S hodinkami značky Alpina nrog peb koj kev nyob ib ntus thaum rau lub sij hawm ob. Nws yog ib tug ntsis neglected Swiss hom, tab sis qhov tseeb yog nthuav txawm, Nws yog tus niam hluas hom Frederique Constant. Uas niaj hnub no muaj cov qub chaw ntau lawm thiab cov cav tov, qhov twg cov in-house lwm kom zoo nkauj. Keeb kwm ntawm lub hom Alpina pib thaum lub 1901, Thaum twg lub tuam txhab ntawv npe Hologere (Yog li ntawd, nws tseem loj tshaj lub Frederique Constant) sau npe hauv qab no lub npe. Ntawd kub ntev li kom txog rau thaum lub xyoo 1970, Thaum lub ntsoog tshwm sim los ntawm qhov advent quartz tshuab saib kev lag luam muaj coj mus rau lub demise ntawm lub hom. Tab sis, hauv lub xyoo 2002 byla značka vzkříšena a vyrábí sportovnější verze jako doplněk k formálním modelům Frederique Constant. A návrháři berou inspiraci i u starších modelů původní značky Alpina. Inspirace těchto hodinek modelem z roku 1930 je viditelná a je důstojnou připomínkou tradice této značky. Už původní model patřil ke špičce technologického vývoje a to aplikováním vlastního principu “4” – tedy odolností proti magnetickému poli, odolností proti vodě, odolností proti poškození nárazem a materiálem pouzdra, nerezovou ocelí.

Historie leteckých hodinek se začala na konci 30. xyoo 20. xyoo pua (1930nrog), i tyto totiž patří do oné pomyslnékrabičkyleteckých nebo navigátorských hodinek. Yeej muaj tseeb tiag, že značka Alpina nepatří k původní pětici značek, které tyto hodinky původně vyráběly (více zde), ale i tak jejich vzhled je naprosto jednoznačný a svébytný a označenípilotní hodinkyk nim jistě patří. Svébytné jsou i rozměry, průměr pouzdra (tsis muaj cov yas) je totiž celých 50 millimeters! Vyrobeno jich je jen omezené množství kusů, tato limitní edice je myšlena jako pocta pilotům, navigátorům, a je to jistě zajímavé překvapení pro fanoušky letectví i hodinek. Xwb 1883 kusů jako připomínka jubilea značky. Pojďme se na tyto zajímavé hodinky podívat podrobněji.

Nerezové ocelové pouzdro má průměr bez korunky 50 millimeters, thaum kuv sau tau, Nrog cov yas ntawd twb 55 hli. Pouzdro je ale silné pouze 11 hli, takže by neměl být problém, aby se vešlo třeba do manžety. Pouzdro má povrchovou úpravu kartáčováním na všech plochách kromě lunety, Nws yog polished. Více asi napoví fotografie. Vodotěsnost pouzdra je jen 3 ATM, hodinky jsou tedy odolné maximálně proti stříkající vodě. Postříkání hodinek při mytí rukou nebo při dešti se tedy bát nemusíte, ale na plavání nebo do sprchy tyto hodinky určitě vhodné nejsou.

Můžete je porovnat s hodinkami, které byly vzorempůvodním pilotním modelem z roku 1930.

tau qhov twg los: alpina-watches.com

K leteckým hodinkám patří i typická korunka ve tvarudiamantu”, kterou lze snadno obsluhovat, dokonce i v rukavicích. Při porovnání je patrné, že původní korunka byla oblejší, ale tato se mi líbí víc.

Safírové sklíčko s antireflexní vrstvou se klene nad číselníkem, i ono je obrovské, průměr je celých 42 millimeters.

Yog tus hu matte dub, i když to tak moc nevypadá, modrý antireflex sklíčka černou barvu trochu přebíjí a často je tedy vidět krásný modrý nádech. Číselník je jednoduchý a přehledný, kromě výrazných číselných hodinových indexů a značky “Alpina” na něm najdeme už jen po obvodě vytištěnou minutovou škálu – Yog, i mně vrtalo hlavou, proč jsou pětiminutové indexy kulaté, ale pak jsem uviděl původní model z 20. století a měl jsem jasno. Neruší ani mimostředný subčíselník s malou vteřinovou ručkou, oproti původnímu modelu se přestěhoval z pozice “9” nyob rau qhov chaw ntawm lub “6”, já tuto změnu vítám, celkovému vzhledu číselníku to, kuv xav li, prospělo.

Leštěnébreguetovskéručky ve tvaru dvouvrtulí” lawv yuav tshwmsim zoo heev. Obě mají výraznou luminiscenční výplň. Mimostředná vteřinová ručka je nalakována bíle.

Hodinky mají impozantní i luminiscenci (zelený odstín) a to nejen na ručkách a indexech číselníku, ale nezvykle i na logu výrobce.

V hodinkách tiká švýcarský strojek z produkce koncernu SWATCH – ETA/Unitas 6498. Tento kalibr je dnes už klasickýdříč”, vznikl původně pro kapesní hodinky, ale i po takřka sto letech má své nezastupitelné místo v hodinkovém světě. Najdete ho mimo jiné i v produkci značky Officine Panerai a v mnoha dalších. Pro hodinky Alpina je typické precizní zdobné, ale ne přehnané provedení kalibru. Můstky zdobí ženevskými pruhy (Cotes-de-geneves), šroubky jsou modřené a spolu se 17 rudými ložiskovými rubíny a gravírovaným a zlaceným logem je to velmi krásný pohled. Zaus rau ntawm tus caliber no 2,5 Hz (18.000 A/h) a rezerva ručního nátahu je přes 48 teev. Setrvačka má mikroregulaci pro precizní seřízení a také ochranu proti poškození nárazem Incabloc.

Dýnko mají hodinky velmi zvláštní, je totiž dvojité. S tímto řešením jsem se setkal prvně, i když ho znám už z dřívější doby, třeba u teevemus Longines “Lindbergh, které mají řešení podobné. Plechové plné dýnko s ostrým gravírováním je totiž možné po stisku tlačítka vedle korunky odklopit a kochat se pohledem na strojek. Vnitřní strana dýnka je zdobena perláží (perlage) – leštěním s typickou stopou. Určitě skýtá další možnosti pro personalizaci hodinek, třeba pro vyryté věnování nebo jméno majitele, variant je určitě mnoho.

S odklopeným dýnkem vypadají hodinky překrásně! Pod kovovým dýnkem najdeme i všechny technické údaje – lossis, označení modelu i referenční číslo (AL435B4SH8), jedinečné číslo v limitní edici i připomenutí vodotěsnosti 3 ATM.

I původní pilotní hodinky měly dva pláště na dýnku, i když oba kovové a bez průhledu na strojek.

II pFocal Length
100hli
Aperture
f/11
Raug
1/1.6666666666666667nrog
ISO
100
Focal ntev
100hli
Aperture
f/11
Raug
1/1.6666666666666667nrog
ISO
100
tau qhov twg los: alpina-watches.com

K hodinkám patří hnědý kožený řemen s bílým prošíváním a se signovanou jazýčkovou sponou. Řemen bude určitě pěkný i po delším nošení, až získá individuální patinu. Pokud byste ho chtěli vyměnit za nějakýopravdu letecký”, nejlépe se dvěma nýty, není to problém, tus txheem qhov ntev 22/18 hli. Ale i tento řemen se mi líbil, byl příjemně tuhý a rozhodně velmi kvalitní. I s řemenem hodinky váží přiměřených 111 grams.

Jak je vidět z fotografií hodinek na mé ruce, z velikosti opravdu není třeba mít obavy, na rozměry se dá velmi dobře a rychle zvyknout.

Co si o těchto hodinkách myslím? Kuv nyiam qhov, Kuv nyiam nws heev. Líbí se mi jejich historický odkaz i naprosto moderní provedení s využitím všech současných technologií, které zaručují vysokou spolehlivost a odolnost hodinek. Líbí se mi i jejich rozměr, hodinky jsou opravdu nápadné a jsou zdrojem oprávněné pozornosti. A v neposlední řadě se mi líbí i jejich uklidňující, snad až meditativní pomalé tikání. Velmi pěkné je, že hodinky pouze nekopírují někdy už okoukaný vzhled B-Uhr, ale navazují na vlastní design a tradici značky.

Pokud vás tyto jedinečné hodinky zaujaly tak jako mne, vůbec se nedivím. kuv xav li, že se tato limitní edice velmi vydařila. Pro fanoušky letectví a krásných hodinek mohou být třeba překvapivým vánočním dárkem a to už za cenu okolo 2.000 USD. A té velikosti se vážně nebojte.

Tus sau lub cov phau ntawv thiab cov duab: 🙂 kibi thiab www.alpina-watches.com

Za zapůjčení děkujeme Koscom., rau cov khoom Penshop.cz.