Niaj hnub Ulysse Nardin byla založena už v roce 1846. Zabývá se tradičně výrobou námořních chronometrů, ale vyrábí také komplikované náramkové hodinky s mechanickými strojky. Hnub no kuv yuav ua kom paub koj ib zoo li no. Fotografovali jsme je díky laskavému svolení paní Jetmarové z Khw muag khoom nyeem ntau 18 xyoo při unikátní příležitosti, kdy byly do České republiky zapůjčeny pouze na několik dní.

Masívní kulaté pouzdro je vyrobené z 18 Carat dawb kub, muaj ib txoj kab uas hla ntawm 44,5 hli. Pouzdro i nožky mají konečnou úpravu leštěním. Velmi zajímavou součástí je oboustranně otočná luneta, kterou se hodinky seřizují. Tyto hodinky totiž nemají korunku, k ovládání strojku slouží luneta. Na boku pouzdra (nyob rau qhov chaw ntawm lub “6”) odemknete pákový zámek, který zamyká pohyb lunety, a hodinky otáčením lunety seřídíte. Poté je třeba zámek opět páčkou zamknout. K voděodolnosti Ulysse Nardin uvádí, že hodinky zvládnou běžné denní nošení, ale že UN Freak Blue Phantom nejsou sportovní hodinky. Když tedy půjdete plavat, vezměte si nejlépe nějaké potápěčské hodinky.

Každé hodinky Freak Blue Phantom jsou očíslovanéna boku pouzdra je šroubky připevněn štítek s gravírovaným číslem.

Hodinky vlastně nemají číselník. Hodinová stupnice s arabskými číslicemi má podobu kružnice po obvodu pouzdra. Thiab tes? Také tu žádné nejsou. Čas ukazuje hodinový strojek uložený ve středuspodní modřená část ukazuje hodiny, horní modrý most s tourbillonem rotuje jednou za hodinu a ukazuje tak aktuální minuty. Konce ukazatelů hodin a minut jsou zvýrazněné Superluminovou a čas tak lze mnohem lépe odečítat i při horších světelných podmínkách. Poznáte, kolik hodin hodinky právě ukazují? Safírové sklíčko má oboustranný antireflex.

Safírovým průhledem v dýnku si můžete prohlédnout strojek. Mechanický in-house strojek UN-202 má ruční nátah, 28 cov kabmob pob zeb, tus zaus ntawm tus 4 Hz. Nejdůležitější součástí strojku je patentovaný mechanismus Dual Ulysse Escapement, který je vyrobený z křemíku. Úžasnou komplikací je Carrousel Tourbillon, který se společně s celým strojkem otáčí 1 krát za hodinu. Strojek pracuje s přesností až 8 vteřin za 24 teev.

Hodinky jsou unikátní nejen seřizováním pomocí lunety, ale také způsobem nátahu strojku. A jak na to? Na dýnku je gravírovaná šipka a textTO WIND”, které radí, jakým směrem dýnkem otáčet. Jedno kompletní otočení strojek natáhne na 12 hodin chodu, na rezervu nátahu 7 dní je potřeba otočit dýnkem 14 lub sij hawm.

Hodinky k ruce připoutá černý řemen z aligátora s překlápěcí sponou.

UN Freak Blue Phantom jsou krásné luxusní hodinky s in-house vyspělým strojkem, který ukazuje snad i možnou budoucnost náramkových hodinek. Že by nastal konec hodinek s korunkami? Osobně se mi koncepce seřizování lunetou a natahování strojku dýnkem moc líbí. Velikostí jsou určené na pánské zápěstí a hodí se i k obleku, ale vzhledem k ceně cca 80.000 USD si myslím, že spočinou spíše v trezoru jako investice do budoucnosti. Referenční číslo je 020-81.

Yog koj xav tias?

Tus sau lub ntawv nyeem: Olie

Tus sau lub duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.