Hnub no kuv xav qhia nthuav saib los ntawm qhov kev uas cov tus Hmong clockmaker Christopher Ward. Tus saib xyuas khoom txog hom tshuaj no kuv twb tau ntsib ua ntej, seb nws tau saib nrog ib ce nthuav C5 Malvern rho los yog ib tug tribute rau pilots tus tua ntawm teb chaws Aas Kiv C5 Sib ntaus sib tua ntawm teb chaws Aas Kiv tsis siv neeg los yog liab dhia dej W6SRR. Thiab nws nco ntsoov saib ib cim tsim thiab lub zoo meej ua nthuav. Christopher Ward zov thiab nrog rau cov neeg muas zaub thiab kiv cua ntawm lub hom, thiab txawm tias peb yuav nrhiav Rooj sab laj, uas deals rau no hom xwb. Thiab cia rau cov neeg no lub rooj sab laj muaj arisen no watches li tsuas pub ib tsab rau 2009 yog cia rau cov 100 tej daim. Tej watches tug yog tsis kuv lub, Kuv yog hoping rau, tus tswv tsev txog tej yam hais txog lawv sau xwb, tab sis vim nws twb tsis, Cia kuv sim.

Hned na začátku bych měl asi zmínit, že hodinky jsou viditelně inspirované modelem značky IWC Ingeneur. Inspirace je zřejmá na tvaru pouzdra, zakončení řemene a jeho připevnění k pouzdru, tvaru lunety a důlků (u IWC jen 5), tvaru indexů a možná i tvaru ruček. Pro někoho to může být nepřekonatelná překážka, pro někoho naopak příležitost, jak si koupit hodinky vytříbeného a osvědčeného designu za výrazně menší částku peněz. Toto rozhodnutí nechám jen a jen na vás. Já jsem si inspirace všiml na první pohled, ale vůbec mi nevadila. Chápu tyto hodinky jako poctu designu šedesátých let minulého století, a to jako velmi vydařenou poctu.

Pouzdro hodinek je z nerezové oceli, jeho tvar bych asi jen těžko vysvětloval, naštěstí fotografie to popíšou lépe. Já třeba ve tvaru lunety vidím lodní okénko těsně nad čárou ponoru na větší lodi. Konečná úprava pouzdra je provedena jemným broušením. Ntawm txoj kab uas hla ntawm lub tes tsho (tsis muaj cov yas) je pouhých 40 millimeters, tloušťka hodinkového pouzdra jen 8,5 hli. Hodinky ale na ruce působí zázračně větším dojmem a i na poměrně mohutném zápěstí nevypadají nepatřičně. Vodotěsnost pouzdra je pěkných 100 metres los txog sab dej, v praxi to může znamenat třeba i běžné letní radovánky, jen bych pro tento případ kožený řemen raději nahradil třeba ocelovým tahem (Hlua tes). S koženým řemenem hodinky váží 104 grams, s ocelovým tahem už je to kolem 140 grams.

Ploché sklíčko je vyrobené z velmi tvrdého a odolného syntetického korundu, tedy ze safíru, a s antireflexním potahem. A z praxe vím, že netknuté a bez sebemenšího škrábance může i při běžném používání hodinek vydržet safírové sklíčko velmi dlouho.

Korunka je signovaná logem výrobceCw”, je šroubovací do pouzdra a oproti hodinkám IWC Ingeneur není krytá výstupky. Ovládání hodinek je s ní velmi pohodlné, jednotlivé polohy jsou jasně odděleny, k provedení nemám žádné připomínky.

Číselník je bílý lesklý, ale v odrazech můžeme vidět mnohé z barev kolem. Dominantní na něm jsou plastické modřené hodinové indexy a orámovaná apertura zobrazení data a dne v týdnu na pozici “3”. Najdeme tu i černým tiskem minutovou škálu, logo a značku výrobce, připomenutí limitní edice a automatické funkce nátahu strojku. Číselník je velmi přehledný amohu-li to tak řícii velmi líbivý. Na hodinkách, které nejsou součástí limitní edice, ale jsou volně v prodeji, najdeme změnu, zajímavé svislé zdobení guilloché.

Tes steel (teev thiab feeb) jsou modřené, jejich tvar asi můžeme popsat jako mečovitý, a zahrocená vteřinová ručka je dobře doplňuje. I čitelnost ruček je vynikající a spolu se sladěním s barvou indexů je to jedním z charakteristických rysů těchto hodinek.

Na hodinové a minutové ručce je nanesena luminiscence v modrém odstínu, stejný je použitý i u indexů “3”, “6”, “9” thiab “12”. Pro základní orientaci ve tmě to rozhodně postačí.

V hodinkách je použitý švýcarský kalibr z produkce SWATCH – ETA 2836-2. Je to poměrně rozšířený a osvědčený kalibr, můžeme se s ním setkat tradičně třeba v hodinkách značky Fortis. Technická data zmíním jen rychle: 25 cov kabmob pob zeb, tus nqi setrvačky 4 Hz – 28.800 půlkmitů moos, ochrana proti poškození nárazem Incabloc a mikroregulace setrvačky, tam nátahu 38 teev, automatický nátah s možností ručního nátahu, siv ceev xwmphem ob tes thaum kho (hacking) a komplikace zobrazení data a dne v týdnu – ob leeg nrog ceev překlápěním. Výrobce u limitní edice použil zdobení rhodiováním, tus kab txaij Geneva (Tsib lub Genève Côtes) a modřené gravírování na rotoru automatického nátahu, vypadá to moc hezky.

Ocelové dýnko s průhledem je do pouzdra zašroubováno. Šest důlků odpovídá svou pozicí dvanácti podobným na lunetě, je to použito jako jednotící motiv. Nápisy jako obvykle popisují materiál a vlastnosti hodinek, ale zde je víc, označení “Swiss ua”, i když hodinky pocházejí od londýnského hodináře, jsou splněny podmínky, které jsou k tomu třeba a hodinky se mohou pyšnit tímto prestižním označením. A druhým netradičním nápisem je jedinečné číslo v limitní edici ve tvaruForum LE xxx/100”.

Skvělý kožený řemen z hnědé kůže louisianského aligátora spíná překlápěcí nerezová a signovaná spona. Kuv yuav tsum lees, že tento řemen je perfektní a málokdy jsem takhle kvalitní řemen na hodinkách viděl. Vzhledem ke konstrukci připínání řemenu k pouzdru můžete využít jen řemeny z prodeje ChW (pokud si nenecháte ušít jiný, třeba u Tswv Šíma). Vůbec to ale nevadí, protože v nabídce je několik velmi kvalitních řemenů v různých barvách a dokonce lze dokoupit i ocelový nerezový tah.

Majitel hodinek má z mého pohledu trochu divný hodinkový vkusnepotřebuje žádnémusculaturní” Ntsia, Grebe, pilotky nebo složité komplikace. On u hodinek hledá vytříbený jednoduchý design, vyvážené proporce a spolehlivost. A proč vlastně ne? V těchto hodinkách to své našel a je s nimi naprosto spokojený. Pokud jste po této limitní edici zatoužili, můžete tyto hodinky zkusit sehnat, ale jen od nějakého stávajícího majitele, nové už asi neseženete. Ale v nelimitní edici s drobnými změnami (třeba ručky nejsou modřené, na číselníku je guilloché) si je můžete u Christophera Warda stále koupit a to za velmi rozumnou částku kolem 400 GBP. A dám vám radu, připlaťte ještě asi 50 GBP a kupte je rovnou i se skvělým nerezovým tahem! Já vám je rozmlouvat nebudu, spíš si myslím, že já (a nejen já) vám je budu závidět.

Tus sau lub phau ntawv thiab cov duab: 🙂 kibi

Manuál k hodinkám C20 na stránkách ChW (En).

Album ntawm tag nrho cov duab.

Za zapůjčení děkujeme Amadeovi!

Yog hais tias koj nyiam saib, Peb cia, Thov, kuv "xav" rau Facebook phab. Nws yog peb lub tswv yim zoo, ua tsaug ntau!