Možná i vás zajímá, jak vypadají nejdražší hodinky na světě? S luxusními hodinkami se setkáváme poměrně často – Txawm hais tias tus, co to vlastně znamenáluxusní hodinky”? Dražší než 100.000 CZK? Nebo nad milión? Víc než deset miliónů? Za tyto hodinky nabízejí částky v osmimístných sumách, samozřejmě v USD. A navíc v roce 2008 to byly nejsložitější hodinky na světě. Jmenují se Breguet No. 160”, jsou známé také jako Marie-Antoinette los sisThe Queen.

Poslechněte si příběh jejich vzniku. Nyob rau hauv lub xyoo 1782 začal Abraham-Louis Breguet pracovat na výjimečných kapesních hodinkách pro královnu Marii-Antoinettu. Práci zadal neznámý obdivovatel Marie-Antoinetty, má se za to, že to byl její přítel a milenec hrabě Axel von Versen. Měly obsahovat v té době všechny známé komplikace (dohromady 23) a tak se práce na jejich vzniku protáhly až na 44 xyoo. Byly hotové v roce 1827, Yog li no, 4 roky po smrti Bregueta a 34 let po násilné smrti Marie-Antoinetty.

Pouzdro z 18 karátového zlata měří v průměru 60 hli, křišťálovými průhledy si můžete prohlédnout strojek, který se skládá z 823 qhov chaw ntawm lub. Mnoho součástek, které se běžně vyráběly z mosazi, jsou zde vyrobeny ze zlata.

Breguet No. 160 byly nakonec prodány markýzi de la Groye, poté je v roce 1887 od anglického sběratele hodinek koupil Spencer Brunton a několikrát změnily majitele, až je zakoupil sběratel hodinek Breguet Sir David Lionel Salomon. Jeho dcera Věra založila muzeum L.A. Mayer Institute for Islamic Art v Jeruzalémě a darovala mu sbírku otcových hodinek včetně Breguet No. 160.

Na fotografii si můžete prohlédnout originální kus, který byl uložen v muzeu jako součást kolekce Davida Lionela Salomona a byly tam až do 15.4.1983, kdy byly ukradeny. V té době měly hodnotu přes 30 mil. USD. Pak se hodinky na dlouhé roky ztratily a nebylo po nich ani vidu ani slechu.

tau qhov twg los: Breguet

Když Nicolas Hayek v roce 1999 získal značku Breguet, chtěl světu poskytnout hodinky, které se zapíší do historie haute horlogerie (vysoké hodinařiny). Rozhodl se vyrobit reprodukci ukradených kapesních hodinek Breguet No. 160. Práce začaly v roce 2005 thiab nyob rau hauv lub xyoo 2008 byly hodinky Marie-Antoinette představeny na BaselWorldu. V té době se jednalo o nejsložitější hodinky na světě a nyní stále patří do první pětice.

Hodinky byly rekonstruovány pouze na základě obrázků originálu a mají také komplikaci automatického nátahu, minutový repeater (zvonkohra hraje počet hodin, čtvrthodin a minut), plný věčný kalendář, rovnici času (equation of time, zobrazení slunečního času proti občanskému), fázi Měsíce, Dhia teev, indikátor rezervy chodu a bimetalový teploměr. Centrální vteřinová ručka může být kdykoli zastavena a opět spuštěna. Obsahují také jedinečnou ochranu setrvačky proti nárazu Double Para Chute, uas nyob rau hauv 1790 vynalezl Breguet. Jak se dílo podařilo, Koj yuav saib tau cov duab.

tau qhov twg los: Breguet

Hodinky jsou usazené v boxu ze dřeva dubu Royal, oblíbeného stromu Marie-Antoinetty, který rostl ve Versailles. Výroba boxu samotného stojí víc než 100.000 USD. A kolik stojí hodinky? Neexistuje žádná stanovená cena, ale podle informací, které byly dostupné při jejich uvedení v roce 2008, se pohybuje v desítkách miliónů amerických dolarů.

tau qhov twg los: Breguet

Příběh Breguet No. 160 ale nekončí. Hodinky se po peripetiích v roce 2007 v tajnosti vrátily zpátky do muzea L.A. Mayer Institute for Islamic Art a zloděj Na’aman Diller byl nakonec odhalen. Bohužel zemřel v roce 2004 na rakovinu, dřív, než byl případ zcela vyřešen a spravedlnost mohla dojít naplnění. Nakonec se našlo 42 z celkem 192 vzácných starožitných ukradených hodinek, z toho bylo 38 značky Breguet. Yog qhov nthuav, že izraelská strana po návratuThe Queenje nechtěla nechat u Breguet renovovat, což svádělo k různým pochybnostem a podezřením. Především Nicolas Hayek měl velký zájem si originál pečlivě prohlédnout a porovnat s novodobým provedením.

Tus sau lub ntawv nyeem: Olie

Yees duab tau qhov twg los: Breguet

Yog hais tias koj nyiam qhov xov xwm, Peb cia, Thov, kuv "xav" rau Facebook phab. ua tsaug ntau!