Tsav los yog navigator saib ntawm lub hom Steinhart muaj peev xwm ua tau. Peb tau twb ntsia tus qauv li ib txwm 3-tes ua qauv loj 47 millimeters, kev txwv, kuj rau ib chronograph uas muaj ib tug kab mob tsev 44 millimeters. Qhov ze rau cov qauv no tej zaum qhov tsawg tshaj plaws ntawm cov chronograph Steinhart Nav.B Chrono Vintage L.E... Cov qauv no zoo sib xws – chronograph nrog tsev diameter 47 millimeters. Nws yog undoubtedly ib impressive saib, kev ncua ntawm rooj plaub yog “Neeg Laus” thiab tsis tau npaj tes rau txhua txhais tes. kuv xav li, Qhov kev hloov ntawm dimensions kuj zoo heev, Muaj tswj tau tswj.

Hodinky mají ocelové pouzdro, cov khoom no stainless hlau (316(L)), povrchová úprava je jemné kartáčování, leštěná je pouze luneta hodinek. Tvary pouzdra jsou jednoduché a mají velmi dobré souznění s historickým odkazem hodinek. Průměr pouzdra je velkolepý, 47 millimeters, také tloušťka pouzdra je nepřehlédnutelná, Nws muaj 16,5 hli. Rozměrům pouzdra odpovídá i hmotnost hodinek 160 gramů i s koženým řemenem.

Korunka má obvyklý diamantový tvar, je opravdu výrazná a hodinky se s ní velmi dobře natahují i seřizují. Tsis muaj hau ntswj rau hauv lub tsev, ostatně deklarovaná vodotěsnost s odolností proti stříkající vodě ani žádnou takovou fixaci nepotřebuje. Tlačítka mají jednoduchý válcový tvar, ovládací síly potřebné pro jejich stlačení jsou přiměřené a stiskať je to spuštění chronografu, tso tseg, nebo resetmá velmi jasně ohraničený chod.

Klenuté safírové sklíčko s vnitřní antireflexní vrstvou má impozantní průměr přes 40 millimeters. Antireflexní napařená vrstva částečně eliminuje odlesky světla, což je určitě plus, nedaří se to ale dokonale.

Černý matný číselník napomáhá minimalizaci odlesků, je perfektně čitelný a vytknout mu lze snad jen to, že subčíselníky nejsou nijak plastické, zapuštěné. A to je asi moje jediná výhrada, vše ostatní je velmi dobře čitelné, synoptic – výrazné bílé číselné hodinové indexy, minutová škála i drobně vytištěná chronografická vteřinová škála po obvodu. Kromě značky a loga zde najdeme i označení modelu a prestižní označení “Swiss ua”. Nenápadná je dvojitá apertura data a dne v týdnu, oceňuji černé datové kotouče s inverzním bílým tiskem. Den v týdnu má pouze anglické zkratky.

Modřené ručky mají obvyklý tvar protaženého kosočtverce a jejich výplň tvoří bílá luminiscenční barva (bílá Superluminova BGW9). A modřené s bílou výplní nebo s bílou luminiscenční barvou jsou i ostatní ručkycentrální vteřinová ručka chronografu, vteřinová i ručky minutového a hodinového čítače. Ručky jsou jednoduše a skvěle čitelné, i to odpovídá tradici leteckých nebo navigátorských hodinek.

Jak vypadá luminiscence indexů a ruček se můžete podívat sami. V tomto případě jsou luminiscenční barvou vybarveny všechny ručky. O čitelnost v šeru nebo v úplné tmě není třeba mít žádné obavy. A obvyklé není ani to, že ve tmě lze využívat i chronograf.

V hodinkách s komplikací chronografu najdeme mechanický kalibr s automatickým nátahem, pro všímavější určitě nebude překvapením, že je to zase švýcarský strojek z produkce koncernu SWATCH – ETA/Valjoux 7750, v tomto případě v provedeníélaboré”. Je to velmi rozšířený kalibr, najdeme ho jak v low endových hodinkách, tak i ve špičkových chronografech s cenou vysoce překračující 100.000 CZK. Vznik tohoto kalibru se datuje k datu 1. Lub Xya hli ntuj 1974, tedy ne dlouho po tom, kdy se prvně podařilo skloubit funkce automatického nátahu a chronografu ke konci 60. xyoo. Místem vzniku bylo zapadlé údolí Vallée de Joux, konkrétně vesnice Les Bioux, kde sídlila továrna značky Valjoux SA. Několik generací hodinářů se tam věnovalo vývoji a výrobně mechanických strojků, které ale neosazovali do vlastních hodinek, jen sloužily jiným značkám.

Yog tus caliber 25 cov kabmob pob zeb, zaus 28.800 půlkmitů moos (A/h), Yog li no, 4 Hz, luaj li cas 13,25 kab, cov qhov 7,9 hli. Siv ib lub log chronograph nruab nrab (kem log), Ib-sided rotor kos nrog tseem ntawm cov yas kos, siv ceev xwmphem ob tes thaum kho (hacking), rychlé překlápění data i dne v týdnu. Rezerva nátahu je kolem 40 teev. Fotografie kalibru je z jiných hodinekArchimede Pilot Chrono s průhledem v dýnku.

Yas steel yog ntsia hlau rau hauv lub tsev, povrchová úprava je stejná jako na zbytku pouzdra. Dýnko je velmi ploché a podílí se na tom, že i v tomto rozměru hodinky velmi dobře sedí na zápěstí. Rytina na dýnku zobrazuje dvoumotorové letadlo, chápu to jako drobné připomenutí rozměrů hodinek. Všechny nápisy jsou ve třech řádcích pod koly letadla. Toto provedení se mi vážně moc líbí! V dýnku není žádný průhled na strojek, Kuv ntseeg tias, že i vám nebude nijak chybět.

Na hodinkách je nasazen velmi kvalitní kožený hnědý řemen se dvěma nýty a zúžením z 22 rau 18 hli. Pěkná je i signovaná motýlková spona s pojistkou proti otevření.

Co si myslím o těchto hodinkách? Jsem z nich byl nadšený! Nepřehlédnutelné s nezanedbatelným historickým odkazem, provedení i materiály jsou ale velmi vyspělé a moderní. Znovu musím připomenout, že pokud nemáte dostatečně silné zápěstí (obvod alespoň 20 cm) nebo neplánujete nosit hodinky přes manžetu bundy, rozměry ještě raději zvažte, zvlášť když je dostupný i o trochu menší chronograf s průměrem pouzdra 44 millimeters. A až se rozhodnete a koupíte si je, nezapomeňte si na křídla svého střemhlavého bombardéru připevnit sirény! Označení těchto hodinek je 010420 a orientační cena kolem 800 EURa to není moc!

Tus sau lub cov phau ntawv thiab cov duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Značku Steinhart prodává Chronoshop.cz.