Koj puas paub lub Swiss hom Arnold & Tus tub? Nws pib thaum pib 1764, Thaum John Arnold founded txoj kev lig kev cai ntawm no hom nyob rau London. Nws tsis ntev los ua ib tug neeg siv khoom rau tus vaj ntxwv ntawm tus Faj tim teb chaws British, George III. Thiab uas ua rau nws ib tug txiv neej nplua nuj heev. Nyob rau hauv lub xyoo 1770 Tub Roger nkaus tsev neeg ua hauj lwm thiab lub hom kis tau nws daim ntawv tam sim no. Keeb kwm ntawm no hom kuj theem ib daim ntawv teev cov kawm tau zoo, Yog clocks thiab watches tau nkag, ntawm lwm yam, rau lub navigation ntawm tus muaj koob muaj npe rog, Thiab muaj coob tus txiv neej nto moo tau ntsib lawv – James ua noj, Dr. Livingstone, John Franklin, Sir Ernest Shackleton thiab daim ntawv mus rau. I dnes zdobí mnohá slavná zápěstí hodinky této značky, vždy jsou elegantní, ale ne nutně jednoduché, produkce in-house kalibrů zahrnuje i takové perly, jako je komplikace Tourbillon.

Možná si pamatujete na naši recenzi hodinek Navigator Scout Nightflight? Dnes bych vám rád krátce představil hodinky sice o mnoho nenápadnější, ale při bližším pohledu také velmi zajímavé. Vyrábějí se v několika variantách materiálů i konečné úpravy in-house kalibrů, vždy jako limitní edice. Ohromující jistě je, že varianta těchto hodinek z bílého zlata získala na výstavě Jewellery Arabia xyoo 2012 první cenu v prestižní kategoriiBest Classical Watch”. Tyto hodinky mají velmi vznešené kořeny, jsou moderní variantou na hodinky, které John Arnold vytvořil pro krále Jiřího III. I proto v nich můžeme rozeznat jednoduchou vznešenost a současně nenapodobitelný britský styl.

Pouzdro hodinek se vyrábí z různých materiálů, hodinky můžete mít z 18 Carat dawb kub, Kub sawv (tseem 18 carats) nebo z nerezové oceli. Vždy má průměr 40 mm a tloušťku pouhých 7,7 hli. V pouzdře je zasazené safírové sklíčko s antireflexní vrstvou. Safírový je i průhled na strojek v dýnku. Povrchová úprava útlého pouzdra je vždy leštěním. Pokud ale chcete opravdu exkluzívní model, můžete mít i lunetu osázenou broušenými diamanty. Vodotěsnost pouzdra je jen 30 metrů vodního sloupce podle normy, v praxi to znamená jen odolnost proti stříkající vodě, ani plavání s těmito hodinkami vám nemohu doporučit. Jistě vás nepřekvapí, že k hodinkám patří ručně šitý řemínek z kůže lousianského aligátora a spona ze stejného materiálu jako je pouzdro.

I číselník lze mít na hodinkách v několika variantách. Nejzdobnější je asi černý antracitový s povrchovou úpravou “Sunray”, ale i jednodušší číselníkyčerný antracitový nebo světlý stříbrný jsou velmi zajímavé. Plastické hodinové indexy a ručky hodinek se liší podle materiálu pouzdrai zde najdeme zlato nebo nerezovou ocel, případně pokovení rhodiem. Velmi se mi líbí celkové proporce i provedení vteřinového subčíselníku na pozici “6”.

 

V hodinkách čas odtikává velmi zajímavý strojekin-house ručně sestavovaný manufakturní kalibr Thiab&Nrog 1001. Je výjimečný hned několika různými parametry, už jeho subtilní rozměry jsou zajímavé, průměr strojku je jen 30 millimeters, výška je pouhých 2,7 hli! Do těchto miniaturních rozměrů se podařilo vtěsnat mimo jiné dva pérovníky, ty spolu dohromady zajistí běh hodinek po dobu 80 teev, tej no yog kev ceev, Yas. Pohon dvěma pery má současně pozitivní vliv na konstatní sílu k pohonu hodinek a tím na přesnost strojku. Setrvačka kmitá rychlostí 21.600 viav vias nyob ib teev (3 Hz). Osazeno zde je 21 cov kabmob pob zeb.

Kalibr je krásně zdobený, můstky jsou z alpaky s potahem rhodia a nesou krásné ženevské pruhy (Tsib lub Genève Côtes), základní deska má konečnou úpravu perličkováním, všechny hrany jsou ručně broušené a leštěné. Šroubky jsou leštěné a modřené. Mluvím o variantě s pouzdry z drahých kovů, varianty s pouzdrem z nerezové oceli jsou neméně krásné, ale můstky nejsou alpakové, nejsou také rhodiované, ale černěné a šroubky jsou jen leštěné.

Cov watches kuv xav yuav li cas? Snad i vás okouzlila jejich preciznost a nadčasová elegance. Kuv ntseeg tias, že různé varianty se hodí pro různé příležitosti, od ryze formálních událostí až k neformálnímu oblečení pro chvíle pohody. Odlišné materiály a způsoby provedení nejsou na úkor kvality, všechny modely jsou vyrobeny naprosto precizně.

Za zlatý model se “Sunray” číselníkem zaplatíte 16.500 USD (tsuas 250 tej daim), za variantu z nerezové oceli už jen okolo 10.000 USD (také jen 250 tej daim). Světlé varianty číselníku jsou ještě o něco vzácnější, bude jich vyrobeno pouze 100 tej daim. Ceny hodinek jsou sice impozantní, ale domnívám se, že přiměřené.

Tus sau hauv cov ntawv nyeem: 🙂 kibi

Yees duab tau qhov twg los: arnoldandson.com

Yog hais tias koj nyiam qhov xov xwm, Peb cia, Thov, kuv "xav" rau Facebook phab. ua tsaug ntau!