Kos IWC vyrábí hodinky pro piloty více než 70 xyoo. V manufaktuře tak velmi dobře ví, co musí pilotní hodinky zvládnout a vydržet. Po dvou modelových řadách Classic a Spitfire přichází hodinky nesoucí logo amerických elitních pilotůTOP GUN. Pojďme si blíže představit IWC Chronograph Top Gun.

Matné černé pouzdro je vyrobené z hi-tech keramiky. Můžeme ho považovat za raritní, protože se vyrábí složitou a časově náročnou technologickou metodou, kdy je polotovar pouzdra vypálen při teplotách 1500 – 2000 degrees Celsius. Následně je polotovar ochlazen v komplikovaném procesu, ve kterém získá své unikátní vlastnostiextrémní tvrdost, nemagnetičnost, odolnost proti otěru a vůči kyselinám. Proces výroby pouzdra se nazývá CIM (Ceramic Injection Moulding) a vynalezení této metody umožnilo vznik těmto výjimečným hodinkám. Další opracování polotovaru je možné provádět pouze nástroji s diamantovými hroty.

Uvnitř pouzdra se nachází další pouzdro z měkkého železa, v něm je uložen precizní strojek, který je tak chráněn proti vlivu magnetického pole. Rozměry pouzdra jsou následující: 45,5 hli tsis yas, 50 hli nrog yas, 57,5 lug-to-lug a 16,5 hli rau qhov siab. Odolností vůči vodě nevyniká, je stanovena jen na 6 Bar.

Tlačítka chronografu a korunka jsou vyrobené z titanu. Rýhovaná korunka nese logo IWC a ačkoli se můžete na internetu často dočíst pravý opak, tsis muaj hau ntswj rau hauv bushings.

Konvexní safírové sklíčko měří v průměru 37,5 hli, má zvýšenou odolnost proti náhlé změně tlaku vzduchu. Jasně modrá antireflexní vrstva se nachází na obou stranách sklíčka.

Tus hu tau ib tsos kob dub matte. Při jeho tvorbě se designéři inspirovali kokpitem stíhačky, datové okénko připomíná výškoměr. Vnitřní okraj číselníku na 60 úseků rozděluje bíle vytištěná vteřinová/minutová škála. Sled arabských hodinových indexů přerušuje datové okénko na pozici 3, subčíselník na pozici 6 thiab 12 a značka IWC Schaffhausen na pozici 9. Zmíněný mírně zapuštěný subčíselník na pozici 12 patří k chronografu, jedná se o atypický 60 feeb txee. Velké datové apertuře je věnována pozice 3, zobrazují se hned 3 hodnoty, na aktuální datum ukazuje bílý trojúhelník. Nyob hauv txoj hauj lwm ntawm lub 6 se nachází mírně zanořený subčíselník s mimostřednou vteřinovou ručkou. Vytištěná značka na pozici 9 opticky vyvažuje datové okénko. Protože na číselníku chybí třetí subčíselník chronografu, mohu ho prohlásit za velmi přehledný. Čas jsem odečetla ihned a jednoduše.

Typické pilotní ručky s černými lakovanými okraji vyplňuje bílá SuperLuminova. Najdeme ji také na trojúhelníku a bodech na pozici 12 a na třech obdélnících označujících pozice 3, 6 thiab 9. Tes 60 minutového čítače má také černé okraje, je ale vyplněna pouze bílou barvou. Naopak výraznou červenou je vyplněná mimostředná vteřinová ručka. Stejnou červenou barvu najdeme na ozdobném prvkusiluetě letadlana konci jehlovité centrální ručky chronografu. Ta je jinak celá černá s bílou špičkou.

Intenzívní luminiscenční barva zvýrazňuje pozici 12, 3, 6 thiab 9, a samozřejmě hodinovou a minutovou ručku. Odečet času za tmy tak lze zvládnout velmi snadno.

Ve vnitřním pouzdru z měkkého železa tiká in-house kalibr IWC Caliber 89365. Představme si jeho technické parametry: tus zaus ntawm tus 4 Hz (28.800 vph), 35 ložiskových rubínů a skvělou rezervu chodu až 68 teev. Funkce strojku: moos, feeb, hnub thiab chronograph. Chronograf má funkci “flyback”, která umožňuje okamžité zastavení, reset a restart chronografu jedním tlačítkem (nyob rau qhov chaw ntawm lub 4), tlačítkem na pozici 2 se chronograf zcela zastaví. Strojek se před zvědavými pohledy skryl pod pevné dýnko, takže vám ho ukážu na fotografii výrobce. S velkou pravděpodobností je ale v hodinkách pečlivě zdobený, jak to u hodinek IWC zvyklostí.

tau qhov twg los: IWC

Pevné zašroubované titanové dýnko ve středu zdobí velké barevné logoUNITED STATES NAVY FIGHTER WEAPONS SCHOOL”. Okolo loga najdeme gravírovaný text Pilot’s Watch Top Gun, sériové číslo hodinek a značku výrobce INTERNATIONAL WATCH CO. Konečná úprava dýnka je kartáčováním.

Originální černý řemen je vyrobený z karbonu a je podšitý kůží. Mezi nožkami měří 22 hli, kev khawb 17 hli, u pouzdra na výšku 6 hli. Kartáčovaná signovaná překlápěcí spona je také vyrobená z titanu.

Díky použitému titanu jsou hodinky velmi lehké, na strapu se sponou váží pouhých 127,8 grams. Ačkoli jsou poměrně velké, ruku příliš nezatíží.

Unikátní pilotní hodinky značka IWC uvedla na trh v roce 2012 a od té doby si získaly mnoho příznivců. Není se čemu divit, keramické pouzdro vyrobené hi-tech technologií, chronograf s flyback funkcí a titanové dýnko zaujalo celou řadu majitelů. A když přidám připomínku elitní letecké jednotky Top Gun, Nws yog qhov tseeb, že fanoušci pilotních hodinek tento model netrpělivě očekávali. I když letecké hodinky a chronograf nejsou mým šálkem kávy, oceňuji přehledný číselník skvěle čitelný i v noci, úžasně nízkou váhu hodinek, matné černé pouzdro a zajímavý originální karbonový strap.

Hodinky jsme fotografovali v Nyiaj-kub khw Dušák, které najdete ve známé pražské ulici Na Příkopě. A tam si pro ně také můžete dojít a zkusit si je na svém zápěstí. Připravte si 293.800 CZK. Referenční číslo mají IW388001.

Tus sau lub ntawv nyeem: Olie

Tus sau lub duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Za zapůjčení děkujeme Khw muag khoom nyeem ntau 18 xyoo, rau cov khoom Penshop.cz.

Yog kev nyiam koj, Peb cia, Thov, kuv "xav" rau Facebook phab. Nws yog peb lub tswv yim zoo, ua tsaug ntau!