Thaum ib lub sij hawm, kuv muaj ib lub sij hawm, Thaum kuv tsis txawm tawm hauv lub tsev tsis muaj saib. Ua rau kuv muaj hom incomplete tsis tau lawv (Evil tongues thov, Uas kuv tseem incomplete tsis hais tus saib). Ces tuaj tej kev hloov loj nyob rau hauv kuv lub neej thiab xyoo 2002 Tus saib mus txawv tebchaws los ntawm lub dab teg rau tus saib thiab tom qab rau lub drawer thiab li no mus oblivion. Nws muab 14 Xyoo ua ntej kuv tau ntsib Kibi thiab nws piav rau kuv nrog ib co lus nug zoo tswj:, Uas kuv cia li xav tau tus saib thiab pab xaiv ib dab teg tshiab ornament. Tom qab ib tug ntev hesitation vim cov xim thaum lawv tseem, me ntsis steampunk yeej Pej xeem Aviator AW1365-19P.

Jednoduché oceľové púzdro ma okrúhly resp. valcovitý tvar, z ktorého vytŕčajú relatívne veľké (22 hli) hranaté nožičky. Čierny PVD povrch je ešte upravený kartáčovaním a doplnený leštenou lunetou. Hodinky sa robia aj vo farbe oceli a s rôznymi farbami ciferníkov. Na moju prerastenú hnátu bolo treba niečo väčšie, takže rozmer púzdra 44 mm bez korunky asi nikoho neprekvapí. S korunkou je to už 47,5 mm a rozmer lug-to-lug je 50,5 hli. , čo nosia košele s dlhým rukávom možno budú mať trochu problém, pretože hodinkyvďakasvojej výške 12 mm mierne drhnú o manžetu. Zo začiatku mi pripadali trochu ťažké, ale teraz som si na ich 88 gramov zvykol a ani o nich neviem.

Korunka nie je príliš veľká ani veľmi nevyčnieva, ale napriek tomu sa pri ohýbaní občas rada zaryje do ruky. Jej vrúbkovanie mi pripomína čudlíky na starých prístrojoch (niekto by možno povedal, že vodovodné kohútiky) a veľmi dobre pasuje k leteckému vintage dizajnu celých hodiniek. Do púzdra sa nešróbuje a má dve polohy. Prvá je určená na rýchle preklápanie dátumu a tá druhá na nastavenie času. Bežný smrteľník ju teda použije raz za dva mesiace na nastavenie dátumu a dvakrát do roka na nastavenie času. Ja som tak trochu magor a čas si pravidelne nastavujem podľa referenčných hodiniek s rádiovým signálom, takže korunku využívam pravidelne. 🙂

Keďže je luneta na týchto hodinkách len trošku hrubší okraj, namontoval Citizen pekné veľké minerálne sklíčko s priemerom 38,8 hli, ktoré poskytuje vynikajúci výhľad na prehľadný béžový ciferník. Dostupné sú aj iné farebné varianty, ale mne k týmto hodinkám a ich steampunkovému nádychu pasuje práve táto farba, ale rozhodoval som sa naozaj veľmi dlho.

Ciferník tvorí niekoľko sústredných kruhov a na každom sú natlačené nejaké informácie. Prvý tvorí vyvýšená vnútorná luneta, na ktorej sú minútové a hodinové indexy. Ďalším v poradí smerom do stredu je pás s minútami od 05 mus 55. Len na pozícii dvanásť je veľký čierny trojuholník. Posledný kruh je dvojfarebný a zobrazuje hodiny v 24 hodinovom režime. Doobedie je červenou a poobedné hodiny čiernou. Okrem týchto údajov nájdeme na ciferníku už len označenie výrobcu a pohonu Eco-Drive. Na pozícii 3 je veľký výrez, v ktorom je vidno včerajší, dnešný a zajtrajší dátum. Mne sa táto komplikácia veľmi páči, pretože tiež zodpovedá mojej predstave leteckých budíkov a pasuje do celkového dizajnu a atmosféry hodiniek. Dátum je vytlačený bielou farbou na čiernom kotúči. Tento trojdňový režim má výhodu v tom, že ak sa náhodou pozriete na hodinky v momente, kedy je aktuálny dátum zakrytý minútovou ručičkou, môžete aj tak bez problémov zistiť, do ktorého dňa v mesiaci ste sa zobudili.

Keďže sa jedná o veľmi jednoduché hodinky bez všelijakých špeci komplikácií, majú len tri ručičky. Hodinová je krátka a má tvar akejsi kravaty so širokými ramenami. Minútovka je dlhá a tenká ako obušok. Tenučká sekundová ručička je čierna, ale koniec má zafarbený červenou, ktorá trochu uľahčuje rýchle odčítanie sekúnd.

Obe hlavné ručičky sú vyplnené luminiscenčným náterom, ktorý síce svieti krásnou modrou, ale vydrží pri bežnom nosení len veľmi krátko, takže v noci si na ne budete musieť posvietiť. Indexy nesvietia vôbec.

V týchto hodinkách netiká inhouse kaliber J810. Naozaj netiká. Hodinky sú úplne tiché a nevydávajú žiadne zvuky. Len keď s nimi o niečo buchnem tak sa ozvú. Jedná sa o jednoduchý quartz strojček, ktorý zvládalenmeranie času, zobrazovanie dátumu a hacking sekundovej ručičky. Tá sa pri vytiahnutí korunky do druhej polohy zastaví a rozbehne sa až po zasunutí korunky spať do púzdra. Veľmi príjemná komplikácia. Kaliber je poháňaný technológiou Eco-Drive, takže sa netreba starať o výmenu baterky, pretože jej nabíjanie prevezme slnečná energia. Dokonca aj v umelom kancelárskom osvetlení sa hodinky neustále dobíjajú. Ale ide im to pomalšie ako na priamom slnku. Bez dobíjania vydrží batéria zhruba 8 mesiacov a potom stačí vystaviť ciferník nejakému zdroju svetla a hodinky sa automaticky rozbehnú. Takmer vybitú batériu signalizuje spomalená sekundová ručička, ktorá sa pohybuje v dvojsekundových intervaloch. Pôvodne som bol úplne nadšený z presnosti. Za mesiac si hodinky nadbehli zhruba tri sekundy. Potom som ich ale nejaký čas nemal na ruke a zrazu im ušla zhruba minúta a pol. Budem to ďalej pozorovať a dúfať, že sa to ustáli na nejakej rozumnej hodnote. Ukazuje sa, že pri pravidelnom nosení sa odchýlka drží skutočne v rozmedzí niekoľko málo sekúnd za mesiac. Teda za predpokladu, že si nerozhodíte čas pri preklápaní dátumu, lebo ste vytiahli korunku až do druhej polohy.

Na zadnej strane si okrem nánosov špiny a potu môžete pozrieť označenie výrobcu, spôsob napájania batérie, použitý materiál, kaliber a vodotesnosť. Tá je 10 barov, takže hodinky nešetrím a nedávam ich dole ani pri umývaní rúk. Keby som chodil plávať, tak by som si ich tiež nechal na ruke bez obáv z toho, že by sa mohli napiť vody. Zadný kryt je podľa údajov od výrobcu prišróbovaný, ale keďže nie je vidno žiadne skrutky, ale len akési výrezy, tak predpokladám, že sám tvorí jednu veľkú skrutku, ktorá je zašróbovaná do púzdra. Ale skúšať to radšej nebudem.

Pôvodný remeň bol z hrubého a odolného béžového textilu, ale ja som ho pomerne rýchlo vymenil za dlhší a pohodlnejší čierny NATO strap s čiernym hardwarom (PVD). Ten je široký 22 mm a pristane hodinkám ešte viac. Povedal by som, že k nim pasuje ako riť na šerbeľ. Možno by sa hodil nejaký strap s jemným béžovým prúžkom, ale jednak som žiadny nenašiel a dvojak mi plne vyhovuje táto kombinácia, takže ju nehodlám meniť.

Ak hľadáte spoľahlivé a jednoduché hodinky, ktoré by mohli byť zároveň základným kameňom vašej novej závislosti a zbierky, tak ste práve našli. Mne tieto hodinky otvorili bránu k ďalším skvelým kúskom, ale stále ich nosím veľmi rád. A netreba zabúdať ani na to, že aj cena je veľmi príjemná. Oficiálne sa predávajú za EUR 149,00, ale pri troche snahy sa dajú nájsť aj za EUR 119,00 a niekde dokonca aj menej.

Tus sau lub ntawv nyeem: NoFuture NoHope

Tus sau lub duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Yog hais tias koj nyiam saib, Peb cia, Thov, kuv "xav" rau Facebook phab. Nws yog peb lub tswv yim zoo, ua tsaug ntau!