pouzdro má rozměry 44 மிமீ துணி korunky, 48 mm s korunkou a tloušťka 11,5 மிமீ. Do nožek se vejde řemen o šířce 24 எப்போது 26 மிமீ.

Precista PRS-20 Italian

Obrovský ciferník měří 37,5 மிமீ. Vyrobený je zvláštní technologií „sendvič“ – luminiscence je nanesena na celé spodní straně a číselné indexy jsou ve svrchní černé matné vrstvě vyřezány. Původní luminiscence bývala radioaktivní, dnes už se, நிச்சயமாக, používá jiná technologie. Luminiscenční vrstvu tvoří Super Luminova C3 nazelenalé barvy.

Precista PRS-20 Italian

Ručky jsou velké, snadno čitelné, s nanesenou silnou vrstvou stejného odstínu luminiscence. A jsou pouze dvě – hodinová a minutová. Jsou povrchově upraveny tepelným modřením oceli a na slunci se překrásně lesknou. Safírové klenuté sklíčko má vnitřní antireflex. Signovaná korunka ve tvaru briliantu je šroubovací do pouzdra, jak se na správné potápěčské hodinky sluší. Ploché šroubovací ocelové dýnko výrobce označil značkou, typem a vodotěsností, která je 100 மீட்டர்.

Precista PRS-20 Italian

Strojek s mechanickým nátahem pohánějící hodinky je upravený (ETA) Unitas 6497 bez vteřinové ručky.Rezerva nátahu strojku je víc než udávaných 48 மணி, v praxi se rezerva pohybuje kolem 54 மணி.

A moje dojmy z nošení těchto hodinek? Pouzdro není zas tak velké a i pro svou nízkou výšku je nošení velmi komfortní. Snadná výměna řemenů svádí k různým experimentům, na fotografiích mají řemen od výrobce Panatime, zdálo se mi, že jeho starý vzhled hodinky vhodně doplňuje.

Precista PRS-20 Italian

Aktuální cena je kolem 365 britských liber a objednat je můžete u firmy Timefactors.com.
Bojoví potápěči italské armády sice vlastně nikdy nic pořádného nedokázali, ale hodinky měli pěkné, இல்லை?

Autor textu a fotografií: 🙂 kibi

Album s dalšími fotografiemi.