Kuv yog tam sim no yuav mus ntsib lwm tus saib hom Fortis. Thiab nws yog ib lub rooj sab laj qab ntxiag. Nyob ua si Codename “Stratoliner” Nws rov muaj tus thawj aircraft nrog ib pa alarm coob uas xam nrog rau cov – Boeing 307 Stratoliner. Yog, Cov no nyob ua si cov huab cua hauv paus hniav tsis nezapírají. Ntsia Forts B42 Flieger Chronograph tau tsim nrog nws lub taw coj cov tswv tsev tej check Chronograph. Tsis tas li ntawd tab sis, Tsis ntshai cov dej no saib yog. Tsis Vaj kub siab heev kuv cov cuab yeej cuab tam universal – thiab tsis yog rau pilots.

Kulaté válcové pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli (316(L)) a je velmi mohutné. Z prostých rozměrů to není tak viditelné, ale naživo je mohutnost převládajícím dojmem. Yog hauv txoj kab uas hla ntawm lub bushing 42 millimeters, cov yas 47,5 hli, “lug rau lug” 53,5 mm a tloušťku pouzdra jsem naměřil 15,5 hli. Povrchová úprava pouzdra je dokončena pečlivým kartáčováním na téměř všech plochách. Vim luag? Protože u spodní hrany pouzdra je zkosení, to je vyleštěné. Je to nenápadný a přitom velmi zajímavý detail.

Abych i vám zprostředkoval svůj dojem o mohutnosti tohoto hodinkového pouzdra, připravil jsem vám pro srovnání fotografii spolu s hodinkami Seiko SBBN017 (Tuna yuav), jen připomenu, že ty mají průměr pouzdra 47,5 hli tsis yas. Které z hodinek vám připadají větší a mohutnější?

Masívní jsou na pouzdru i tlačítka a korunka. Qhov no yuav tsis tau tus ntsia thawv rau hauv bushings, přesto výrobce garantuje watertight kev ntseeg mus 200 metres los txog sab dej (podle normy). Ani tlačítka nemají žádné jištění proti manipulaci pod vodou. To ale samozřejmě neznamená, že byste s tlačítky nebo korunkou mohli pod vodou manipulovat. Možná si řeknete, proč to tak zdůrazňuji? Vzpomněl jsem si na povzdech technika, kterému se opakovaně do rukou dostávají hodinky, u kterých se majitel s tímto omezením odmítl smířit, a chronograf opakovaně používá i svém potápění. A hodinky pak opakovaně končí na pracovním stolku hodináře.

Ocelová luneta (43,2 hli) Nws yuav tsis rotating, mírně přesahuje obrys pouzdra. A její eloxovaná vložka nese tachymetrickou škálu. Luneta obkružuje ploché Sapphire siv lead ua (35 hli) s oboustrannou antireflexní vrstvou s modrým odstínem.

Černý matný číselník je sice hodně zaplněný, ale i tak mi připadá logický a přehledný. Popíšeme si ho od okrajechronometrická a sekundová škála, výrazné hodinové indexy, tři subčíselníkydva, které souvisí s měřením času pomocí chronografu, jsou ponechány v lesklé barvě kovu. Na čtvrté straně číselníku výčet doplňuje tradiční široké logo výrobce. Nyob hauv txoj hauj lwm hom “3” výčet doplňuje nenápadná datová apertura. Datový kotouč je černý s nenápadným bílým tiskem. A výčet doplňuje snad ještě nenápadnější aperturaday” – zde vám hodinky připomenou aktuální den v týdnu. A co vlastně znamená drobný bílý trojúhelník s hrotem mířícím vzhůru? To vám číselník připomíná směr otáčení korunky při zrychleném seřizování data v první poloze vytažené korunky. Den v týdnu se seřizuje na druhou stranu.

Jestli i vás zaujalo černo-bílé provedení číselníku, Fortis dělá hodinky i v opačné barevné variantěs bílým číselníkem a černými subčíselníky, Yog, hodinky pak vypadají tak trochu jako medvídek panda.

Ruček u těchto hodinek najdeme celkem šest, tři souvisí se zobrazením času, tři s provozem chronografu. Hodinová i minutová ručka jsou částečně skeletonové, jsou černě lakované a oproti ploše číselníku jsou vidět hlavně jejich bílé luminiscenční výplně. Obě sekundové ručky jsou bílé, ručky čítačů minut a hodin jsou lakované černě, všechny jsou štíhlé, subtilní a přitom funkční a velmi dobře viditelné.

Když už jsem zmínil lub luminescence (Superluminova), luminiscenční výplň mají i grafické hodinové indexy. Luminiscence mi nepřipadala moc výrazná a asi nevydrží svítit moc dlouho. Snad je to jen můj subjektivní dojem.

Srdcem těchto hodinek je švýcarský mechanický kalibr ETA/Valjoux 7750. Skvělý článek, který se mu věnuje, koj yuav nrhiav tau cov ntawm no. Li ntawd, kuv yuav luv luv xwb, že se jedná o mechanický kalibr s automatickým nátahem (jednosměrný pohyb rotoru), který kromě zobrazení času má i komplikaci chronografu (s měřením až do 12 teev), zobrazuje i datum a den v týdnu. Kalibr je možné natáhnout i ručně, Yas, rezervu nátahu má okolo 42 teev.

Na ocelovém šroubovacím dýnku bude asi nápadný hlavně jeho průhled na strojek, průhled je z minerálního skla (26,5 hli). Spodní plocha oceli má hluboce gravírovaný základní technický popis, zkosené boky dýnka jsou leštěné.

Hodinky jsou vybaveny nerezovým tahem (Hlua tes) ntawm ib dav ntawm 20 millimeters – po celé délce, až ke sponě. Ta je signovaná a je vybavena pojistkou proti otevření a také neoprenovou extenzí. I povrchová úprava tahu je dokončena stejně jako pouzdro – Yog li no, “tuam” kartáčováním, ale střední část článků je leštěná. Takto vybavené hodinky nejsou žádný drobeček, váží i se zkráceným tahem 205 grams. Hodinky ale určitě můžete nosit i na moc pěkném Fortis silikonovém pásku (s vůní vanilky) nebo praktickém NATO strapu. Anebo jim i sobě můžete dopřát pohodlný kožený řemínek.

Co dodat na závěr? Pokud se neleknete mohutnosti těchto hodinek, získáte v nich nápadný a přitom velmi praktický nástroja to nejen pro jednoduché měření času. Doplním ještě referenční číslo – 665.10.141 a orientační cenu – 2.800 EUR. Ale zahlédl jsem je prodávat i za cenu těsně pod 2.000 EUR a to už určitě stojí za úvahu.

Tus sau lub cov phau ntawv thiab cov duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Za zapůjčení děkuji Jasonovi.

Yog hais tias koj nyiam saib, Peb cia, Thov, kuv "xav" rau Facebook phab. Nws yog peb lub tswv yim zoo, ua tsaug ntau!