V dnešní době je u mnoha hodinek v módě dýnko s průhledem, abychom mohli obdivovat precizní hodinářskou práci, která by nám jinak zůstala skryta. Některé značky toto pozvedly na úplně jinou úroveň tím, že mají ve své nabídce takzvané „skeletony“. Hodinky postrádají klasický číselník a stroj je tedy vidět i z přední strany. Navíc základna stroje a můstky jsou ořezány na absolutní minimum a ornamentálně zdobeny. V dnešní recenzi se podíváme na Audemars Piguet Royal Oak právě ve skeletovaném provedení.

Cov ntaub ntawv kev:

Cov ntaub ntawv saib yog ua los ntawm 18 karátového růžového zlata a má průměr ideálních 39 hli. Výška hodinek je pak pouhých 9,4 hli. Hodinky tudíž krásně vklouznou i pod manžetu košile. Povrchová úprava je provedena broušením, které trochu stahuje lesk růžového zlata. Na obou stranách hodinek nalezneme safírové sklíčko s antireflexem. U takto takřka umělecky zpracovaných hodinek překvapí šroubovací korunka. Vodotěsnost je solidních 50 m, ale kontakt s vodou by se zcela určitě nelíbil řemínku z krokodýla se zlatou překlápěcí sponou.

Hlavním nosným prvkem hodinek je zcela bez pochyby jejich strojek. Kos Audemars Piguet je známa svými výborně zpracovanými in-house strojky, které vykazují jak skvělé technické vlastnosti, tak výborné estetické kvality. Stroj s označením Calibre 3129 není v tomto ohledu výjimkou.

Poskytuje pouze základní funkci zobrazení času pomocí hodinové, minutové a centrální sekundové ručky. Nws muaj ib 239 Cheebtsam, což je na strojek bez komplikací poměrně slušné množství. Je vybaven automatickým nátahem, přičemž rotor je vyroben z 22 kub carat. Yog tus zaus ntawm setrvačky 21.600 oscillations/teev (3hz), pob zeb 38 a rezerva chodu je úctyhodných 60 (h).

Celý stroj je osekán na absolutní minimální množství kovu, tudíž je každá jeho část velmi dobře viditelná.

Kuv impressions ntawm tus saib:

Pouzdro hodinek Audemars Piguet Royal Oak patří mezi klenoty designu 20. xyoo pua. Jejich vzhled stvořil geniální designér hodinek Geralt Genta a hodinky i po čtyřech dekádách vypadají stále skvěle a nebylo potřeba jejich základní vzhled příliš měnit. Zpracování pouzdra nelze cokoliv vytknout, máme co do činění se značkou takzvané vysoké hodinařiny a v této lize se chyb nikdo nedopouští. Jedinou výhradu bych snad měl k šestihranné korunce, která není úplně příjemná na manipulaci. Zbytek včetně osmiúhelníkové lunety, která je hlavním rozpoznávacím prvkem řady Royal Oak, si dovolím posoudit jako skvělý.

Nejvíc na hodinkách samozřejmě zaujme jejich stroj, který zároveň tvoří jejich číselník. Čitelnost hodinek je i ve změti součástek hodinového stroje stále dobrá. Stroj má černou povrchovou úpravu a zlaté ručky na něm velmi dobře kontrastují. Okolo číselníku nalezneme prstenec s hodinovými a minutovými indexy – tudíž po praktické stránce jsou hodinky bez výhrad. Ručky i hodinové indexy jsou navíc svítící, tudíž i po tmě zjistíte, kolik je zrovna hodin.

Stroj hodinek je krásná a čistá práce. Kombinace zlatého rotoru s černými můstky a základnou je velmi výrazná. Obecně kombinace zlaté a černé prostě funguje. Potěší lehce nadstandardní rezerva chodu a díky propracovanému systému vyvažování setrvačky budou hodinky zcela jistě i velmi přesné.

Ob peb tug hais lus ib lo ua conclusion:

Mám rád jednoduché a nepřekombinované hodinky. Málokdy se stane, že by se mi skeletonové hodinky líbily tak moc jako tyto. Je to dané především jejich střídmými rozměry. Na ruce sedí naprosto perfektně a díky tomu, že jsou tenké, bych se ani nerozmýšlel vzít si je k obleku. Pokud vám standardní model přijde poněkud nudný, tak skeletonové Audemars Piguet Royal Oak Vás nebudou nudit rozhodně nebudou!

 

Tus sau lub ntawv nyeem: Txaj qhov muag Táda Tadeusz

Tus sau lub duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Za zapůjčení děkujeme Boutique Audemars Piguet nyob rau hauv Prague, rau cov khoom PenShop.cz.

Yog hais tias koj nyiam kev xyuas, Peb cia, Thov, kuv "xav" rau Facebook phab. ua tsaug ntau!