Dnes bych vám rád představil další odolné hodinky pro náročné využití od firmy Traser. Thiab thaum kuv hais nyuaj rau siv, vim li ntawd kuv xav nrog cov watches tiag tiag – thiab nyob rau hauv ib cheeb tsam txog neeg, ua ib feem ntawm cov khoom yuav tsum muaj kev tshwj xeeb ntawm cov armies ntau rau lwm. Tyto hodinky vynikají univerzálností svého použití, kuj thiab tsis tshua muaj ceeb thawj, Swiss Clipper, který téměř nepotřebuje údržbu, a výjimečné na nich je i využití technologie firmy mb microtec – Vim li no, koj illumination ntawm txhais tes thiab hu rau zem lub teeb los yog maub. Peb ntsia zoo li cov watches.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z houževnaté umělé hmoty s matnou povrchovou úpravou. Hodinky jsou díky tomu velmi lehké (tsuas 44 gramů i s páskem). Plastická hmota je vyztužena skelnými vlákny (hais txog 30 %), pouzdro je díky tomu opravdu odolné a v běžném provozu ho jen velmi těžko poškodíte. Yog hauv txoj kab uas hla ntawm lub bushing 43 hli (tsis muaj cov yas), tloušťka pouzdra je jen 12 hli, hodinky se díky tomu schovají bez problémů i pod manžetu nebo do rukavice. Jednoduchý válcový tvar je ještě zodolněn žebry na bocích pouzdra a výstupky pro ochranu korunky. A kompaktní tvar doplňují krátké a masívní nožky.

Watertight tshaj lub tes tsho xwb 100 FT / 30 metrů vodního sloupce podle DIN. Což v praxi bohužel není jako třeba u značky Suunto, qhov twg 30 metrů odpovídá reálnému použití pod vodou až do 30 taw ntawm qhov tob. V tomto případě to znamená odolnost hodinek při náhodném kontaktu s vodou, ale na dovolenou na šnorchlování nebo pravidelné využití v bazénu se podívejte raději po hodinkách s vyšší hodnotou. Osobně to považuji za největší, možná jedinou, slabinu těchto hodinek.

Ocelová válcová korunka je plně krytá výstupky pouzdra před náhodným poškozením. Utěsněna je dvojitým “Hais txog” nplhaib, ale není šroubovací do pouzdra. Používat ji budete asi spíš výjimečně, třeba při seřízení data jednou za dva měsíce nebo při změně časové zóny.

Otočná luneta je vyrobena ze stejného materiálu jako pouzdro, otáčí se na jednu stranu s aretací v 60 ntsiab lus. Chod lunety je plynulý a nevyžaduje žádnou zvýšenou sílu při manipulaci. Lunetu využijete třeba pro zobrazení času ve druhé časové zóně nebo pro orientační měření časových intervalů. Taw tes rau lub chaw “0” je zvýrazněn pro použití ve tmě stejně jako indexy na číselníku, tedy skleněnou kapslí s plynným tritiem, která svítí zelenou barvou.

I vzhledem k ceně je v hodinkách zasazeno jen minerální ploché sklíčko bez antireflexu. Čitelnost číselníku je přes něj skvělá, v případě poškození nebo rozbití je jednoduché ho nahradit.

Černý matný číselník naprosto odpovídá svému účelu. Najdeme na něm jen hodinové indexy (i ty jsou nasvícené technologií H3), minutovou škálu a číselné indexy až do 24 teev, jak je na vojenských hodinkách obvyklé. Místo značky výrobce tu najdeme jen symbol radioaktivitytechnologie nasvícení indexů a ruček. A pak už jen datovou aperturu s bílým datovým kotoučem a černým tiskem. Číselník je snad až extrémně čitelný a přehledný.

Kovové ručky jsou bíle lakované, tvar hodinové a minutové je tradiční “tub rog”, tedy širší tělo se špičkou na konci, těmto ručkám se také někdy říkátužkové”, podle jejich tvaru. Subtilní vteřinová ručka má na jednou konci ostrý šípový hrot a na druhém bílý terčík, obojí pro zvýraznění.

Na téma luminiscence jsem v souvislosti s těmito už párkrát zabrousil. Už i dříve jsem se tomuto tématu věnoval, yuav tsum tau ntawm no v souvislosti se svými hodinkami Marathon. Zde najdete i podrobnější popis této technologie, která bezprostředně s firmou mb-microtec (a tedy i značkou Traser) souvisí. Takže jen krátceluminofor skleněných trubiček svítí stále a to po dobu mnoha let. Svícení není tak nápadné, jako v případě jiné technologie (třeba Luminova), ale pro orientaci na hodinkách není nutné žádné nasvěcování, hodinky vlastně svítí pořád. Tus half-life of tritium yog hais txog 12,5 xyoo, takže hodinky po čase o svůj svit přijdou, ale to vás po dobu plánované životnosti těchto hodinek nijak trápit nemusí. Zde konkrétně najdeme 11 zelených trubic na hodinových indexech, jednu na otočné lunetě, dvanáctý index je oranžový a hodinová a minutová ručka svítí také zeleně.

V hodinkách je švýcarský kalibr s elektronickým křemenným oscilátorem (tedy quartz) nrog rau qhov ntawv Ronda 515. Je to jednoduchý, ale přitom robustní a odolný kalibr. Používají ho ve svých hodinkách i jiní výrobci, narazil jsem na něj (Variant 517) i v hodinkách Christophera Warda W6SRR – Kingfisher Splash. Kalibr má niklované desky a jeden ložiskový kámen. Životnost baterie by měla dosáhnout zhruba 45 lub hli. Přesnost tohoto kalibru není nijak závratná, v této cenové relaci nemůžete počítat třeba s kompenzací teplotních rozdílů, ale i tak by nepřesnost měla být maximálně 15 vteřin za měsíc provozu.

Plechové nerezové dýnko je k pouzdru přišroubováno čtyřmi šroubky, ale uvolňovat ho asi budete jen při výměně baterie, tedy nejdříve po 3 mus txog 4 xyoo. Ale i to bych raději nechal na autorizovaném servisu, přitom můžete rovnou nechat zkontrolovat vodotěsnost pouzdra. Na dýnku najdeme laserem vypálené přesné označení hodinek a také hodnoty vyřazování tritia (naprosto bezpečné). Možná je škoda, že už výrobce neznačí na dýnku rok a měsíc montáže hodinek tak jako dříve, dalo se to orientačně využít pro odhadnutí délky životnosti osvitových trubiček. Dýnko je ploché a na ruce hodinky sedí perfektně.

Hodinky se dodávají s černým látkovým typizovaným páskem “Pluaj NATO”, který také svými specifikacemi odpovídá normě pro využití u armádních jednotek. Je pohodlný i při namočení, snadno se udržuje a výhodou určitě je i to, že když se náhodou poškodí jedna stěžejka, hodinky vás neopustí elegantním obloukem třeba do hluboké sněhové závěje, ale jedna stěžejka stačí, aby vám hodinky udržela na zápěstí. Délka strapu obvykle stačí na to, abyste si hodinky mohli připnout třeba přes bundu. A mně osobně velmi vyhovuje to, že tento pásek je velmi nízký, a když si položíte zápěstí na stolní desku, třeba u klávesnice počítače, tak vám hodinky nijak nepřekážejí.

Pokud hledáte relativně levné hodinky, které by vás příliš nezatěžovaly při vašich cestách za dobrodružstvím, zkuste se podívat na některé z produkce značky Traser. U tohoto konkrétního typu vidím trochu jako handicap jejich nízkou odolnost proti vodě. Ale pokud vám to ale nevadí, zkuste se po nich porozhlédnout. Získáte v nich lehké, odolné a spolehlivé hodinky, které mají mimo jiné i zvýšenou odolnost proti magnetickým polím, stálé osvětlení ruček a indexů, a to vše za celkem nízkou cenu. A pokud chcete raději hodinky s vyšší odolností proti vodě, určitě se podívejte třeba na hodinky Traser P6507 Commander 100 Rau.

Tus sau hauv cov ntawv nyeem thiab cov duab: 🙂 kibi

Album ntawm tag nrho cov duab.

Značku Traser prodává Chronoshop.cz.