Posledná novinka z dielne švajčiarskeho Urwerku, ktorú stihli už v máji predstaviť v rámci výstavy Baselworld, sa konečne objavila na trhu. Zberatelia netradičných hodiniek a vyznávači priemyselného dizajnu si môžu pripraviť svoje bankové účty.

EMC (Electro Mechanical Control) sú tradičné mechanické hodinky doplnené unikátnym elektronickým modulom, o ktorom bude reč trochu neskôr. Majú vyslovene moderný, žiada sa povedať že už typicky netypický urwerkovský vzhľad. Pomerne robustné hodinky sú široké 43 mm a dlhé 51 hli, hrúbka dosahuje 15,8 hli. Odolnosť voči vode sa testovala len do 30 m (3 ATM), takže na spoločné kúpanie treba zabudnúť.

Telo, vyrobené z titánu a ocele, upúta asymetrickým tvarom – badateľná je snaha spojiť pravouhlú a kosoštvorcovú plochu do jedného celku. Nápadné sú zalomenia v okrajových častiach, vytvárajúce úzke fazety. Horná strana púzdra má veľmi nepravidelný tvar, ktorý sa prispôsobuje hlavne štyrom číselníkom schovaným pod plochými zafírovými sklíčkami. Ako konečné povrchové úpravy púzdra zvolil Urwerk pieskovanie a saténovanie.

Najviac priestoru dostal indikátor presnosti (δ Delta Precision Idicator). Dopĺňa ho malý indikátor rezervy chodu (v tomto prípade je to 80 hodín). Oba číselníky sú navrhnuté ako kruhové výseky. V pravej časti je pod sebou umiestnený sekundový a spojený hodinový a minútový číselník s klasickým kruhovým tvarom. Korunka sa nachádza dolu, nad ťahom, a zdobia ju drobné leštené fazety. Má dve polohy, pričom uvoľňovanie zabezpečuje tlačidlo na zadnej strane púzdra. Najnápadnejším prvkom však zostáva naťahovacia páčka, pripojená k pravému boku tela pomerne masívnym kĺbom.

Pod priehľadným viečkom na zadnej strane púzdra vidno EMC kaliber, vyvinutý priamo v Urwerku a dosahujúci frekvenciu 28.800 kmitov za hodinu (4Hz). EMC systém zahŕňa optický senzor kontrolovaný doskou s integrovanými obvodmi a referenčný oscilátor s frekvenciou 16.000.000 Hz. Na mostíkoch dokonale vyniknú pruhy vytvorené technikou Côtes de Genève.

Ako už bolo spomenuté vyššie, súčasťou týchto mechanických hodiniek je i elektronický modul, ktorý slúži na meranie meškania mechanizmu. Väčšina mechanických hodiniek s certifikátom COSC má presnosť do 5s. za deň, super presné hodinky asi 1s. za deň. I v prípade tých najlepších strojov je dobré nechať ich raz za pár rokov vyladiť u skúseného profesionála. Problémom však ostáva, že ich spresníte len do tej miery, do akej to umožňuje samotný prístroj. Preto EMC prichádzajú nielen s možnosťou sledovania presnosti mechanizmu, ale i s možnosťou nastaviť si vlastné hodnoty. Umožňuje to nenápadná nastavovacia skrutka na zadnej strane tela, polohovateľná v piatich úrovniach (upravuje sa tým aktívna dĺžka špirály). Objavila sa už na legendárnych UR-103, ale ešte bez indikátora presnosti.

Meracie zariadenie je elektronické, ale Urwerk sa šikovne vyhol použitiu baterky a svojím riešením dodal EMC jeho najvýraznejší dizajnérsky prvok. Do hodiniek umiestnili kondenzátor a ručne poháňaný kľukový generátor, ktorý vytvorí dostatok energie potrebnej na poháňanie systému. Len pre zaujímavosť, použitý Generator Maxon® vyvinula švajčiarska spoločnosť preslávená motormi určenými pre rovery, ktoré NASA vysiela na Mars.

Hodinkový generátor sa uvádza do chodu spomínanou naťahovacou páčkou – stačí ju vysunúť doprava a potom pomaly otáčať v smere hodinových ručičiek, tak ako to naznačuje i šípka vygravírovaná priamo na kĺbe. Po niekoľkých otočeniach je potrebné stlačiť malý gombík na ľavej spodnej strane, čím sa spustí meranie meškania. Počas troch sekúnd sa zaznamenáva chod zotrvačníka (ARCAP P40) a následne začne citlivý optický senzor vypočítavať hodnoty. Tie si možno skontrolovať na δ indikátore, kalibrovanom na +20 mus txog -20 sekúnd.

Toho, kto podľahol hračičkárskemu čaru a netradičnému výzoru „EMCčiek“, čaká trochu nepríjemné zistenie – hodinky sú dostupné iba v 55 ks a za cenu asi 120.000 dolárov. Číslo zakúpeného kusu si možno overiť pohľadom na drobný štítok pripevnený na spodnej hrane púzdra, vpravo od korunky.

Urwerk EMC pôsobia na prvý pohľad ako obrazy od Picassa – spočiatku pochybujete o tom, na čo sa dívate, nie ste si istý, čo si máte myslieť, ale pristihnete sa pri tom, že z nich nedokážete spustiť oči. Úchvatné šialenstvo. A čím viac o nich viete, tým sa vám zdajú zaujímavejšie.

Tus sau lub ntawv nyeem: roxtime

Yees duab tau qhov twg los: www.urwerk.com

Yog hais tias koj nyiam qhov xov xwm, Peb cia, Thov, kuv "xav" rau Facebook phab. Nws yog peb lub tswv yim zoo, ua tsaug ntau!