Kos Breitling měla se svými modely hodinek vždycky blízko k leteckému nebo kosmickému využití. Už po desetiletí jsme mohli v produkci najít několik typických modelových řad, naposled jsme se třeba věnovali modelu Hercules (A39362).

Tyto hodinky mají už v názvu připomenutí, že se jedná o hodinky primárně pro vojenské piloty. Možná si vzpomínáte na slavný model torpédového bombardéru Grumman Avenger, který si svůj bojový křest odbyl v bitvě o Midway. A i jinde v Tichomoří byl velmi užitečným, i když snad nevzhledným, bojovým letadlem. A tento letoun sloužil dlouho, nástup proudové technologie ho vytlačil z palub letadlových lodí až v 60. xyoo 20. xyoo pua. Někomu snad mohou takto připadat i tytodnes už legendární – Ntsia. Dnes si něco povíme o modelu Breitling Aeromarine Chrono Avenger.

Cov dimensions ntawm rooj plaub no yog impressive – ntawm txoj kab uas hla ntawm lub (tsis muaj cov yas thiab nyees khawm) 44 millimeters, cov yas 47 hli, “lug rau lug” 53,5 hli, tloušťka pouzdra 17,5 hli. Hodinkám velmi sluší jemná matná povrchová úprava materiálu, tím je v tomto případě titanová slitina. Hodinky jsou pevné, odolné a současně lehké. Tvary pouzdra i jeho masivnost pro vás nebudou žádným překvapením, obojí je pro hodinky modelové řady Breitling Avenger typické.

Vodotěsnost pouzdra výrobce stanovil na 300 metres los txog sab dej (30 ATM), což je více než dostatečná hodnota pro jakékoliv využití i ve vodním prostředí.

Titanová korunka s výrazným vzorem a symbolem značky je šroubovací do pouzdra. Pouzdro ji částečně chrání a obklopuje, je to pěkné i praktické řešení. Stejný vzor jako na korunce najdeme i na plochách tlačítek chronografu. Ovládání je tradičníhorní tlačítko chronograf spouští a vypíná, spodní resetuje naměřené hodnoty.

Jednostranně otočná luneta, která mi, kdoví proč, připadá snad ažrustikální”, má gravírovanou minutovou škálu, zvýrazněné čtvrthodiny a luminiscenční bod na pozici “12”. Aretaci má v 60 ntsiab lus. Obklopuje rovné safírové sklíčko s výraznou oboustrannou antireflexní úpravou. V některých polohách sklíčka vůči světlu není safír vůbec vidět, v jiných bych se zase hádal, že číselník je modrý. Li cas thiaj li, antireflexní úpravě u značky Breitling věnují úžasnou pozornost.

Černý číselník není snadné zahlédnout, jak jsem už psal, silný efekt antireflexu posouvá jeho barvu spíše do modré. Najdeme na něm výrazné bílé číselné hodinové indexy, bílé logo značky, bíle orámovanou datovou aperturu na pozici “3”. Datový kotouč má bílou barvu s černým tiskem a opticky tak částečně nahrazuje chybějící hodinový index. Bíle orámované jsou i částečně zapuštěné tři subčíselníkymimostředná sekundová ručka, Feeb (30) i hodinový (12) čítač chronografu. Subčíselníky mají jemný soustředný guilloché txawv. Jen zmíním, že hodinky se vyráběly i s bílým číselníkem, ten zase celý charakter hodinek výrazně změnil. Místo jako “tuam” hodinky mi varianta s bílým číselníkem připadá víc “xws li”. Ale možná je to jen můj dojem.

Zvláštností je škála po obvodu číselníku, která je cejchovaná 0-100. Speciálně u některých hodinek značky Breitling se s ní můžete někdy setkat. K čemu slouží? Nebudu vás dlouho napínatjejí hlavně využití je při normování hlavně průmyslových procesů. Pokud víte, že třeba výroba jednoho výrobku trvá “30” (tedy necelých 18 vib nas this), snadno si spočítáte, že výroba deseti, dvanácti, patnácti… tej daim. Je to šikovné zvlášť při přechodu přes hranice minut.

Ocelové ručky jsou bíle lakované s luminiscenční výplní. Všechny jsou skvěle čitelné, sekundová ručka chronografu má konec zvýrazněný červenou barvou a luminiscenčním terčíkem.

V hodinkách je skryt mechanický kalibr s automatickým nátahem (tam 42 teev) s označením Breitling 13. Jistě neprozradím žádné tajemství, Thaum kuv nco, že základem je ETA/Valjoux 7750 z produkce koncernu SWATCH Group. Kalibr má 25 cov kabmob pob zeb, jednostranný nátah rotorem automatického nátahu, možnost i ručního nátahu, siv ceev xwmphem ob tes thaum kho (hacking). Kromě zobrazení času a data má i komplikaci chronografu s přesností 1/4 sekundy a délkou měřeného intervalu až 12 teev. Tento kalibr má i C.O.S.C. daim ntawv ntawm khiav neeg. Yog tus zaus ntawm setrvačky 4 Hz (28800 A/h).

Šroubovací oblé dýnko je také titanové. Jak je zvykem u značky Breitling, najdeme zde výrazné plastické okřídlené logo, připomenutí země původu a toho, že strojek v hodinkách má certifikát přesnosti. Díky svému tvaru dýnko sedí perfektně na zápěstí.

Hodinky se dodávají buď na gumovém pásku se signovanou jazýčkovou sponou, nebo s titanovým broušeným tahem a překlápěcí sponou (B2). Majitel těchto hodinek ale vsadil na značkový kožený řemen hnědé barvy se signovanou jazýčkovou sponou a vypadá to také moc dobře. Hodinky s tímto řemenem váží pouze 102 grams. Na tak mohutné hodinky je to vážně mimořádně nízké číslo!

Kuv lees txim, že s těmito tool hodinkami jsem se loučil jen velmi nerad a vzhledem k aktuální ceně, která atakuje hranici £2700, mám zase o čem přemýšlet. Cas kuv hlub koj? Hodinky se v této podobě už nevyrábí, takže zbývá už jen nákup staršího kusu (referenční označení E13360 ). Jen si dejte při nákupu “ob txhais tes” opravdu velký pozor, tyto hodinky patří mezi nejčastěji padělané modely. Kontrola pravosti hodinek u autorizovaného prodejce by v tomto případě měla být samozřejmostí!

Možná by vás zajímala i recenze podobných hodinekBreitling Avenger Seawolf Titanium?

Tus sau lub cov phau ntawv thiab cov duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Za zapůjčení děkujeme Milanovi.

Yog hais tias koj nyiam kev xyuas, Peb cia, Thov, kuv "xav" rau Facebook phab. Nws yog peb lub tswv yim zoo, ua tsaug ntau!