Pro někoho “jen plasťáky”, pro někoho nezbytná součást denního života. எனவே எப்படி, hodinky japonské značky Casio tu mají už pár desetiletí své místo. A hodinky řady G-Shock vyvíjené a vyráběné s ohledem na maximální odolnost v nejrůznějších nevlídných podmínkách také. Neobejdou se bez nich třeba vojáci, மீட்பு, plavci, montéři – a určitě vás napadnou i další profese.

Tenhle konkrétní kus “géček” se ke mně dostal v rámci akce “putovní hodinky” – prostě na měsíc užívej tyto hodinky, něco o tom napiš, udělej pár fotek…

šedé provedení

Hodinky Casio G-Shock G-9000 mají plastové tělo (v různých barvách), plastový řemínek a při jejich kosntrukci je zdůrazněna odolnost proti blátu, bahnu, hlíně, vlhku… Hlavně se jedná o konstrukci tlačítek. U jiných hodinek může být pád do bahna problém, u těchto ne. I proto jsou na dýnku označeny postavičkou krtka.

dýnko s krtkem

Pouzdro má rozměry 52x46x17 mm – tedy je “வெறும்”, konstrukce je plastová, dýnko je plechové, ale částečně kryté plastovým kroužkem s výstupky. Výstupky napomáhají skvělému usazení na zápěstí. A to i když je ruka vlhká, zabahněná nebo třeba v neoprenu. Pásek má dvě řady otvorů a dvojitou sponu.

V hodnkách je modul (கேஜெட்) எண்ணிக்கை 3031 s řadou funkcí. Já oceňuji hlavně dvoje nezávislé stopky s možností měřit 1/100 நொடி. a to po dobu až 1.000 மணி. ஆண்டு, mnozí z nás stopky používají pouze pro přesnou přípravu vajíček naměkko nebo špaget. Ale co když budete potřebovat vařit současně vajíčka i špagety? I v této situaci se dvoje stopky hodí. Funkci obou stopek je možné sledovat i v “základním režimu”. Na hodinkách je v tu chvíli vidět současně ubíhající hodiny, நிமிடங்கள், விநாடிகள், den v týdnu a celé datum, tedy měsíc a datum. A dvě řádky segmentů po obvodu upozorňují na právě používané stopky a to v pětiminutových intervalech.

Z dalších technických vychytávek je to třeba timer (odpočet) a to i opakovaný, 24 časových zón (48 உலக நகரங்கள்), 5 budíčků (z toho jeden s funkcí snooze). Budíčky je možné nastavit i na konkrétní datum v průběhu celého roku. Pípnutí jako signál v celou hodinu je samozřejmostí, ale lze ho vypnout. Přepínání času při přechodu na letní nebo zimní čas je snadné, stačí využít funkci DST. Osvětlení číselníku má své samostatné páté tlačítko, je elektro-luminiscenční a velmi dobře podsvětluje celý ciferník. Délku osvětlení lze nastavit na 3 அல்லது 5 விநாடிகள்.

Odolnost těchto hodinek je impozantní a to včetně vodotěsnosti do 200 மீட்டர் – což v praxi umožnuje neomezené potápění bez přístrojů. A v zimě se hodí i odolnost proti nízkém teplotám a to až do -20 stupňů Celsia. Na hory nebo na plavání v ledové tříšti?

A co mi na nich chybí? Snad jen solární dobíjení baterie…

A jak to bylo s tím krtkem? Vzal jsem svého staffbulla do přírody a zkusil jsem, jestli najde, vyhrabe a přinese schované “krtky”. Pes hodinky našel, vyhrabal, ale nedonesl, hrabání ho bavilo prostě víc…

test staffbullem

A Casio G-Shock G-9000 “Mudman” tímto testem nijak neutrpěly.

Cena je příznivá, dají se sehnat už od $100,- . A tak není problém třeba mít víc barevných provedení pro různé situace. Určitě nepotřebujete svéhokrtka”?

Za zapůjčení děkuji gougymu.

ஆசிரியர்: 🙂 kibi

புகைப்படம் ஆல்பம்

a popis všech technických funkcí a vychytávek najdete třeba இங்கே