Potápěčské hodinky značky Seiko jsou dnes právem už opravdovou legendou. Získávají dokonce od svých fandů přezdívky a tak se můžeme potěšit hodinkami s označením Dab, Samurai, sumo, Tuna yuav. Tento model Seiko má jen oficiální označení Marinemaster Professional 300m Diver (SBDX001), trochu se až divím, že už svoji přezdívku nezískaly. Tyto hodinky jsou ve vyšší třídě, nejsou tak levné jako základní modely, jejich cena se pohybuje nad 2.000 USD. Cia wb mus saib ua ke, jestli za ty peníze stojí.

Ocelové nerezové (316(L)) pouzdro je jiné, než jsem zatím měl možnosti na jiných hodinkách vidět. Tvoří ho monoblok oceli (monocoque), je tedy celé z jednoho kusu a to včetně dýnka. Yog nws txoj kab uas hla 44 millimeters (tsis muaj cov yas), výška hodinek je 14,6 hli thiab “lug rau lug” 50 hli. U velikosti se na chvilku zastavím. No saib, i když jsou odolnější a mohutnější než třeba SBDC SUMO, přesto při přímém srovnání vypadají menší a dle mého názoru se hodí pro jakékoliv zápěstí. Povrchová úprava pouzdra má finální úpravu v kombinaci leštěných a kartáčovaných ploch. Celé pouzdro působí velmi oblým dojmem, bez zbytečných výčnělků, kuv xav li, že hodinky nebudou zachytávat o výstroj, Kuv yeej tsis paub, co pouzdru vytknout.

Vodotěsnost pouzdra je už v názvu hodinek, yog 300 metres los txog sab dej, approx. 30 ATM. A znovu připomenu, že u značky Seiko to neznamená “ib pab ntawm mus txog rau”, tab sis npog “tsawg” – tedy reálných 300 metrů ponoru. Nejde tedy o nějakou vypočítanou teoretickou hodnotu, ale jde o reálné číslo, hodinky byly testovány v hloubce přes 600 m! Honba za co nejvyššími hodnotami vodotěsnosti některých značek je sice impozantní, ale tak trochu zbytečná. Nezbývá než připomenout slova klasika: “Co tam s tím?”. Raději mám na ruce hodinky s reálnou hodnotou 300 metrů než s teoretickou 3.000. Ale přiznávám, že toto téma je kontroverzní a rád si vyslechnu i jiný názor.

Korunka je šroubovací do pouzdra a částečně jím krytá. Její těsnění je jako u jiných modelůO kroužky a těsnění přímo v korunce. Konstruktérům značky Seiko je někdy vyčítáno, že pro její těsnění proti vodě nepoužili nějakou rafinovanější techniku, když se jedná o vyšší model značky. Ale já to chápu, využívají prostě systém, který se už po desetiletí spolehlivě osvědčil a perfektně funguje. Korunka nemá logo, stejně jako na původním historickém vzoru z roku 1968.

Ocelová luneta je jednostranně otočná a aretaci má ve 120ti bodech. Horní plocha je černá, lesklá a v ní jsou laserem vypáleny bílé značkypřímo do horní plochy lunety, technologii výroby moc nechápu, ale vypadá to pěkně. Povrch netvoří ani eloxovaný plech a pravděpodobně ani keramický materiál. Kromě minutové škály je na horní ploše zvýraznění “12” trojúhelníkem s luminiscenčním bodem. Konstruktéři lunetě a jejímu otáčení asi věnovali velkou pozornost a její pohyb vyžaduje přesně tu správnou sílu. Její otáčení je současně jisté, přesné i příjemné. Ntawm txoj kab uas hla ntawm lub Lunette no 42 hli, je tedy o 2 mm menší než pouzdro a snad díky tomu hodinky vypadají na ruce menší.

V pouzdře je zasazeno silné (3 hli) klenuté minerální (borosilikát) tvrzené sklíčkou Seiko má obchodní název “Hardlex”. Yog nws txoj kab uas hla 30 hli, sklíčko má i vnitřní antireflexní vrstvu. Pokud by někdo toužil po tomtéž sklíčku z extrémně tvrdého a odolného safíru, je výměna možná. Jak minerální sklíčko tak i safírové mají své výhody i nevýhody, kuv xav li, že rozhodnutí je spíše věcí osobních preferencí majitele.

Černý matný číselník nevrhá zbytečné odlesky, je přehledný a velmi dobře čitelný. Hodinové indexy jsou výrazné plastické kovové s luminiscenční výplní, mají kulatý nebo hranatý tvar, nyob rau qhov chaw ntawm lub “12” má tvar štítu. Je tu i bíle vytištěná minutová škála, označení značky, qauv, dej impermeability, automatické funkce strojku a také bíle orámovaná datová apertura na pozici “3” – s bílým datovým kotoučem a černým tiskem.

Ocelové ručky mají sice jednoduchý mečovitý tvar, ale současně poměrně složitý průřez a kombinaci leštných okrajů a pravidelně broušeného středu, s bílou luminiscenční výplní. Díky tomu jsou perfektně čitelné za všech světelných podmínek. Při velkém zvětšení, které mi umožňuje makrofotografie, často najdu drobné nedokonalosti třeba na hranách ruček, ale zde jsem viděl dokonalost bez ohledu na stupeň zvětšenítomu říkám kvalita bez kompromisů. Indexy číselníku i výplň ruček je z luminiscenční barvy Lumibrite, luminiscence je tradičně velmi dobrá, snad až dokonalá.

V hodinkách je Seiko in-house mechanický kalibr s automatickým nátahem 8L35. S tímto kalibrem se můžeme setkat i u nejvyšší Seiko řadyje to vlastně levnější varianta kalibru Grand Seiko 9S55, rozdíl je třeba v povrchové úpravě a adjustaci. Nws yog resistant, txhim khu kev qha thiab raws caliber. Kromě zobrazení času má i komplikaci data s rychlým překlápěním při seřizování. Rezerva nátahu je celých 50 teev, natahování je možné i ručně korunkou, při seřizování se zastavuje vteřinová ručka (hacking). Yog tus caliber 26 cov kabmob pob zeb, setrvačka má frekvenci 4 Hz (28.800 A/h). Dělají se i podobné hodinkys pouzdrem větším a vyšším o 2 milimetry a s kalibremspring drive” 5R66Amodely mají označení SBLAxxx.

Ucelený obrázek o tomto kalibru si můžete udělat třeba z fotografií na webu seikoholics.yuku.com.

Yog qhov uas tus: seikowatches.com

Dýnko těchto hodinek je výrazně jiné, než jaké jste zatím asi měli možnost vidět, je totiž pevné a to doslova. V případě servisu je ke strojku přístup ze směru číselníku. Je to určitě složitější, ale současně je to výhodamenší možnost selhání těsnění pod šroubovacím dýnkem i celkově větší tuhost celého pouzdra. Kromě několika technických nápisů najdeme uprostřed dýnka už jen plastickou stylizovanou “yoj”, symbol, který spojuje všechny potápěčské hodinky značky Seiko. Na dýnku najdeme i zmínku o tom, že hodinky nemají héliový ventil, prostě ho nepotřebují. Jsou tak utěsněné, že se bez něj obejdou a je možné je používat i v atmosféře s héliovou směsí.

Txav steel (Hlua tes) je jedním slovem perfektní a stejně tak i titanová spona. Tah je vyroben z plné oceli a to včetně koncovek. Povrchovou úpravu má kartáčovánímstejně jako nožky pouzdra, ale s úzkými leštěnými pásky středních článků.

Překlápěcí spona má dvě pojistky proti otevření a unikátní systém prodloužení místo neoprénové extenze. Ten se ovládá vnější plíškovou pojistkou proti otevření. Spona je tak úžasná, že jsem po ní už dlouho toužil ke svým SUMO. Nedávno se mi ji podařilo sehnat a díky stejným rozměrům i bez problémů vyměnit. Kuv yuav hais, že drobné úpravy obvodu tahu, které umožňuje, jsou opravdu velmi návykové. Zatím je to asi nejlepší spona, kterou jsem na hodinkách vůbec kdy viděl. Hodinky i s tahem v plné délce váží 210 grams.

Můžete se podívat na detail prodloužení spony. Tah bez problémů vyměníte třeba za látkový NATOstrap nebo kožený řemen, tus txhais taw tau lub suab txheem 20 mm a díky tomu, že jsou provrtané, výměnu zvládnete i bez speciálního nástroje.

Většina hodinek pro potápěče stejně skončí na zápěstích v kancelářích a do vody se podívají snad jen při šnorchlování na dovolené. Asi to bude osud i většiny hodinek Marinemaster. Ale je dobré vědět, že právě tyto hodinky jsou připraveny na profesionální využití i pod vodou. Se ctí snesou srovnání s obdobnými hodinkami ze švýcarské produkce, ať se jedná třeba o značku Omega, Rolex anebo i jiné. Značka Seiko má v České republice spíše pověstlaciných spolehlivých hodinek”, proto možná i vás překvapí cena tohoto modelu. Ale já se domnívám, že cena není nijak přehnaná a tyto hodinky za ty peníze opravdu stojí. Nws yog ib tug hlub, že řadu Marinemaster k nám regionální distributor nevozí.

Tus sau lub cov phau ntawv thiab cov duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Za zapůjčení děkujeme “instant”.

Přímé srovnání Seiko MM a Rolex Deepsea Seadwellerwatchuseek.com.

Yog hais tias koj nyiam kev xyuas, Peb cia, Thov, kuv "xav" rau Facebook phab. ua tsaug ntau!